Talentontwikkeling en onderzoek

De reguliere competitie zit erop, het is weer tijd voor de teamopgave voor het volgend seizoen. "Vanuit het hockey en voetbal zijn er momenteel publicaties, die allen hetzelfde zeggen: probeer bij de jeugd zoveel mogelijk spelplezier voorop te zetten en selecteer niet te vroeg. Als KNKV bevestigen wij dit. Sinds de jaren negentig doet het KNKV hier onderzoek naar en als er een ding duidelijk geworden is, dan is het wel dat het niveau waarop kinderen onder de veertien spelen weinig zegt over hun latere topniveau", aldus Kees Rodenburg, directeur KNKV.

De onderzoeksbeschrijving  en -uitkomsten vind je HIER. Vanuit de huidige kennis komt het KNKV tot het volgende advies:

1. Stel heterogene E- en F-teams samen, onze indelingssystematiek garandeert evenwichtige competities.
2. Start overleg met de verenigingen over de zin van de Hoofdklasse D-jeugd, onze indelingssystematiek garandeert evenwichtige competities.
3. Verenigingen voeren geen actief beleid om talenten D- en C-jeugd van andere verenigingen aan zich te binden.
4. Volle inzet vanuit het KNKV om de verenigingen te ondersteunen het niveau van de training over de volle breedte te versterken. Trainersbegeleiding krijgt prioriteit.
5. Geen loopbaanadvies vanuit talentcoaches aan talenten binnen RTC U13 en RTC U15. (UPDATE: RTC U13 is per 1-1-2020 komen te vervallen.)
6. Probeer eerst binnen je eigen verenigingen alle mogelijke routes voordat je naar een andere vereniging gaat.
7. Zie hieronder de geadviseerde onder- en bovengrenzen per leeftijd en per geslacht voor talenten met de ambitie om Korfbal League te spelen. Dit advies geldt naar verwachting voor negentig procent van onze talenten. Alternatieve routes blijven mogelijk!

Datum: 5 juni 2018 uur

Talentontwikkeling