"Zeg niet dat iets niet mag, maar bied gezondere alternatieven aan"

De kantine van korfbalvereniging KV Purmer uit Purmerend is bekroond met het zilveren certificaat voor de gezonde sportkantine. Kartrekker Martin Delgman: “We zijn heel blij met zilver. Dat straalt ook wat uit naar de buitenwereld”.

Wat betekent de gezonde sportkantine?
Een gezonde sportkantine houdt in dat men gezonde alternatieven aanbiedt naast de al aangeboden producten. De richtlijnen 'gezonde sportkantine helpen hier bij. In een gezondere sportkantine staan de betere keuze en een gezondere uitstraling centraal. Je kunt hier op drie niveaus certificaten halen, net als op het sportveld ga je ook in de kantine voor Brons, Zilver of Goud. Wat je moet doen, veranderen in jouw kantine om in aanmerking te komen voor een certificaat en daarmee laat zien hoe gezond jouw kantine is hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. En het aanbod in een gezonde sportkantine hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Team:Fit geeft je tips en tricks om je omzet te behouden en misschien zelfs winstgevend te maken.

Stapje voor Stapje
Bij KV Purmer wordt er van huis uit al op voeding gelet. “We waren ons al langer aan het verdiepen in gezondere voeding. In Purmerend is er eerder een project gestart om kinderen op gezond gewicht te krijgen. Toen werd ons als vereniging vooral gezegd wat we niet mochten. Nu met de hulp van Team:Fit zeggen we niet wat niet mag, maar juist wat er ook kan. Dat was voor mij de trigger om te denken: hè hè, nu zijn we op de goede weg!”, zegt de 70-jarige voorzitter, accommodatiebeheerder en kantinecommissielid. Hij is er van overtuigd dat zo’n proces niet van de één op de andere dag tot stand kan komen. “Je hebt er veel langere tijd voor nodig. Op de bar hebben wij bijvoorbeeld bijna altijd appeltjes en klein fruit/groente in kleine bakjes staan. Dat loopt nog niet heel goed, maar het loopt wel. Ik ben ervan overtuigd dat het over één of twee jaar al beter verkoopt. Anderen zien iemand een bakje fruit eten en zeggen ‘geef mij ook eens zo’n bakkie’. Daar moet je op inzetten. Het is een langzaam proces.”

Alternatief
Volgens de vrijwilliger in hart en nieren is de kern van het Team:Fit concept ‘bied alternatieven aan voor wat je al hebt’. “Wij hebben die alternatieven ook direct zichtbaarder gemaakt op de kaart door ze op gele briefjes en in extra grote letters af te drukken. Geel valt natuurlijk meer op. Er staat boven: ‘gezondere keuze’. Ik zal nooit zeggen dat een product gezond is. Wij spreken hier altijd over een gezondere keuze in plaats van ‘het is gezond’. Je moet niks verbieden, je moet alleen alternatieve keuzes aanbieden.”

"Dat is ook mijn tip en advies voor andere verenigingen: vooral niet zeggen dat iets niet mag. Je moet juist zeggen ‘we hebben een alternatief’. En maak die alternatieven dan ook zichtbaarder dan wat je al op de kaart had staan. Dingen verbieden heeft geen zin. Je moet je er zo min mogelijk mee bemoeien. Als je mensen dingen verbiedt, dan gaat het fout. Dan gaan ze gewoon ergens anders naartoe voor dat bakje patat. Praat ook over gezondere producten en niet over gezond. Ga niet in discussie met je leden over wat gezond is of niet, maar laat ze zelf maar keizen en bepalen wat ze willen kopen. Zo blijf je als club 'neutraal'. Juist omdat wij niets opleggen maar de producten aanprijzen als een gezondere keuze, zie en hoor je dat we steeds meer bijval krijgen in de vorm van “jullie zijn goed bezig”. En daar doen wij het voor.”

Meer over de gezonde sportkantine en Team:Fit lees je hier.

 

 

 

 

 

Datum: 4 juli 2019 uur

Accommodatie Gezonde sportkantine