Skip to the main content

Sportakkoord helpt Odisco bij samenwerking

Best practice Verenigingsservice

Het Sportakkoord biedt veel mogelijkheden en kansen voor verenigingen. Vanuit het Sportakkoord kun je ondersteuning op maat krijgen en daar maakt korfbalvereniging Odisco goed gebruik van. Bij Odisco helpt een onafhankelijke procesbegeleider bij het optimaliseren en versterken van de samenwerking tussen lokale sportverenigingen. “Deze begeleider houdt het overzicht in ons onderzoek naar samenwerking, zorgt voor een duidelijke overlegstructuur en zorg voor de focus. Zo houden we een zuiver beeld op de situatie”, aldus voorzitter Peter van Rosmalen.

Odisco is een korfbalvereniging met zo’n 75 leden in Sint-Oedenrode en is aangesloten bij het lokale Sportakkoord van de gemeente Meierijstad. Tijdens een overleg tussen de bestuursleden van korfbalvereniging Odisco en voetbalvereniging Ollandia, die samen al het sportpark delen, is besloten de onderlinge samenwerking te optimaliseren en te versterken. In overleg en in samenwerking met de verenigingsadviseurs van de gemeente, de KNVB en het KNKV is een onafhankelijke procesbegeleider aangesteld voor ondersteuning bij dit traject.

‘Eenvoudig proces’

“Het proces om tot deze ondersteuning vanuit het Sportakkoord te komen was eenvoudig. We hadden contact met de verenigingsadviseur van de gemeente. Zij heeft de ondersteuning geïnitieerd. Wij hoefden alleen een intakeformulier in te vullen. Andere verenigingen wil ik vooral adviseren om ook gebruik te maken van de middelen die het Sportakkoord biedt. Zo een procesbegeleider biedt bijvoorbeeld echt meerwaarde,” aldus Van Roosmalen.

Sportakkoord voor jouw vereniging?

Heb jij als verenigingen ideeën, behoeften of issues waar je tegenaan loopt? Bespreek die dan met de verenigingsondersteuner vanuit de gemeente of vanuit het KNKV. Samen met deze ondersteuner overleg je waar je vereniging hulp bij kan gebruiken en bekijk je welke ondersteuningsmogelijkheden er voor jouw vereniging zijn vanuit het (lokale) Sportakkoord.  In dit stappenplan zie je wat je kunt doen om ondersteuning te ontvangen.

Welke ondersteuning?

Vanuit het Sportakkoord zijn er zes ambities geformuleerd waarbinnen een vereniging ondersteuning kan ontvangen. Deze ondersteuning wordt geboden in de vorm van begeleidingstrajecten en opleidingsmogelijkheden op verschillende gebieden, zoals bij het vinden van vrijwilligers, het binden van leden, financieringsvraagstukken of het begeleiden en opleiden van trainers. Meer over de zes thema’s lees je hier.

Meer informatie en vragen

Meer informatie over het Sportakkoord vind je op deze pagina. Ook lees je op allesoversport.nl meer over de services vanuit het Sportakkoord. Met vragen kun je terecht bij je verenigingsadviseur of kun je contact opnemen via sportakkoord@nocnsf.nl.

Gerelateerde artikelen

Opleidingsprogramma bij DOS'46
Best practice Opleidingen
Opleidingsprogramma bij DOS'46
DOS’46 timmert aan de weg met de jeugdopleiding 'Korfbal Instituut DOS’46'. Dit opleidingsprogramma voor jeugdkorfballers, -trainers en -coaches richt zich op talentontwikkeling en plezier.
Lees meer
Acties om je vereniging te steunen
Best practice Financiën
Acties om je vereniging te steunen
In deze bijzondere tijd zijn er bij veel verenigingen diverse acties opgezet om extra inkomsten te genereren en zo de vereniging te steunen. Laat je inspireren door deze mooie voorbeelden!
Lees meer
Vijfde editie online KNKV Magazine
Best practice Bestuurders Verenigingsservice
Vijfde editie online KNKV Magazine
Vandaag verscheen de vijfde editie van het KNKV Magazine. Hierin lees je onder andere hoe bij GG/IJskoud de Beste alle kinderen mee kunnen doen door het Jeugdfonds Sport & Cultuur en hoe Antilopen/Lancyr Deelen en DeetosSnel door het aanbieden van dagbesteding een maatschappelijke bijdrage leveren en tegelijkertijd vrijwilligerstaken vervullen. Verder bevat het magazine artikelen over […]
Lees meer

Topartikelen

Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd
Verenigingsservice
Denk mee over de toekomst van de jeugdcompetitie
Bestuurders
Ontdek welke voordelen de verenigingsmonitor jouw vereniging biedt