De gezonde sportkantine

De sportkantine en dus ook de korfbalkantine is een plek waar veel jongeren en volwassenen hun tijd doorbrengen. Voor, tijdens én na de training of wedstrijd komen sporters en supporters samen. Ook wordt er veel gegeten en gedronken. Wat staat er bij jullie kantine op het menu? En past dat bij een gezonde leefstijl? Biedt jullie sportkantine ook al gezondere alternatieven aan naast de gebruikelijke patatjes met en broodjes bal? Met andere woorden, is jullie kantine een gezonde sportkantine?

Het doel van de gezonde sportkantine is om bij sportkantines de gezonde keuze de makkelijke keuze te laten zijn en sportclubs te stimuleren gezonder eten en drinken aan te bieden. In een sportkantine die ook gezondere producten aanbiedt, maken mensen makkelijker een gezondere keuze. Welk eten je aanbiedt én de manier waarop je het aanbiedt, heeft effect op de keuzes van anderen: richting gezond of richting ongezond. Je kunt jouw sportkantine zo inrichten dat leden en bezoekers een duwtje in de goede richting krijgen. Biedt jullie sportkantine volop gezondere producten aan en stimuleren jullie de gezonde keuze ook in de uitstraling, dan help je mensen gezonder te kiezen. 

Preventieakkoord en de gezonde sportkantine
Door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. Daarom heeft de Rijksoverheid een Nationaal Preventieakkoord gesloten. Daarin staan afspraken tussen meer dan 70 verschillende organisaties in Nederland. Een akkoord voor alle Nederlanders. Jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Ze zijn samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. De afspraken in het Nationaal Preventieakkoord hebben gevolgen voor iedereen in Nederland. Door deze drie onderwerpen aan te pakken, kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. Gezonde voeding is bijvoorbeeld een maatregel voor iedereen, niet alleen voor mensen met overgewicht. De sportvereniging is een belangrijke betrokkene bij de aanpak. Door bijvoorbeeld te zorgen dat er voor de spelers en bezoekers een gezonder alternatief te vinden is in het clubhuis of in de sportkantine. Zo wordt ‘de gezonde keuze, de makkelijke keuze’.
TeamFit is een landelijke organisatie die de generieke aanpak van het Preventieakkoord gaat uitvoeren. Dat betekent o.a. dat zij verenigingen ondersteuningstrajecten aanbieden voor de gezonde sportkantine, rookvrije accommodatie en alcoholpreventie.

De trajecten zijn gratis voor de verenigingen.

Wat betekent de gezonde sportkantine? Goud-Zilver-Brons
Een gezonde sportkantine houdt in dat men gezonde alternatieven aanbiedt naast de al aangeboden producten. De richtlijnen 'gezonde sportkantine helpen hier bij. In een gezondere sportkantine staan de betere keuze en een gezondere uitstraling centraal.
Je kunt hier op drie niveaus certificaten halen, net als op het sportveld ga je ook in de kantine voor Brons, Zilver of Goud. Een kantine die Goud scoort, heeft meer betere keuzes en een nóg gezondere uitstraling dan een kantine die Zilver of Brons scoort.
De maatregelen die je moet nemen om in aanmerking te komen voor een certificaat zijn niet ingewikkeld. Wat je moet doen, veranderen in jouw kantine om in aanmerking te komen voor een certificaat en daarmee laat zien hoe gezond jouw kantine is lees je in de richtlijnen gezonde sportkantine. En het aanbod in een gezonde sportkantine hoeft niet moeilijk of duur te zijn. TeamFit geeft je tips en tricks waarmee je je omzet behoudt en je jullie kantine zelfs winstgevend kan maken! 

Ben je benieuwd  hoe jullie kantine ervoor staat? Scoort jouw kantine brons, zilver of goud? Check het met de Kantinescan van het Voedingscentrum.

Welke korfbalverenigingen zijn al gecertificeerd? 
Steeds meer korfbalverenigingen denken na over hun aanbod in de kantine. Welke verenigingen goud, zilver of brons gecertificeerd zijn vind je in dit overzicht.

Staat jouw vereniging er niet bij maar zijn jullie wel actief en wil je voor een certificaat in aanmerking komen? Of wil je aan de slag richting een gezonde sportkantine? TeamFit kan je helpen om het aanbod in jullie kantine lekkerder en gezonder te maken. Bespreek jullie ideeën met jullie persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie kantine gezonder én nog gezelliger wordt. Neem contact met ze op! 

Op Sport.nl/voorclubs en de site van TeamFit vind je meer informatie voor de gezonde sportkantine.