Skip to the main content

RTC’s en nationale (jeugd)selecties

Nationale selecties Talentontwikkeling

Nadat vorig jaar de internationale jeugdtoernooien noodgedwongen werden geschrapt, zagen Nederland U17, U19 en Talent TeamNL Korfbal (U21) ook hun toernooien voor 2021 niet doorgaan. Hoe zien voor de verschillende leeftijdscategorieën de komende maanden eruit?

Ter inleiding: vanaf het ingaan van de beperkingen voor de sport in oktober 2020 hebben TeamNL Korfbal en Talent TeamNL Korfbal (U21) op woensdag door kunnen trainen op Papendal. De overige talentontwikkeling werd vanaf dat moment door de overheid stopgezet. Sinds kort is er sprake van verruiming, waardoor de nationale talententeams weer – op het veld, dus buiten – mogen starten. Omdat de RTC’s (regionale talentencentra) U17 en U19 de toelevering van talent richting de nationale teams verzorgen, mogen zij op het veld weer starten met centrale trainingen. Omdat er geen nationaal team U15 is mogen de RTC’s U15 nog niet starten.

Per leeftijdscategorie is de situatie als volgt:

U15

De RTC’s in de leeftijdscategorie U15 starten met ingang van volgend seizoen weer met trainen. De verschillende RTC-teams treffen elkaar onder andere op de Talenten Challenge, eind december tijdens de Korfbal Challenge in Rotterdam.

U17

De RTC’s in deze leeftijdscategorie beginnen medio mei met trainen. Alle verenigingen zijn op 1 april jongstleden per e-mail uitgenodigd om hun talenten voor U17 en U19 aan te melden. De deadline hiervoor is donderdag 15 april. Vervolgens hebben talenten nog de mogelijkheid om zichzelf aan te melden.

Bondscoach Barry Schep en assistent-bondscoach Stijn Hoekstra gaan in de komende weken bij de RTC’s langs om zo in overleg met hun coaches een voorselectie te kunnen maken voor volgend seizoen. Na de zomer start Schep met zijn U17-voorselectie en na afloop van de Talenten Challenge maakt Schep Nederland U17 bekend. Deze groep doet in juni 2022 mee aan de Korfball World Cup U17 in Eindhoven.

U19

De U19-RTC’s starten ook medio mei met trainen. Ook hier geldt dat verenigingen tot donderdag 15 april de mogelijkheid hebben om hun talenten aan te melden en dat vervolgens de talenten zichzelf nog kunnen aanmelden.

Voor Nederland U19 voor het jaar 2021 staan vanaf maandag 12 april tot en met maandag 31 mei zes voorselectie-trainingen gepland. Deze vinden plaats op het terrein van Koveni in Nieuwegein. De talenten die hiervoor in aanmerking komen zijn hier inmiddels over geïnformeerd. Met de uiteindelijke selectie van spelers en speelsters, die in 2022 laatstejaars U19 zijn, speelt Nederland U19 eind september de IKF U21 Korfball World Cup in Frankrijk. Dit event is onlangs door de IKF, na het wegvallen van meerdere toernooien, eenmalig aan de internationale kalender toegevoegd en staat los van de wereldranglijst.

In het najaar vervolgt U19 met nieuwe selecties vanuit bovengenoemde groepen en na de Talenten Challenge maakt Simons de selectie van Nederland U19 bekend. Met die groep werkt hij toe naar het IKF U19 World Korfball Championship, april 2022 in Tsjechië.

Talent TeamNL Korfbal (U21)

Met de U22-groep, die in voorbereiding was op het uitgestelde en vervolgens wederom geschrapte U21-WK in Taiwan, traint bondscoach Kees Vlietstra op Papendal toe naar een afsluitende stage in de zomer.

Parallel aan deze ‘oude’ groep traint Vlietstra nu op zaterdag met een brede voorselectie U21. Deze groep bestaat uit spelers en speelsters, die niet uitkomen in de (Reserve) Korfbal League en nu dus geen wedstrijden spelen. In september volgen extra selectierondes om zo te komen tot een selectie, die zich richt op het EK U21 in 2022.

TeamNL Korfbal

Dan, voor de volledigheid nog TeamNL Korfbal. Tot aan de play-offs in de Korfbal League heeft bondscoach Jan Niebeek met een volledige selectie doorgetraind op Papendal. Na het Korfbal Leagueseizoen maakt Niebeek zijn voorlopige selectie voor het uitgestelde IKF European Korfball Championship bekend. Dit EK vindt van 25 tot en met 30 oktober plaats in Deurne en Antwerpen (België). Voorafgaand, in mei en juni, gaat TeamNL Korfbal bij drie verenigingen langs in het kader van de This is Korfball Tour. In juli 2022 speelt TeamNL Korfbal de uitgestelde World Games in Birmingham (VS).

 

Foto: Edwin Sonneveld, Korfbalfoto.nl

 

 

Gerelateerde artikelen

Definitief programma veldcompetitie najaar gepubliceerd
Competitie
Definitief programma veldcompetitie najaar gepubliceerd
Het programma voor de veldcompetitie voor het najaar is definitief en is vandaag via Sportlink verstuurd naar alle verenigingen. Het altijd actuele programma is ook in te zien via de KNKV Wedstrijdzaken-app en in Sportlink Club. Het programma wordt de komende dagen in de website geladen. De promotie- en degradatieregelingen worden in de week voorafgaand aan de […]
Lees meer
Competitie-avonden in augustus en september
Competitie
Competitie-avonden in augustus en september
In het voorjaar heeft team competitie een ronde door Nederland gemaakt om met verenigingen van gedachte te wisselen over het aanpassen van de jeugdcompetitie. Om verder in te zoomen op deze inhoud en dit breder te trekken, organiseren we in augustus en september een nieuwe ronde competitie-avonden. Deze avonden gaan niet alleen over de jeugdcompetitie, […]
Lees meer
Herstructurering veldkorfbalcompetitie
Competitie
Herstructurering veldkorfbalcompetitie
Aan het einde van het afgelopen seizoen heeft het KNKV verenigingen bevraagd over de opzet van de veldcompetitie. Hierbij was de vraag of de huidige opzet van een veldcompetitie in poules van acht ploegen verdeeld over het najaar en voorjaar nog voldeed aan de behoefte van verenigingen en leden. Op basis van de behoefte van […]
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Competitie-avonden in augustus en september
Bestuurders KNKV Organisatie
Bijeenkomsten ‘Strategisch plan 2022+’
Opleidingen Trainers
Aanmelden KT2- en KT3-opleidingen seizoen 2022-2023