S.K.V. Vakgericht dertig jaar

Op 7 februari 1990 werd in Enschede de Studenten Korfbal Vereniging Vakgericht opgericht. De vereniging vierde in het weekend van 7 februari 2020 het dertigjarig bestaan. Leden en oud-leden waren uitgenodigd om dit weekend te vieren. De precieze invulling van het weekend is door een commissie geregeld en was van te voren geheim.

Bestuur
Ieder jaar wordt er bij  S.K.V. Vakgericht een nieuw bestuur gekozen. Secretaris Pascalle van den Heuvel:  “Er is de mogelijkheid om meerdere jaren bestuur te doen, maar vaak wordt dit niet gedaan. Het is heel top om een jaar bestuur te doen bij de vereniging, maar iedereen is druk met zijn studie. Bestuur doe je vooral om dingen te leren en iets voor de vereniging te betekenen. Na een jaar is het weer tijd voor iets nieuws.”

Het dertigste bestuur
Het dertigste bestuur van Vakgericht bestaat uit vier leden. Voorzitter Thomas Puister is tweedejaars student civiele techniek op het Saxion. Hij heeft gespeeld bij Devinco in Deventer. Pascalle van den Heuvel is dit jaar de secretaris van Vakgericht. Zij is tweede­jaars bachelor studente Technische Geneeskunde. “Ik kom uit Papendrecht en heb een aantal jaren gekorfbald bij PKC voor ik bij Vakgericht terecht kwam. Bij Vakgericht speel ik mee met de midweek, draai ik bardiensten en vind ik het gezellig om mee te gaan naar borrels en activiteiten. Daarnaast zal ik ervoor zorgen dat de prachtige blauwe Vakgericht camera niet ontbreekt bij activiteiten om de mooie momenten vast te leggen.”

Penningmeester Elvira Wessels is net begonnen aan de master Biomedical Engineering aan de UTwente. “Voordat ik bij Vakgericht kwam korfballen, speelde ik altijd met veel plezier bij Amicitia in Vriezenveen.” Mart Knook is de commissaris intern. “De beste functie die bestaat, daarnaast ben ik ook barteam­coördinator (Baco).” Hij heeft werktuigbouwkunde gestudeerd aan de Hogeschool Utrecht.  Aan de Universiteit Twente is hij na zijn premaster begonnen aan master mechanical engineering. Hij heeft gekorfbald bij Viko in Vianen.

Commissies
Vakgericht organiseert veel activitei­ten naast korfbal en heeft dan ook een aantal commissies. De Activiteitencommissie (Actie) organiseert naast korfbal een aantal gezellige activiteiten. Ongeveer één keer per maand staan het barteam van Vakgericht achter de bar in Sportkantine van het Sportcentrum op de UT om geld te verdienen voor de vereniging! De barteamcoördinator zorgt er voor dat er altijd voldoende Vakgerichters achter de bar staan en dat zij leren hoe er in de Sportkantine gewerkt wordt. De Introductiecommissie, Introcie, zorgt voor de promotie van Vakgericht tijdens de introductie pe­riode van de UT en het Saxion.

De Klikco is de fotocommissie van Vakgericht. Deze commissie houdt zich bezig met het maken van foto's op activiteiten of zorgen dat er foto's worden gemaakt en het ordenen van deze foto's op het flickr-account. Alle leuke dingen die binnen Vakgericht georganiseerd worden zijn helaas niet gratis. Voor een deel worden deze bekostigd met sponsorinkomsten. De PRCie, of Public Relations Commissie, legt hiervoor contact met bedrijven en zorgt dat er een mooi contract voor beide partijen komt. De toernooicommissie (ToCo) enthousiasmeert leden om de studententoernooien te bezoeken en regelt vervolgens de inschrijving en een outfit voor het themafeest.

De Vakbladredactie zorgt er voor dat minimaal vijf keer per jaar het Vakblad, het verenigingsblad van Vakgericht, uitkomt. Hierin staan verhalen, roddels en quotes die je niet wilt missen. De Vletko organiseert twee toernooien in de tweede helft van het collegejaar. De eerste, in begin juni, is het Flatkorfbaltoernooi. Hier kunnen huisgenoten, flatgenoten, vrienden en andere geïnte­resseerden in toernooiverband kennis maken met korfbal. Door middel van dit toernooi verwerft Vakgericht ook nog eens naamsbekendheid. Het toernooi is altijd heel gezellig.

Het tweede toernooi dat de Vletko organiseert is het Vakgericht Enschede Toernooi (VET). Dit toernooi vindt plaats in één van de eerste weekenden van juli. Op zaterdag zal er worden afgetrapt met een barbecue, gevolgd door een spetterend themafeest in de Vestingbar. Vervolgens zal er op zondag een beachkorfbaltoernooi worden gespeeld. De communicatie richting de leden gaat voornamelijk via de mail. Echter worden ook een whatsapp­groep en de website gebruikt. De Webcommissie (Webco) houdt de website up to date.

Korfbal
Vakgericht is een vereniging met op dit moment rond de veertig leden. Hierbij is de verhouding tussen man en vrouw ongeveer gelijk. In de competitie doet Vakgericht mee met een midweekteam dat speelt tegen verenigingen uit de buurt. “We proberen zo vaak mogelijk mee te doen aan de studententoernooien die door studenten korf­balverenigingen worden georganiseerd. Dit zijn altijd erg leuke weekenden waar veel mensen met plezier naartoe gaan. We eindigen meestal geen eerste, maar hebben het wel erg naar ons zin.”

