Duurzaamheid

Is jouw korfbalvereniging al bezig met het thema Duurzaamheid? Voor veel verenigingen zal het thema Duurzaamheid wellicht nog een vage term zijn. Wat is het precies en wat kan ik er als vereniging mee?  

Duurzaamheid wordt ook wel gezien als een containerbegrip hetgeen betekent dat er geen duidelijke afbakening is en zich daarom soms moeilijk laat definiëren. Het KNKV wil het thema Duurzaamheid juist praktischer en concreter maken door de eigen verantwoordelijkheid te nemen en daarmee de korfbalwereld te stimuleren voor een meer duurzame toekomst voor de korfbalsport. Hierbij laat het KNKV zich onder andere leiden door de volgende definitie:

Het uitvoeren van projecten die door besparing en vergroening een positief milieueffect hebben op het organiseren en beleven van de korfbalsport, zowel intern (in de beroepsorganisatie en het bondsbestuur) als extern (bij de aangesloten korfbalverenigingen). Daarbij speelt verbinding en bewustwording van de organisatie, haar verenigingen en leden een prominente rol”.

Ben je als vereniging al bezig met duurzaam ondernemen en wil je dit delen met andere verenigingen of heb je misschien vragen stuur dan een e-mail aan projectleider Jan-Tonny Visser

Kijk ook eens op de site van sport.nl/voorclubs waar meer informatie te vinden is over dit onderwerp.

 

Sportstroom
Het KNKV heeft een samenwerkingsverband met Sportstroom.

Structureel besparen op de energienota is heel zinnig. Zeker sinds het wegvallen van de teruggave energiebelasting voor sportverenigingen, drukken de energielasten nog zwaarder op de begroting van een korfbalvereniging. Op 2 januari 2018 is opnieuw de subsidieregeling opengegaan waarbij een vereniging 30% subsidie krijgt op energiebesparende maatregelen. Daarmee wordt de terugverdientijd van bijvoorbeeld zonnepanelen drastisch verkort.

Energiescan
Als je hier interesse in hebt, maar niet weet welke maatregelen voor jullie vereniging zinvol zijn, dan is het aan te raden een energiescan te laten maken door SportStroom. Daarmee wordt helder in kaart gebracht wat voor jouw vereniging haalbaar is op het gebied van energiebesparing. Desgewenst kan SportStroom jullie ook begeleiden bij de financiering van een investering in duurzaamheid.

Via het KNKV krijg je € 100,= korting op een energiescan en kost deze je slechts € 695,= excl. BTW. Bovendien kun je de energiescan meesturen als jullie besluiten subsidie aan te vragen en krijg je hier vanuit het Rijk nog eens € 500,= subsidie op. Meer over de energiescan lees je hier.