Skip to the main content

Trainersbegeleiding: gun trainers plezier in hun vak

Trainers

Trainers hebben een belangrijke rol binnen de vereniging. Ze zijn het eerste aanspreekpunt voor het team en hebben invloed op het plezier en de kwaliteit waarmee leden korfballen en zo ook op ledenbehoud. Wil je dat alle teams getraind en gecoacht worden door goede en gemotiveerde trainers en coaches? Geef je trainers dan aandacht en waardering door trainersbegeleiding! Zo zorg je dat ze hun rol zo goed mogelijk kunnen uitvoeren.

Trainersbegeleiders helpen trainers in de praktijk tijdens trainingen en wedstrijden bij het duurzaam ontwikkelen van hun pedagogische, didactische en korfbalinhoudelijke kwaliteiten. Hierdoor staan trainers en coaches met meer plezier voor de groep en worden ze een nog betere trainer of coach. Dit zorgt er weer voor dat ook de spelers uit het team van de trainer en coach meer plezier ervaren en dat zij zichzelf beter kunnen ontwikkelen.

Nuttige sessies trainingsbegeleiding

In oktober vonden er sessies over trainingsbegeleiding plaats, waarin de opzet en implementatie van trainersbegeleiding en het begeleiden van trainers aan bod kwamen. Door deze combinatie van beleid en praktijk konden de deelnemers direct aan de slag. Rick Vermeer van ODO Maasland was aanwezig bij één van de sessies. “Het was fijn om met andere verenigingen te sparren over wat zij doen. Andere verenigingen lopen namelijk tegen dezelfde dingen aan en zijn soms al verder, daar kunnen we van leren. Uit de discussies kwamen interessante en nuttige dingen waar we de komende tijd mee aan de slag gaan”, aldus Vermeer.

Waarom aan de slag met trainersbegeleiding?

De trainer en coach spelen een cruciale factor in het sportplezier van het kind. “Bij ODO vinden we het belangrijk dat onze trainers goed ondersteunt worden. Zij staan aan de basis van de vereniging en moeten daarom wat ons betreft centraal staan. Als zij zelfverzekerder voor een team staan en meer kennis van zaken hebben, zal dit voor henzelf voor meer plezier zorgen. Dat straalt dan ook af op de kinderen die met meer plezier naar de vereniging komen. We willen niet van bovenaf dingen opleggen aan de trainers maar hen juist vragen waar ze tegenaan lopen”, aldus Vermeer.

Opleiding trainersbegeleiding

Voor verenigingen die net als ODO Maasland werk willen maken het ondersteunen en begeleiden van trainers is de opleiding trainersbegeleiding interessant. Tijdens deze opleiding worden cursisten opgeleid om een veilig en plezierig leerklimaat voor trainers te scheppen. De opleiding bestaat uit vier bijeenkomsten met minimaal vier weken tussen de bijeenkomsten. In de tussenliggende periode gaan cursisten binnen de praktijk aan de slag. Je kunt je aanmelden voor de opleiding door een mail te sturen naar opleidingen@knkv.nl. Meer over de opleiding vind je hier.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Webinar 'Wedstrijdklaar in drie weken'
Trainers
Webinar 'Wedstrijdklaar in drie weken'

Dinsdag 7 juli organiseert het KNKV een webinar voor trainers. Tijdens het webinar gaan bondscoach Scholtmeijer, mastercoach Van den Bos en embedded scientist Willemsen in op hoe je het seizoen kunt beginnen zonder overbelasting en blessures.

Lees meer
Theoriesessies: trainersbegeleiding opzetten en implementeren
Bestuurders Trainers
Theoriesessies: trainersbegeleiding opzetten en implementeren

Hoe zet je trainersbegeleiding op, hoe implementeer je dit en hoe zorg je dat trainersbegeleiding een succes wordt? Speciaal voor bestuurders en technische commissies organiseert het KNKV de aankomende weken theoriesessies over …

Lees meer
Trainersbegeleiding: een win-winsituatie
Trainers
Trainersbegeleiding: een win-winsituatie

Trainersbegeleiding zorgt voor meer plezier bij trainers én meer plezier bij sporters. Door trainers goed te begeleiden leren ze hoe ze nog beter kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van spelers en staan …

Lees meer

Topartikelen

Competitie
Zaalcompetitie gaat weer van start
KNKV Organisatie Opleidingen Trainers
Boek ‘The art of Korfball coaching’: de praktijk gevisualiseerd
Bestuurders Verenigingsservice
Lancering online platform voor sportbestuurders