Skip to the main content

Terugblik webinar ‘Goud in handen met de kangoeroes’

Korfbalaanbod Ledenwerving/-behoud

Afgelopen woensdag vond het webinar ‘Goud in handen met de kangoeroes’ plaats. Voor deze kennissessie over de jongste doelgroep binnen het KNKV was veel belangstelling. Ruim honderd verenigingen werden meegenomen in onder andere het succesverhaal van korfbalvereniging KVA en  de aanpak van korfbalvereniging Argus.

Het KNKV nam de deelnemers samen met experts en andere verenigingen mee op weg naar een succesvolle start met de Kangoeroe Klup, de organisatie van een Giga Kangoeroedag, het nog succesvoller maken van je bestaande Kangoeroe Klup en alles wat nodig is om jonge kinderen met plezier te laten korfballen en aan je vereniging te binden.

Ouders betrekken

Priscilla Robijns en Ella Korzelius, kartrekkers van de Kangoeroe Klup bij KVA (Amstelveen), zijn ooit begonnen met de aanpak ‘iedereen mag meedoen, is welkom en het gaat elke week door’. “Dat schept duidelijkheid. We hebben ook direct de ouders erbij betrokken. Zij moesten ook een spel begeleiden bij de trainingen en de kinderen enthousiast maken. Naast het zichtbaar maken van bestaande initiatieven en activiteiten in de wijk via onze sociale media, vrienden- en vriendinnenkaartjes waren vooral ook de ouders de beste ambassadeurs.”

Barry Schep, ouder en geen onbekende in de korfbalwereld, bevestigde dat. Als ouder van zijn driejarige dochter nam hij binnen korfbalvereniging Argus (Weesp) het initiatief om jonge kinderen naar het korfbalveld te krijgen. Met flyeren in de nieuwe wijk, het uitnodigen van (oud) vrienden om met hun kinderen ook te komen en de sfeervolle aankleding van de training met muziek, een mascotte en veel diverse spelmateriaal startte de toestroom van kinderen bij Argus. Schep: “Ook wij hebben meteen de ouders gevraagd een spel te begeleiden. Op deze directe vraag reageerden ze positief en participeren nu mee.”

Vervolg geven

Job van Eunen, initiatiefnemer van de Giga Kangoeroedag, vertelde over de aanvliegroute bij korfbalvereniging Wit Blauw (Kampen). “Samenwerking, enthousiasme en het leveren van kwaliteit zijn de sleutelwoorden. Ons doel was niet de Giga Kangoeroedag zelf maar het daarna zoveel mogelijk kleuters op de vervolgactiviteiten van onze vereniging krijgen. Dat deden we onder andere door de ouders aan te spreken en duidelijkheid te geven over vervolgtraject.”

Ook Jelmer Knossen, eigenaar van Korfbalkids, vertelde over de manier waarop hij bij verenigingen het traject aanvliegt. Zoals via intern onderzoek inventariseren of er al doelgroep is en de samenwerking zoeken met het onderwijs, BSO en Kinderopvang-instellingen. Hij gaf ook veel tips, bijvoorbeeld om te zorgen voor schaarste wanneer je een flyer of kaart uitdeelt voor gratis vervolgactiviteiten. “Zet data op die flyer of waardebon wanneer ze kunnen komen en vermeld altijd een link naar de (actuele) website en een contactpersoon met contactgegevens, aldus Knossen.”

Verenigingsdynamiek 

Verder kwamen veel praktijkvoorbeelden voorbij. Tot slot werd beaamd dat de Kangoeroe Klup aan moet sluiten bij de vereniging. Niet op een apart moment ergens alleen één uurtje trainen, maar gedurende andere verenigingsactiviteiten en wedstrijden zodat de kangoeroes en hun ouders de verenigingsdynamiek volledig ervaren.

Terugkijken

Je kunt het webinar hieronder terugkijken. Meer informatie over de Kangoeroe Klup vind je hier.

 

 

Foto: Winanda van Zwamen, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

KVS/Maritiem in de race voor ‘Club van het Jaar 2021’
Best practice Ledenwerving/-behoud
KVS/Maritiem in de race voor ‘Club van het Jaar 2021’
Bijna tachtig korfbalverenigingen hebben zich de afgelopen periode genomineerd voor de verkiezing ‘Club van het Jaar 2021’. Nadat er een maand lang gestemd kon worden, werden deze week de gemeente-, provincie- en wildcardwinnaars bekend. Omdat KVS/Maritiem volgens de jury de beste motivatie had om ‘Club van het Jaar’ te worden, won KVS een wildcard. ‘KVS-leden […]
Lees meer
G-korfbal goed geregeld bij Merwede/Multiplaat en Tempo
Best practice Korfbalaanbod
G-korfbal goed geregeld bij Merwede/Multiplaat en Tempo
Korfbalverenigingen Merwerde/Multiplaat en Tempo hebben het voor G-korfballers goed geregeld. De G-korfballers van Merwede worden bij alle activiteiten uitgenodigd en zijn volledig geïntegreerd binnen de vereniging. Tempo verzorgt zelfs het vervoer van de G-korfballers, zodat ze altijd wedstrijden kunnen spelen en kunnen komen trainen. “De G-afdeling is niet meer weg te denken bij ons”, aldus […]
Lees meer
Japan pakt tijdens en na Paralympics door met G-korfbal
Korfbalaanbod
Japan pakt tijdens en na Paralympics door met G-korfbal
Op 24 augustus starten de Paralympische Spelen in Tokyo. Dit zijn de Olympische Spelen voor mensen met onder meer een lichamelijke handicap, visuele beperking of hersenverlamming. In aanloop naar dit evenement is NOC*NSF gestart met het sociale integratieproject ‘Game Changer’. Dit project richt zich op toegang tot sport voor mensen met een handicap in Japan. […]
Lees meer

Topartikelen

Trainers Verenigingsservice
Clinic ‘Training geven: de basics’ bij jouw vereniging?
Arbitrage Bestuurders Ledenwerving/-behoud Trainers Verenigingsservice
Terugblik en terugkijken digitaal korfbalcongres 2022
Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd