Korfbalcongres 2020: Verenigen doen we samen

Zaterdagochtend 4 april 2020 is Rotterdam Ahoy het decor van het Korfbalcongres 2020. Het congres staat garant voor een ochtend vol interessante en relevante informatie voor bestuurders en kaderleden, die samen met experts ingaan op het thema 'Verenigen doen we samen'. Op deze pagina vind je informatie over het programma, de workshops en het aanmelden.

Tijdens de plenaire opening gaat Berend Rubingh in op het hoofdthema. Hierna vinden er twee workshoprondes plaats. Aansluitend is er een gratis lunch en kunnen deelnemers die tickets hebben gekocht de finale A-jeugd en de Cashback World Korfbal Leaguefinale bekijken.

..
Verenigen doen we samen
Tijden veranderen en het wordt steeds minder vanzelfsprekend dat alle leden zich voor de vereniging inzetten. Leden worden kritischer en de vereniging lijkt soms wel een bedrijf te worden. Toch blijft de basis van een vereniging altijd 'samen de schouders eronder zetten'. Maar hoe krijg je die betrokkenheid van leden nu zo groot dat leden 'weer' dingen samen gaan doen? Deze vraag staat 4 april centraal.

Programma
10.00-11.00 uur – Opening 'Verenigen doen we samen'
11.15-12.00 uur – Eerste workshopronde
12.15-13.00 uur – Tweede workshopronde
13.00-13.15 uur – Plenaire afsluiting congres en aansluitend lunch
13.30-17.15 uur – Finale A-jeugd en Korfbal Leaguefinale

Workshops
Meer leden bij je vereniging betrekken kan op meerdere manieren. Maar hoe kun je hier vanuit jouw verenigingsfunctie aan bijdragen, wat betekent dit concreet voor jou en hoe kun je hier direct mee aan de slag? Je hoort het tijdens de workshops.

1: Samen verenigd besturen
Het besturen van een vereniging is geen eenvoudige taak. Als bestuurder krijg je te maken met ingewikkelde vraagstukken die je met je eigen kennis, ervaring en persoonlijkheid op moet lossen. Maar hoe kies je de juiste bestuurdersaanpak in een bepaalde context? En hoe houd je het besturen van jouw vereniging flexibel en leuk? (Berend Rubingh, initiatiefnemer Back2Basics)

2: Zo betrek je jongeren bij jouw vereniging
Jongeren zijn de toekomst van iedere vereniging. Het is daarom belangrijk om jongeren al in een vroeg stadium te betrekken bij de vereniging en te zorgen dat ze graag en vaak op de vereniging zijn. Maar hoe zorg je dat jongeren zich betrokken voelen en zich daadwerkelijk gaan inzetten voor de vereniging? (Marita Verkaik, in diverse functies actief - geweest - in de sport (onder andere als manager bij Rotterdam Sportsupport en als bestuurder) en een medewerker van Rotterdam Sportsupport, naam wordt binnenkort bekend gemaakt)

3: Duurzaam leden behouden met Technisch Beleid
Een technisch beleid is de basis van hoe er gekorfbald en verenigd wordt binnen een vereniging. Met een goed technisch beleid houd je je leden tevreden en til je je vereniging naar een hoger niveau. Maar welke vragen moet je beantwoorden om een goed technisch beleid op te stellen? (Tineke Bosch, Hoofd Opleidingen KNKV en Pleun van Doornik, Beleidsmedewerker Opleidingen KNKV)

4: Samen vrijwilligers werven en behouden
Het vinden van genoeg vrijwilligers is voor veel verenigingen een uitdaging. Wedstrijden fluiten, teams training geven en coachen, de accommodatie onderhouden, en achter de bar staan.. Hoe kom je aan genoeg vrijwilligers? En wat kun je wel en niet van je leden vragen? (Ron Stieding, verenigingsadviseur Rotterdam Sportsupport en sportformateur gemeente Dordrecht)

5: Wat gaat het Sportakkoord jouw vereniging brengen?
Om de organisatie en financiën van de sport toekomstbestendig te maken is het Sportakkoord gesloten. Het Sportakkoord bevat zes deelakkoorden die hieraan moeten bijdragen. Maar waarom is dit belangrijk? Welke kansen biedt het Sportakkoord voor jouw vereniging en hoe werkt dit in de praktijk? (Cecile Veldman, manager Sportparticipatie en Public Affairs bij KNZB)

6: Samen naar een gezondere sportomgeving
Het Preventieakkoord moet bijdragen aan een gezond Nederland. Nederlanders zullen in de toekomst meer bewegen in een gezonde sportomgeving. Ook op verenigingen moet roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aangepakt worden. Maar wat houden de afspraken in het Preventieakkoord in voor jouw vereniging? Hoe zorg je voor een gezonde sportomgeving en welke ondersteuning kun je hierbij krijgen? (Lieke Vloet, Senior Beleidsadviseur bij NOC*NSF)

7: Met toegevoegde waarde meer inkomsten genereren
Inkomsten zijn belangrijk voor elke vereniging, maar voldoende inkomsten genereren is vaak een uitdaging. Door onderscheidend te zijn en waardering toe te voegen aan jouw vereniging wordt dit een stuk makkelijker en kun je je succes aanzienlijk vergroten. Maar hoe doe je dat precies? En welke keuzes en activiteiten moet je daarvoor maken en uitvoeren? (Maarten van Vliet, oprichter marketing- en reclamebureau We Are IM en Bibi Terlouw, Marketing KNKV)|

Aanmelden
Deelname aan het congres is gratis. Je kunt je aanmelden via dit formulier.