Skip to the main content

Positieve sportcultuur

Het KNKV maakt serieus werk van een veilige sportomgeving bij alle verenigingen.

Elke sporter, jong of oud, man of vrouw, moet zich veilig voelen bij de vereniging waar hij of zij sport. Met de verenigingen, sportbonden en het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) van NOC*NSF stimuleren we gewenst gedrag en pakken we ongewenst of grensoverschrijdend gedrag in de sport aan. Dit doen we onder de noemer ‘Positieve sportcultuur’ (voorheen ‘Veilig Sportklimaat’).

Het KNKV maakt serieus werk van een veilige sportomgeving bij alle verenigingen. Daarbij hebben we jou als bestuurder hard nodig. Help je mee? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt op een rijtje.

Wat kun jij doen?

  • High5! stappenplan

Wat is jouw rol als bestuurder om seksuele intimidatie en ander ongewenst gedrag binnen de vereniging te voorkomen? Hoe grijp je accuraat in wanneer er iets aan de hand is? Om bestuurders handvatten te geven, is het handige stappenplan High 5! Op naar een veilige sportcultuur ontwikkeld.

 

 

 

 

  • Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor al je vrijwilligers

De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), in de volksmond ook wel ‘bewijs van goed gedrag’, is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld het trainen of coachen van minderjarigen. Door als club een VOG te verlangen van alle vrijwilligers, laat je zien dat je veiligheid van je leden en/of deelnemers aan (club)activiteiten serieus neemt. Je vraagt hem hier aan. Heb je hulp nodig bij je aanvraag? De experts van het CVSN helpen je er kosteloos bij.

  • Melden en praten

Iedereen kan melding doen, jij als bestuurder dus ook. Sterker nog, bestuurders en begeleiders van sportverenigingen zijn per 1 april 2019 verplicht om vermoedens van seksuele intimidatie te melden aan hun eigen sportbond of het CVSN. In de meldcode lees hoe je dit in de praktijk werkt.

Heb je behoefte aan een gesprek onder vier ogen? Het CVSN brengt je in contact met een vertrouwenspersoon. Jullie gesprek blijft vertrouwelijk. Wil je je goed voorbereiden op je gesprek, gebruik dan bijvoorbeeld de Checklist grensoverschrijdend gedrag.

De Vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de sportvereniging of -bond het eerste aanspreekpunt voor wie een vraag heeft over grensoverschrijdend gedrag. De VCP helpt melders graag op weg naar hulp, maar is er ook om preventief beleid op te zetten. De vertrouwenscontactpersonen van het KNKV zijn Anne van Vegchel en Remco Winter. Zij zijn te bereiken via 026-3035470 en vertrouwenscontactpersoon@knkv.nl.

Anoniem melding maken via FIER en SpeakUp

Ook heb je de mogelijkheid om anoniem melding te maken van grensoverschrijdend gedrag. Zo biedt FIER een chat aan waar je anoniem je verhaal kunt doen. Dit platform is er niet alleen voor sporters, maar voor iedereen die met grensoverschrijdend gedrag in aanraking komt. Bij FIER kun je dagelijks terecht. Van maandag tot vrijdag is de chat van FIER open van 16.00 tot 06.00 uur. Op zaterdag, zondag en tijdens de feestdagen is de chat open van 20.00 tot 06.00 uur.

SpeakUp van Centrum Veilige Sport Nederland biedt jou ook de mogelijkheid om anoniem je verhaal te doen. Dit kan zowel online als telefonisch. Bij SpeakUp maak je enkel een melding van grensoverschrijdend gedrag. Je krijgt niet direct een medewerker te spreken via de chat of telefonisch.

Meld anoniem via SpeakUp

Wil je meer weten over wat Centrum Veilige Sport Nederland voor je kan betekenen? Ga dan naar hun website centrumveiligesport.nl.

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem vooral contact met ons op.

Best practice