Vier 'nieuwe' spelers voor Excelsior

Het zal de meeste trouwe volgers van korfbalvereniging C.K.V. Excelsior niet ontgaan zijn. Op originele wijze heeft de vereniging via haar sociale mediakanalen maar liefst vier aanwinsten voor het nieuwe seizoen gepresenteerd. Met Shera Desaunois en Lisanne Bron keren twee kinderen van de club terug op sportpark Biesland. Daarnaast presenteerde Excelsior ook twee nieuwe gezichten. Jelmer Beijeman komt over van Overgangsklasser SDO/BlijWerkt en Corné de Broekert speelde vrijwel zijn gehele carrière bij Eersteklasser Tjoba.

Zelden zullen nieuwe spelers binnen de korfbalwereld op zo’n spectaculaire manier gepresenteerd zijn aan het grote publiek. Het is dan ook niet niks om in een klap vier nieuwe spelers te mogen aankondigen als versterking voor de toch al goed bezette selectie.

Even spectaculair is de rentree van Shera Desaunois bij Excelsior. Begonnen als pupil heeft ze de volledige jeugdopleiding doorlopen. En met succes, want er prijken meerdere NK’s op Hoofdklase niveau en vele kampioenschappen achter haar naam. Ook in het eerste team heeft Desaunois naam gemaakt als vaste waarde en afscheid genomen als aanvoerster van het vlaggenschip. Na een succesvolle periode bij Excelsior heeft Desaunois in 2017 een uitstap gemaakt naar het Haagse HKV Achilles. In dienst van de Haagse Leeuwen werd Desaunois zelfs opgeroepen voor het nieuw opgerichte Surinaamse korfbalteam en heeft met Suriname meerdere internationale toernooien mogen spelen en op het afgelopen WK geschiedenis geschreven door als zesde te eindigen.

Een ander kind van de club die wederom gepresenteerd is aan het grote publiek is Lisanne Bron. Officieel nooit gestopt, maar wegens haar zwangerschap niet meer begonnen aan het huidige seizoen. Nu, na de geboorte van dochter Jada, is ze vastbesloten om zich nog een keer op te laden en de strijd aan te gaan. Unfinished business. Bron is voor velen een bekende naam, wellicht nog wel bekender onder de achternaam Halbe. Opgegroeid op het korfbalveld van Excelsior heeft ook zij de volledige jeugdopleiding met veel succes doorlopen. En met meer dan 180 wedstrijden in Excelsior 1 heeft ze haar waarde wel bewezen. Na een uitstap van twee jaar bij Nieuwerkerk keerde ze voor het seizoen 2018-2019 weer terug op het oude nest. En na een break van een seizoen is ze weer klaar voor nog meer wedstrijden in het zwart-wit-zwart.

Grote onbekende is Corné de Broekert (22), woonachtig in Delft en afkomstig uit het Zeeuwse ‘s Heer Hendrikskinderen. Als E-pupil is De Broekert begonnen met korfballen bij Tjoba uit zijn geboortedorp en voor de trouwe volger van Excelsior 1 geen onbekende tegenstander. De student Management in the Built Environment aan de TU Delft is voor zijn studie in Delft komen wonen en heeft daardoor noodgedwongen afscheid moeten nemen van het korfballen bij Tjoba. In zijn eerste jaar heeft hij een seizoen in de selectie van het Haagse HKV/Ons Eibernest gespeeld en in het seizoen daarna als “oproepkracht” bij Tjoba en weer een jaar later de Delftse studentenvereniging Paal Centraal. De Broekert begon het korfbal en het clubgevoel te missen en besloot om een paar keer mee te trainen bij Excelsior. Dit is van beide kanten goed bevallen waardoor De Broekert zich officieel aansluit bij, zoals hij nu al zegt, “de mooiste vereniging van Delft”.

Als laatste en misschien wel de meest verrassende aanwinst in jaren. Na jaren van korfbal op Hoofdklasse en Overgangsklasse niveau gespeeld te hebben bij SDO/BlijWerkt heeft de 27 jarige Jelmer Beijeman besloten om de overstap naar de Excelsior te wagen. Beijeman, in het dagelijkse leven Accountmanager bij Groenendijk Bedrijfskleding in Woerden, was niet alleen vaste basisspeler bij SDO/BlijWerkt. Hij was de gangmaker, doelpuntenmachine en de laatste seizoenen de vedette van deze Kamerikse korfbalmachine. Mede door zijn bijdrage wist deze kleine vereniging met zo’n 200 leden met enige regelmaat te promoveren naar de zaal Hoofdklasse en speelde het enkele jaren achtereen op Hoofdklasse niveau op het veld. Het afgelopen seizoen speelden de Oranjehemden zowel in de zaal als op het veld in de Overgangsklasse, waarmee Beijeman het op sportpark Biesland al eens opnam tegen zijn toekomstige ploeggenoten. Met de komst van de ervaren Beijeman slaat Excelsior een grote slag.

