Vereniging Centraal: DeetosSnel

Het Dordtse DeetosSnel hield woensdag de receptie ter ere van het honderdjarig bestaan, nadat 11 juni jongstleden deze mijlpaal ‘officieel’ bereikt werd. Op die receptie kreeg het van de burgemeester de Koninklijke Erepenning uitgereikt. Van het KNKV kregen de Dordtenaren een mooie luchtfoto van het complex. “DeetosSnel is een veelzijdige en menselijke vereniging”, aldus voorzitter Irene Veenema.

‘Onze vereniging kent een complexe stamboom’, zo staat te lezen op de website van DeetosSnel. De basis gaat terug naar begin vorige eeuw, toen er ruim twintig korfbalverenigingen in Dordrecht actief waren. Inmiddels is dat aantal teruggebracht naar vier grote verenigingen: Oranje Wit, Sporting Delta, Movado en DeetosSnel. Laatstgenoemde is ontstaan uit de fusie tussen Deetos en Snel in 2007 en KC Dordrecht in 2018 en óók die verenigingen kennen weer hun eigen (fusie)geschiedenis.

Bijzonder detail is dat het nu koninklijke DeetosSnel eigenlijk al langer dan een eeuw bestaat, maar doordat bij een fusie in 1919 nieuwe statuten zijn aangenomen, telt de vereniging nu pas officieel honderd jaar.

Deetos
De voorloper met de meest roemruchte historie is Deetos, dat vijf zaal-, zeven veld- en drie Europese titels wist te veroveren. Herman Brandt kwam als kind in aanraking met de roodwitten, nadat hij van zijn oudere broer het advies had gekregen om te gaan korfballen. Na vele uren vrijwilligerswerk en  jaren van voorzitterschap werd hij benoemd tot erevoorzitter van de vereniging. “Ik heb altijd veel plezier beleefd aan het sociale gebeuren en vind het leuk om met elkaar het verschil te maken.” Brandt was voorzitter in een periode ‘dat alles meezat’. “Mijn bijdrage aan het sportieve succes in de jaren tachtig en negentig was marginaal, maar die successen vormden samen met de oprichting van de eerste sporthal in de jaren zeventig wel het mooiste moment.”

Brandt – oud-speler van Deetos 1 en vader van Jiska (oud-international) en Harm (oud-teammanager Nederlands team) - kijkt tegenwoordig meer vanaf de zijlijn toe, maar is nauw betrokken bij de festiviteiten rond het jubileum. Dit jubileum wordt namelijk het gehele jaar gevierd. Voorzitter Veenema: “We brengen de traditie van onze vereniging in beeld en organiseren voor alle doelgroepen activiteiten. Zo is er 31 augustus bijvoorbeeld een reünie voor de ‘pensionado’s’.”

Integratie
Veenema – ook afkomstig uit de ‘Deetos-familie’ en enkele jaren uit het korfbal weggeweest -  begon als voorzitter toen de fusie tussen DeetosSnel en KC Dordrecht er nog moest komen. “Die integratie is erg goed verlopen. Daar hebben we ook ons best voor gedaan. We organiseren activiteiten om de verbroedering te bevorderen en iedereen zich hier welkom te laten voelen.” Dat geldt niet alleen voor de ‘nieuwkomers’ van KC Dordrecht, maar eigenlijk voor de gehele vereniging. “We zitten weliswaar nog wel aan de Vorrinklaan, maar sinds 2011 in een compleet nieuwe accommodatie, die vooral in het begin de nodige kopzorgen met zich heeft meegebracht. Gelukkig kunnen we inmiddels stellen dat het weer een gevoel van thuiskomen is.”

Nu die meest recente fusie afgerond is, ziet Veenema het als haar voornaamste taak om de vereniging, wiens vlaggenschip afgelopen seizoen na één jaargang degradeerde uit de Korfbal League, weer geheel toekomstbestendig te maken. “We hebben hier geweldige dingen meegemaakt en gaan er met deze veelzijdige en ‘menselijke’ vereniging voor om ook in de toekomst mooie dingen te bereiken.” Dat menselijke blijkt uit het feit dat selectieleden training geven aan de jeugd en ook uit het project binnen de wijk, waarin mensen met een beperking een functionele dagbesteding krijgen bij DeetossSnel. Veenema besluit: “Dat is erg mooi voor de inclusiviteit binnen Dordrecht.”

Foto: Leo Stolk

Datum: 5 juli 2019 uur

Vereniging Centraal