Accommodatie
“Als vereniging mogen we van geluk spreken wat betreft onze accommodatie en velden. We heb­ben (vooral in het veldseizoen) veel trainingstijd en trainen dan ook twee maal per week. Daar­naast worden de velden, zalen en materialen onderhouden door het sportcentrum, dus ondervin­den we hier geen problemen mee.”

Activiteiten
Pascalle vertelt over de activiteiten naast het korfballen van een studentenkorfbalvereniging. “Natuurlijk vinden we het erg belangrijk dat er gekorfbald wordt bij onze vereniging. Maar alle acti­viteiten en borrels die naast dit korfballen worden georganiseerd maken ons toch wel echt een stu­dentenkorfbalvereniging. Zo doen we vaak na de training nog een drankje in de sportkantine en wordt er elke maand een borrel georganiseerd in het centrum van Enschede.

Ook wordt er bijna elke maand een activiteit georganiseerd voor de leden. Dit kan variëren van karten tot een spelletjesavond. Vooral de combinatie tussen van gezelligheid en lekker een balletje gooien is erg belangrijk voor de vereniging. Daarnaast ook het feit dat we de vereniging allemaal met elkaar draaiende houden. De activiteiten, toernooien, wedstrijden en trainingen worden allemaal door leden van de vereniging georganiseerd. Zonder al dit activisme zou er nooit zo'n mooie vereniging staan. Dat is best iets waar we trots op mogen zijn.”

Het jubileum weeken
Het jubileumweekend was een erg geslaagd weekend, aldus Pascalle. Zij vertelt hoe dat gevierd werd. “Op vrijdag 7 februari begon het lustrumweekend van onze vereniging. Dit was tevens ook de dies van S.K.V. Vakgericht, waarbij we onze 30e verjaardag vierden. Op vrijdagavond begon het lus­trum met een borrel. Er waren snacks en taart aanwezig en iedereen had de mogelijkheid gezellig bij te kletsen. Tijdens de borrel was er een pubquiz, waar we met groepjes van ongeveer 5 perso­nen aan mee konden doen. De vragen van de pubquiz gingen over de vereniging, leden, activitei­ten en toernooien. Uiteindelijk was er een klein prijsje voor het team dat heeft gewonnen. Na de borrel gingen we met een deel van de mensen naar de vestingbar, de bar op de campus van de universiteit, waar we nog een tijdje genoten hebben van een goed feestje.

De volgende dag begon het programma om half 11. Hier konden we in de sportkantine genieten van een heerlijke brunch van broodjes, soep en fruit. Er waren veel meer mensen aanwezig dan op de eerste dag. Ook waren er veel oud-leden aanwezig, waaronder mensen van een van de eer­ste generaties van de vereniging. Het was erg leuk om kennis te maken met de oud-leden en te horen in hoeverre de vereniging in de loop van de jaren veranderd is. Terwijl iedereen aan het ge­nieten was van de brunch lagen er op tafel fotoboeken van de afgelopen 30 jaar. De boeken en andere foto's werden onderling tussen de verschillende tafels geruild, zodat iedereen een kijkje kon nemen. Nadat iedereen uitgegeten was konden we ons klaarmaken voor een speurtocht over de campus. De groep werd in kleinere groepjes verdeeld en moest aan de hand van foto's en vra­gen een route van ongeveer 3 uur doorlopen. Op deze manier konden we letters verzamelen die uiteindelijk tot een zin zou vormen. Het groepje dat de goede zin kon ontrafelen, won de speur­tocht.

Die avond hebben we bij Felini's heerlijk gegeten van een lopend buffet. Vervolgens gingen we door met het programma van die dag. Er was een cafeetje in het centrum van Enschede afge­huurd, waar we hebben genoten van een life-bandje. Het was een erg gezellige avond, vol met eten, drankjes en muziek.

De laatste dag van het lustrum stond in het teken van sport, want we zijn en blijven een korfbalvereniging. Dus om 11 uur werd een klein korfbal toernooitje gehouden. Op zaterdag wer­den de bestelde lustrum-items uitgedeeld. Eén van de items bestond uit een lustrum trainingsshirt. De sportdag was voor iedereen de ideale kans om dit shirt eens uit te proberen. De tweede activi­teit die op de planning stond was een archery tag toernooi. Vooral de heren vonden het erg leuk om op elkaar te schieten met pijl en boog. Mensen zullen vast een hoop blauwe plekken hebben overgehouden aan dit toernooi, maar dat mocht de pret niet bederven. Volgens mij heeft iedereen het ontzettend naar zijn zin gehad. Na dit toernooi werd het winnende team bekend gemaakt en was het einde van het lustrum weekend aangebroken.

Kortom, de lustrumcommissie heeft dit weekend erg goed geregeld en een ontzettend geslaagd lustrum neergezet. Het was leuk om oud-leden te leren kennen en verschillende verhalen te horen. Daarnaast hebben we veel plezier gehad met de georganiseerd activiteiten en borrels. Echt een lustrum om positief op terug te kijken. Op naar de volgende 5 jaar!”

We weten nu hoe bij een studentenkorfbalvereniging als Vakgericht een jubileum wordt gevierd.

Ed Rijken

Datum: 3 maart 2020 uur

District Oost