Vereniging Centraal: Rood-Wit

Zeven jaar geleden had Rood-Wit uit Wezep geen enkel seniorenteam meer. Toen sloten twee oud-speelsters met voorzitter Wim Jansen de deal dat als hij een sponsor zou regelen, zij een team bij elkaar zouden krijgen. Beide partijen hielden woord en het nieuwe team bleek de opmaat voor een structurele opleving van de vereniging.

Het nieuwe seniorenteam zorgde voor perspectief voor de jeugdleden, voor aanwas van buitenaf en bood een warm thuis voor eerder gestopte spelers en speelsters. De inzet van de senioren en hun omgeving creëerde een enorme verbondenheid, die op alles afstraalde. Inmiddels telt Rood-Wit maar liefst zes seniorenteams en is het eerste team van de vierde klasse opgeklommen naar de tweede klasse. Het ledental is gestegen van 160 naar ruim 240 leden en dat in een tijd waarin verenigingen moeite hebben om hun ledental op peil te houden.

Activiteiten
“Rood-Wit is weer een begrip”, zo stelt voorzitter Jansen. “Bij alle activiteiten komt bijna de hele vereniging helpen en dat zorgt weer voor een enorme verbondenheid. Ieder lid draagt zijn steentje bij.” En die activiteiten, dat zijn er nogal wat: te beginnen met een jaarlijks groots schoolkorfbaltoernooi een kangoeroedag voor de kleuters en een tweejaarlijks kamp voor jong en oud. Met de wekelijkse kangoeroeclub op de zaterdagmorgen ontstaat het eerste contact met de korfbalsport van zowel kleuters als ouders. Daarbij is Rood-Wit zich er van bewust dat er meer nodig is om de vereniging te promoten. Met hulp van vele vrijwilligers werd met de plaatselijke ondernemers een Pietenhuis en een bijhorend Sinterklaasboek ontwikkeld.

Daarnaast werken de vrijwilligers mee aan de plaatselijke braderie ‘Wezeps Waanzinnige woensdag’. Niet alleen met een kraampje, maar actief betrokken bij de organisatie. Voorzitter Jansen: “Dit versterkt de band met de gemeenschap en met de ondernemers, wat weer enorm belangrijk is voor het vinden van zowel leden als sponsoring.”

Jubileum
Dit jaar bestaat de vereniging veertig jaar en ook dit wordt natuurlijk uitgebreid gevierd. Jansen hoopt in dit jubileumjaar te kunnen starten met de bouw van de nieuwe (kunstgras)veldlocatie in Wezep-Noord, gekoppeld aan een bestaande sporthal. “De huidige locatie is prachtig, maar de plannen voor het multifunctionele sportpark doen daar nog een schepje bovenop en zorgen ervoor dat ook Rood-Wit het felbegeerde kunstgras krijgt”, aldus Jansen, wiens bestuur uit zes personen bestaat. “Het bestuur is dienstbaar en iedereen is gelijk." Ook is er een belangrijke rol weggelegd voor de pr-commissie - vijf personen -, die zich inzet om Rood-Wit in Wezep zichtbaar te houden.

“Het is nu zaak om de sfeer te behouden”, vindt Jansen. “Rood-Wit groeit en het is belangrijk om de basis te koesteren. We zetten in op het goed opleiden van trainers/coaches en arbiters.” Iedere wedstrijd, van de jongste jeugd tot aan de midweek, wordt geleid door gediplomeerde scheidsrechters, Rood-Wit was een van de eerste verenigingen die arbitrageproof was en met zeven KNKV-arbiters lukt het om aan de rompregeling te voldoen. “De scheidsrechters worden regelmatig in het zonnetje gezet en hun kleding wordt gesponsord door een plaatselijke ondernemer.”

Aantrekkingskracht
Het constant vinden van geschikt technisch kader wordt als uitdagend ervaren, maar Rood-Wit  beschikt op elk ander vlak ook over voldoende vrijwilligers. Elk lid vanaf zestien jaar heeft namelijk een vrijwilligerstaak, aangestuurd door een vrijwilligerscoördinator. Bij aanmelding worden ouders en leden gevraagd naar hun kwaliteiten en achtergrond, zodat de vrijwilligerscoördinator weet wie hij voor welke taak kan benaderen. Jansen: “Iedereen binnen de vereniging wordt gewaardeerd en onze gezamenlijke inzet voor Wezep wordt door de gemeenschap weer als positief ervaren. Zo blijft Rood-Wit aan aantrekkingskracht winnen.”

Datum: 21 februari 2019 uur

Vereniging Centraal