Skip to the main content

Terugblik webinar ‘Goud in handen met de kangoeroes’

Korfbalaanbod Ledenwerving/-behoud

Afgelopen woensdag vond het webinar ‘Goud in handen met de kangoeroes’ plaats. Voor deze kennissessie over de jongste doelgroep binnen het KNKV was veel belangstelling. Ruim honderd verenigingen werden meegenomen in onder andere het succesverhaal van korfbalvereniging KVA en  de aanpak van korfbalvereniging Argus.

Het KNKV nam de deelnemers samen met experts en andere verenigingen mee op weg naar een succesvolle start met de Kangoeroe Klup, de organisatie van een Giga Kangoeroedag, het nog succesvoller maken van je bestaande Kangoeroe Klup en alles wat nodig is om jonge kinderen met plezier te laten korfballen en aan je vereniging te binden.

Ouders betrekken

Priscilla Robijns en Ella Korzelius, kartrekkers van de Kangoeroe Klup bij KVA (Amstelveen), zijn ooit begonnen met de aanpak ‘iedereen mag meedoen, is welkom en het gaat elke week door’. “Dat schept duidelijkheid. We hebben ook direct de ouders erbij betrokken. Zij moesten ook een spel begeleiden bij de trainingen en de kinderen enthousiast maken. Naast het zichtbaar maken van bestaande initiatieven en activiteiten in de wijk via onze sociale media, vrienden- en vriendinnenkaartjes waren vooral ook de ouders de beste ambassadeurs.”

Barry Schep, ouder en geen onbekende in de korfbalwereld, bevestigde dat. Als ouder van zijn driejarige dochter nam hij binnen korfbalvereniging Argus (Weesp) het initiatief om jonge kinderen naar het korfbalveld te krijgen. Met flyeren in de nieuwe wijk, het uitnodigen van (oud) vrienden om met hun kinderen ook te komen en de sfeervolle aankleding van de training met muziek, een mascotte en veel diverse spelmateriaal startte de toestroom van kinderen bij Argus. Schep: “Ook wij hebben meteen de ouders gevraagd een spel te begeleiden. Op deze directe vraag reageerden ze positief en participeren nu mee.”

Vervolg geven

Job van Eunen, initiatiefnemer van de Giga Kangoeroedag, vertelde over de aanvliegroute bij korfbalvereniging Wit Blauw (Kampen). “Samenwerking, enthousiasme en het leveren van kwaliteit zijn de sleutelwoorden. Ons doel was niet de Giga Kangoeroedag zelf maar het daarna zoveel mogelijk kleuters op de vervolgactiviteiten van onze vereniging krijgen. Dat deden we onder andere door de ouders aan te spreken en duidelijkheid te geven over vervolgtraject.”

Ook Jelmer Knossen, eigenaar van Korfbalkids, vertelde over de manier waarop hij bij verenigingen het traject aanvliegt. Zoals via intern onderzoek inventariseren of er al doelgroep is en de samenwerking zoeken met het onderwijs, BSO en Kinderopvang-instellingen. Hij gaf ook veel tips, bijvoorbeeld om te zorgen voor schaarste wanneer je een flyer of kaart uitdeelt voor gratis vervolgactiviteiten. “Zet data op die flyer of waardebon wanneer ze kunnen komen en vermeld altijd een link naar de (actuele) website en een contactpersoon met contactgegevens, aldus Knossen.”

Verenigingsdynamiek 

Verder kwamen veel praktijkvoorbeelden voorbij. Tot slot werd beaamd dat de Kangoeroe Klup aan moet sluiten bij de vereniging. Niet op een apart moment ergens alleen één uurtje trainen, maar gedurende andere verenigingsactiviteiten en wedstrijden zodat de kangoeroes en hun ouders de verenigingsdynamiek volledig ervaren.

Terugkijken

Je kunt het webinar hieronder terugkijken. Meer informatie over de Kangoeroe Klup vind je hier.

 

 

Foto: Winanda van Zwamen, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Dat is ook korfbal met Laura Dijkema en Esther Cordus
Nationale selecties
Dat is ook korfbal met Laura Dijkema en Esther Cordus
Om korfbal in de aanloop naar het WK in Taiwan onder de aandacht te brengen bij sportliefhebbers, zijn we gestart met de campagne ‘Dat is ook korfbal’. Onderdeel van deze campagne zijn de battles die TeamNL Korfbal-spelers en -speelsters aangaan met andere topsporters. In de eerste battle nam Harjan Visscher het op tegen topschaatser Kjeld […]
Lees meer
Vrijdag 17 november: vrouwelijke coaches aan zet!
Trainers
Vrijdag 17 november: vrouwelijke coaches aan zet!
Op vrijdagavond 17 november organiseren we op Papendal een inspirerende en informatieve avond speciaal voor vrouwelijke korfbalcoaches. Deze avond staat in het teken van kennisdeling, netwerken en empowerment. Een geweldige kans om jezelf als korfbalcoach verder te ontwikkelen, je te laten inspireren door succesvolle vrouwen in de sport en te netwerken met gelijkgestemden. Programma 17:30 […]
Lees meer
Week van de Scheidsrechter
Arbitrage
Week van de Scheidsrechter
Van zaterdag 30 september tot en met zondag 8 oktober is de Week van de Scheidsrechter 2023. Hét jaarlijkse moment waarop we met en namens de gezamenlijke sport onze scheidsrechters, juryleden en officials bedanken voor hun inzet.  Ook als KNKV moedigen we korfballers en verenigingen aan om hun scheidsrechters en officials tijdens de Week van […]
Lees meer

Topartikelen

Nationale selecties
Dat is ook korfbal met Laura Dijkema en Esther Cordus
Trainers
Vrijdag 17 november: vrouwelijke coaches aan zet!
Nationale selecties
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal