Rookvrij sportterrein

Het KNKV wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van korfbal. Korfballen is goed voor je: het geeft je energie, je bent fitter en het verbetert je conditie. Een goede gezondheid helpt om een goede prestatie neer te zetten. Roken en korfbal passen niet bij elkaar,  want roken en meeroken is schadelijk voor de gezondheid.

Kinderen brengen veel van hun vrije tijd door op de korfbalvereniging. Het is moeilijk voor kinderen om roken te weerstaan als anderen om hen heen roken, vooral als het om rolmodellen gaat. Denk aan korfballers tegen wie zij opkijken of aan trainers. Zien roken, doet roken. Hoe jonger iemand begint met roken, hoe erger de verslaving.

Met een rookvrij korfbalterrein draagt je vereniging uit dat niet-roken de norm is. Hierdoor wordt roken minder normaal en daarmee minder aantrekkelijk voor kinderen en wordt het schadelijke meeroken voorkomen. Daarnaast draag je met een rookvrije vereniging bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie. Een generatie kinderen die volledig rookvrij kan opgroeien. Het is tijd voor rookvrij korfbal.Afbeeldingsresultaat voor rookvrije generatie

Rookvrije Generatie
De Rookvrije Generatie is een initiatief van drie gezondheidsfondsen: Hartstichting, KWF kankerbestrijding en het Longfonds. 

Aan de slag
Wil je ook een rookvrije vereniging?  Er zijn gratis verschillende materialen beschikbaar. Zo is er een flyer en een stappenplan die je kunnen helpen. Ook zijn er voorbeeldteksten voor nieuwsbrieven, website of een filmpje dat je kunt gebruiken.

Welke korfbalverenigingen zijn al actief met afspraken over rookvrij? 
Kijk hier of je vereniging er tussen staat. Staat jouw vereniging er niet bij maar zijn jullie wel actief met het maken van rookvrije afspraken? Dan kan het zijn dat je vereniging nog niet als zodanig geregistreerd staat. Meld je dan hier aan.

Landelijk Rookvrij

Een overzicht van alle rookvrij plekken, gemeenten en partners in Nederland, die mee op weg zijn naar een Rookvrije Generatie vind je hier.

Best Practices

Avanti/Flexcom
Op de website van de Roovrije generatie vind je verschillende verhalen van verenigingen die met rookvrij aan de slag gingen. Waaronder Avanti|Flexcom  Korfbal Pijnacker: Bram Post, initiatiefnemer: “Roken en meeroken is schadelijk voor de gezondheid en past niet bij waar een sportvereniging voor staat. En zien roken doet wellicht roken. Ook dat voorkomen we bij Avanti graag”. Lees het hele verhaal hier.

 

SKF, Veenendaal
Hoe verging het SKF, de korfbalvereniging in Veenendaal toen zij rookvrij werden? Wat ging goed? Wat was lastig? En hebben zij nog tips voor andere clubs? Lees op de site van allesoversport het interview.

 

Heb je nog vragen? Je kunt contact opnemen met: