Uitstroom van jongeren? Maak een 'aanvalsplan'.

Een veel gehoord probleem bij korfbalverenigingen is de uitstroom van jongeren. Als sport zijn we daar niet uniek in. Tachtig procent van de kinderen tot 12 jaar sport, bijna altijd ook als lid van een sportclub. Vanaf 12 jaar vindt een grote uitstroom plaats die per sport sterk verschilt. Er zijn verschillende redenen waarom jongeren stoppen daarom is er ook niet één kant-en-klare oplossing om de uitstroom van jongeren binnen je vereniging tegen te gaan. Meerdere factoren spelen mee wat vraagt om een aanpak op maat.

Het is belangrijk om om inzicht in de in- en uitstroom te hebben. Weet je waarom ze stoppen? Maar weet je ook waarom ze bij jouw vereniging starten? Een ander aandachtspunt is om de jongeren te betrekken bij het reilen en zeilen van de vereniging. Bepaal bijvoorbeeld samen met hen wat ze kunnen en willen betekenen voor de vereniging. 

Op Sport.nl/voorclubs vind je een handig stappenplan 'Binden & Behouden Jongeren' dat beschrijft hoe je dit voor jouw club kunt aanpakken. Een mooi hulpmiddel om tot een aanvalsplan te komen om de uitstroom van jongeren bij jouw vereniging tegen te gaan.

Een voorbeeld om binding met de jeugdleden te houden beschrijft de aanpak van roeivereniging Nautilus. 

 

 

Datum: 12 juli 2019 - 15:28 uur

Ledenwerving en –behoud