Vereniging Centraal: SV Oxalis

Erica uit America, ODOS uit Hegelsom, Vonckel Girls uit Meterik en Wittenhorst uit Horst. Samen vormen ze sinds 1 juli 2014 SV Oxalis. De Limburgse dameskorfbalvereniging is het levende bewijs van hoe een krachtenbundeling effect sorteert.

 
Oxalis? Dat is de Latijnse benaming van de plant klaverzuring. Deze plant heeft bladeren die in drie tot tien blaadjes gegroepeerd zijn in een krans met alle bladen even groot. “Oxalis staat symbool voor met meerderen samen één zijn.”

Aan het woord is Marieke van Asten, voorzitter van SV Oxalis en oorspronkelijk afkomstig van Vonckel Girls. Zij legt uit dat teruglopende ledenaantallen van Vonckel Girls en Wittenhorst in 2009 een samenwerking van beide clubs noodzakelijk maakten. “Zowel bij de jeugd als senioren begonnen we met het verbinden van coaches en speelsters, om zo maar volledige teams te krijgen.” Later bleken ook Erica en ODOS vast te lopen, waardoor in 2014 de vier clubs samensmolten in een fusie.

De eerste jaren na de fusie speelden de verenigingen in Horst. In het voorjaar van 2018 ging op sportpark Wienus in Hegelsom de schop in de grond om een kunstgrasveld aan te leggen. In september werden hier de eerste wedstrijden gespeeld. “Nu hebben onze 170 leden een plek waar mensen zich in herkennen, een droom die uitgekomen is."

Fusie
Van Asten: “We hebben de leden van de verenigingen zoveel mogelijk meegenomen in de fusie. Met name bij de ouderen zat wel weerstand. Zij waren gehecht aan hun eigen dorp, de jeugd had daar minder moeite mee.” Ook stelden ze een fusiecommissie in, met personen van buiten de verenigingen, die onderzoek deden naar locatie, financiën, accommodatie en algemene zaken. “Hierdoor konden de dagelijkse dingen gewoon doorgaan en kreeg je ondertussen advies over belangrijke zaken.”

De fusie is mede succesvol doordat alle besturen dezelfde visie hadden. “Een deel van de verenigingen heeft het traject Besturen met een Visie doorlopen en zo werd er goed richting gegeven aan het proces.” Van Asten haalt aan dat communicatie in zo’n proces zeer bepalend is. “Zelfs over de kleine stapjes. Weerstand hou je altijd,  maar door vast te houden aan de stip op de horizon en steeds helderheid te verschaffend blijf je op koers.”

Lessen
Gaandeweg leerde Van Asten dat vooraf nog beter nagedacht had kunnen worden over de verschillende werkwijzes van de verenigingen. “Hoe besturen we de vereniging? Hoe vieren we kampioenschappen? Nu werken we aan het opleiden en begeleiden van het technische hart in combinatie met het ontwikkelen van technisch beleid. Dat is in het fusietraject niet weggevallen, maar had wel meer aandacht mogen hebben. Verder is een belangrijke les die we geleerd hebben: handel vanuit zekerheden en niet vanuit aannames.”
 

Waar staat Oxalis over vijf jaar? “We dromen er over om een NK te mogen organiseren en er hopelijk in de toekomst zelf ook aan mee te mogen doen. En dat we in elke jeugdcategorie twee volwaardige teams hebben. Het aantal jeugdleden neemt toe en dát is een mooi doel om na te streven.”

Datum: 22 maart 2019 uur

Best Practice Vereniging Centraal