Arbitrale opleidingen

Elke sporter een begeleide en opgeleide trainer/coach en elke wedstrijd een begeleide en opgeleide scheidsrechter in een sociaal veilige sportomgeving, gecreëerd door competente (sport)bestuurders. Dat is hoe we sport in Nederland willen organiseren. Goed kader blijkt een belangrijk bindingsmiddel voor korfballers om op de vereniging actief te blijven. In de vernieuwde opleidingen wordt een gedifferentieerde aanpak gehanteerd om de in- en uitstroom op niveau te kunnen beoordelen. De kwaliteit en het plezier van kader zal hierdoor toenemen.

Bovenstaande is het uitgangspunt voor de opleidingen, niet alleen bij het KNKV, maar sportbreed. Het KNKV geeft hier op gebied van arbitrage invulling aan met de volgende opleidingen:

Scheidsrechtersopleidingen

http://www.knkv.nl/userfiles/Opleidingen/logo_Korfbalmasterz_groot-zwart.jpg

Het KNKV biedt verenigingen de mogelijkheid om haar leden op te leiden en uiteindelijk zo jong mogelijk (vanaf 14 jaar) het spelregelbewijs te laten behalen. Dat kan via de website www.korfbalmasterz.nl, dit is een officiële KNKV-website. Op Korfbalmasterz.nl vind je alles wat je nodig hebt om op een leuke en handige manier je spelregels te oefenen, met behulp van veel foto's en filmpjes. Alle spelregels zijn omschreven in heldere taal en worden verduidelijkt met herkenbare voorbeelden. Zo weet je precies hoe je ze moet toepassen tijdens je wedstrijd én je begrijpt de beslissingen van de scheidsrechter beter.

Je kunt je spelregelkennis nu al oefenen; kijk dus snel op www.korfbalmasterz.nl.

Voordat je de eindtoets voor het spelregelbewijs maakt, is het handig om een spelregelavond op je vereniging bij te wonen. Verenigingen kunnen die laten organiseren door een KNKV-scheidsrechter van de eigen club, of door een docent van het KNKV. De kosten om deze te laten plaatsvinden zijn €80,-. De spelregelavond kan besteld worden via de afdeling Opleidingen. Voor het invullen van een spelregelavond is een format beschikbaar dat je kunt toepassen.

Na het behalen van je spelregelbewijs kun je kiezen voor diverse vervolgopleidingen:

Verenigingsbegeleider

Om er voor te zorgen dat aankomende scheidsrechters bij hun opleiding goede begeleiding krijgen, worden verenigingsbegeleiders betrokken bij het leertraject. Een verenigingsbegeleider is betrokken bij de opleiding van jeugdscheidsrechters en verenigingsscheidsrechters. 

KNKV-Waarnemer / Beoordelaar

Het KNKV wil KNKV-scheidsrechters regelmatig beoordelen. Het KNKV heeft daarom een opleiding tot beoordelaar.

Jurylid

Bij wedstrijden in de zaalcompetitie (in vastgestelde klassen) wordt gespeeld met de ‘schotklok’. Om de regels rondom de wedstrijden in goede banen te leiden, zijn een drietal functionarissen nodig.
Juryvoorzitter, schotklokbediener en tijd/scorewaarnemer.