Vier spelers die allen vanuit een andere situatie gekozen hebben om (weer) bij Excelsior te komen korfballen. Voor Bron was de keuze niet meer dan logisch. “Ik wil graag nog meer wedstrijden spelen voor Excelsior en heb het gevoel dat ik nog niet klaar ben. Na mijn zwangerschap probeer ik weer zo fit mogelijk te worden, zodat ik een grote bijdrage kan leveren aan de doelstellingen van de club. Voor mij was er eigenlijk maar één optie en dat was om weer te gaan spelen.”

Voor Desaunois en De Broekert is de reden vrijwel gelijk. Beiden begonnen het korfbalspelletje toch wel te missen. Voor Desaunois, Verhuur en Informatie medewerker bij DUWO was er maar een keuze mogelijk. “Excelsior heeft altijd een mooie plek in mijn hart gehad en gehouden. Het is fijn om nu weer terug te zijn en weer te kunnen genieten met vrienden op de zaterdagen binnen en buiten het veld.”

De Broekert heeft het gemis aan korfbal al proberen op te vangen door een kort avontuur bij HKV/Ons Eibernest en Paal Centraal. Doordat hij al enkele mensen binnen Excelsior kent was het voor hem een makkelijke manier om contact te leggen en een paar keer mee te trainen. “Ik studeer en woon nu in Delft en begon het spelletje, dat ik al van jongs af aan speel te missen. Excelsior komt het meest in de buurt van het niveau waar ik met Tjoba op heb gespeeld. Tegen een paar spelers van de huidige selectie heb ik al eens gespeeld met Tjoba.”

Het verhaal van Beijeman lijkt bijna te romantisch om waar te zijn. Voor de liefde verhuist hij aankomende zomer naar Delft waar hij gaat samenwonen met Mariska de Vroed. Dat is volgens Beijeman een van de redenen om bij Excelsior te gaan spelen. “Mariska zeurt al zes jaar dat ik bij haar vereniging moet komen spelen.” Een meer praktische reden is natuurlijk zijn verhuizing naar Delft en het feit dat ook hij geen onbekende is binnen de vereniging. Met enige regelmaat was hij te zien in de sporthal of in de kantine. Ook speelde hij met zijn huidige club SDO/BlijWerkt enkele malen tegen Excelsior. De laatste confrontatie wist hij met “zijn” club met 13-18 te winnen.

Hoewel de achtergrond voor ieder anders is, hebben de aanwinsten zeker wat gemeenschappelijk. Ze komen allemaal korfballen bij Excelsior voor de gezelligheid, maar zeker ook voor de prestaties. Of zoals Beijeman omschrijft; “Winst in het veld en gezelligheid buiten het veld.” Desaunois vult verder aan dat “plezier maken belangrijk is, maar het draait ook om presteren en succes hebben.” En ook De Broekert komt met eenzelfde soort reactie; “Naast een leuke tijd buiten het veld zijn voor mij de prestaties en inzet binnen het veld ook zeker van belang.“

De verwachtingen zijn met de komst van vier versterkingen hooggespannen. Een echte verwachting uitspreken doen de vier nieuwelingen niet, al is het duidelijk dat ze alle vier voor het hoogst haalbare willen gaan. Waar mogelijk bovenin meedraaien en het uiterste eruit halen. Al heeft Beijeman wel een idee hoe hij zou willen gaan korfballen met Excelsior. “Ik wil op dezelfde verzorgde manier gaan korfballen zoals Ajax voetbalt”, aldus Beijeman met een knipoog richting zijn nieuwbakken trainer Ronald Berrevoets.

Bestuurslid Technische Zaken Nelleke Kamps is uiteraard in haar nopjes met deze vier aanwinsten. “Ik ben trots dat we als vereniging twee kinderen van de club bereid hebben gevonden om weer te gaan spelen. Met Shera Desaunois en Lisanne Bron halen we veel ervaring binnen. Datzelfde geldt voor Jelmer Beijeman, die zich zowel in de Overgangsklasse als in de Hoofdklasse bewezen heeft als een echte strijder en doelpuntenmachine. Een echt buitenkansje. Ik denk dat de komst van deze drie ervaren spelers een zeer goede aanvulling is op onze relatief jonge selectie.” Ook over de komst van De Broekert is Kamps zeer tevreden. “Met het aantrekken van Corné de Broekert halen we een jonge speler binnen die eerder al bij Tjoba in het eerste speelde. Dat laat zien dat hij over voldoende korfballende kwaliteiten beschikt. Hij kan zich bij ons nog verder ontwikkelen en hopelijk ook na zijn studie van meerwaarde blijven voor onze vereniging.”

Foto: Marieke Zelisse Photography

Datum: 20 april 2020 uur

District Noord-West