Skip to the main content

Spelregelwijzigingen 2022

Arbitrage Competitie

Met ingang van 1 september 2022 heeft de Internationale Korfbalfederatie (IKF) een aantal spelregels gewijzigd. Deze spelregelwijzigingen gelden ook voor onze competitie. De IKF heeft onder andere scheidsrechtersduo’s geïntroduceerd en toevoegingen gedaan wat betreft het doorspelen als er een speler op de grond ligt, de golden goal, de time-out en spelersvervanging.

Het hele spelregeldocument, inclusief de wijzigingen per 1 september 2022, vind je hier. Hieronder lees je meer over de wijzigingen en toevoegingen ten opzichte van de eerdere versie.

Scheidsrechtersduo’s (paragraaf 4.6)

De IKF heeft scheidsrechtersduo’s geïntroduceerd. Beide scheidsrechters zijn gelijkwaardig in het uitvoeren van taken. Dit is met name gewijzigd in paragraaf 4.6, maar komt ook op andere plekken terug. In de Nederlandse competitie zullen er in een aantal klassen nog wel assistent-scheidsrechters in actie komen. In de ereklasse, Korfbal League en Korfbal League 2 zal alleen met duo’s worden gefloten.

Speler op de grond (paragraaf 4.6.b)

In Nederland was het gangbaar dat als er een speler op de grond lag, er een 1-schotsregel was. Dit is echter geen onderdeel van de spelregels. Er mag gewoon worden doorgespeeld. Vanaf nu staat in de spelregels dat het spel gestopt moet worden als een speler die valt en/of geblesseerd raakt zonder contact niet onmiddellijk kan opstaan en in een positie blijft die een mogelijk gevaar vormt voor hemzelf en anderen. Hierbij is met name het cursieve deel relevant. Iemand die bij de zijlijn op de grond ligt is geen aanleiding om het spel te stoppen als de overige spelers zich ergens anders bevinden.

Golden goal (paragraaf 5.3)

Bij de golden goal-verlenging is een toevoeging gedaan om te verduidelijken welk team de bal krijgt als het laatste schot voor de zoemer een doelpunt en een gelijke stand oplevert. Het team dat dit laatste doelpunt tegen krijgt, krijgt bij de start van de golden goal-verlenging het balbezit.

Time-out (paragraaf 5.8)

De paragraaf over de time-out is uitgebreid met de volgende tekst: ‘Als de coach het time-outverzoek indient terwijl het spel al is onderbroken (uitbal, behandeling van geblesseerde spelers, overtreding van de regels), maar voor de herstart, wordt het verzoek alleen ingewilligd als het verzoek op tijd wordt gedaan zodat de tijdwaarnemer en jury het verzoek kunnen communiceren door een hoorbaar signaal en het ‘time-out (T)’-teken te tonen voordat het spel wordt hervat. Als er niet voldoende tijd is om het verzoek van de coach te communiceren, wordt de time-out bij de volgende spelonderbreking aan de scheidsrechter gecommuniceerd en toegekend.’

Spelersvervanging (paragraaf 5.9)

De paragraaf spelersvervanging is uitgebreid met de volgende tekst: ‘Indien de coach het vervangingsverzoek indient wanneer het spel al is onderbroken (uitbal, behandeling van geblesseerde spelers, overtreding van de regels), maar vóór de hervatting, wordt het verzoek alleen ingewilligd als aan de volgende twee voorwaarden is voldaan: de vervangende speler staat klaar op het vervangingsvlak én het verzoek wordt gedaan, zodat de tijdwaarnemer en jury voldoende tijd hebben om het verzoek door een hoorbaar signaal en een vervangingsteken aan de scheidsrechter te communiceren voordat het spel wordt hervat. Als het verzoek van de coach hiervoor niet voldoende tijd geeft, zal de vervanging wordt bij de volgende spelonderbreking aan de scheidsrechter medegedeeld en toegekend.’

Geactualiseerde documenten en vragen

Verder zijn er nog diverse tekstuele verbeteringen aangebracht in alle vier de documenten zoals die onderdeel zijn van de spelregels. Alle geactualiseerde documenten vind je hier. Vragen kun je stellen via de helpdesk.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Grote Clubactie gaat zaterdag van start
Financiën Verenigingsservice
Grote Clubactie gaat zaterdag van start
Morgen gaat de Grote Clubactie weer van start. Met deze lotenverkoopactie kan iedere vereniging eenvoudig extra inkomsten genereren. Vorig jaar deden 250 korfbalverenigingen mee aan deze actie en haalden zij gemiddeld €2025,- op. Door de vorig jaar geïntroduceerde online verkoopmethode is het verkopen van (veel) loten nóg makkelijker geworden. Wil jouw vereniging extra inkomsten binnenhalen? Meedoen aan de actie kan nog steeds!
Lees meer
Succesvolle clinic 'Training geven: de basics' bij VZOD basis voor vervolg
Opleidingen Trainers
Succesvolle clinic 'Training geven: de basics' bij VZOD basis voor vervolg
De maand van ‘Training geven: de basics’ is in volle gang! Deze maand geven KNKV-docenten trainersclinics aan ruim 1750 trainers van 175 verenigingen. Tijdens deze clinics leren beginnende trainers in één avond de basis van het training geven. VZOD is één van de verenigingen die een clinic heeft aangevraagd. De clinic was een groot succes […]
Lees meer
De Week van de Scheidsrechter
Arbitrage
De Week van de Scheidsrechter
Van zaterdag 1 tot en met zondag 9 oktober is het weer de Week van de Scheidsrechter. Dit is hét jaarlijkse moment waarop we scheidsrechters massaal bedanken voor hun inzet. Zij zijn immers onmisbaar voor onze sport. Hoewel het altijd goed is om je waardering te laten blijken, is dit een extra mooi moment om […]
Lees meer

Topartikelen

Opleidingen Trainers
Succesvolle clinic 'Training geven: de basics' bij VZOD basis voor vervolg
Arbitrage
De Week van de Scheidsrechter
Arbitrage Competitie
Spelregelwijzigingen 2022