Schoolkorfbaltoernooi 'light' bij Valto

Afgelopen zaterdag deden ruim zeventig basisschoolkinderen uit De Lier ondanks de coronamaatregelen mee aan het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi bij Valto. "Als onze eigen jeugd mag trainen, kunnen we hun vriendjes en vriendinnetjes ook laten korfballen. We hebben een aangepast 'light' schoolkorfbaltoernooi georganiseerd waarbij we rekening hebben gehouden met de RIVM-richtlijnen", aldus organisator Petra Dijkstra.

Toen duidelijk werd dat kinderen weer mochten sporten, ontstond bij Valto het idee om een 'light' schoolkorfbaltoernooi te organiseren. Valto organiseert het toernooi al ruim veertig jaar. Dijkstra: "Normaal gesproken doen er zo'n tweehonderd kinderen mee, verdeeld over ruim veertig teams. Het toernooi levert ons elk jaar nieuwe leden én naamsbekendheid op. We zetten de sport en de vereniging op de kaart. Dit jaar deden veertien teams mee met in totaal zeventig kinderen uit de groepen drie, vier en vijf."

Rekening houden met
Bij het organiseren van het 'light' schoolkorfbaltoernooi moet je als vereniging uiteraard rekening houden met de RIVM-richtlijnen. "Degene die voor Valto alle regels uitgedacht heeft is betrokken bij de organisatie, trad op als coördinator en zorgde dat alle regels nageleefd werden. Zo mochten ouders bijvoorbeeld niet het terrein op en waren alle begeleiders van de teams en scheidsrechters van Valto. Zij zijn geïnstrueerd en bekend met de regels omdat ze de afgelopen weken ook training hebben gegeven", vertelt Dijkstra.

Houd je doel voor ogen
De tips van Dijkstra: "Denk in mogelijkheden en houd voor ogen welk doel je hebt. Belangrijk is dat je toernooi niet te groot wordt, want het kan niet te druk worden op het veld. Denk na over hoe je zo snel en makkelijk mogelijk niet-korfballers kunt bereiken, vaak is dat via je eigen leden. Door een maximaal aantal korfballers per team vast te stellen, moeten ze op zoek naar klasgenoten die niet korfballen en zo bereik je het doel om niet-korfballers kennis te laten maken met korfbal. En geef de niet-korfballer informatie mee." In een interview van publieke omroep WOS vertelt Dijkstra meer over het 'light' toernooi.

Andere activiteiten voor niet-korfballers
Naast dit mooie initiatief van Valto ontplooien ook andere verenigingen mooie initiatieven om niet-leden te laten korfballen. Zo organiseerde korfbalvereniging NOVA afgelopen zaterdag een vriendjes- en vriendinnetjesclinic voor ruim veertig kinderen, waarvan bijna twintig nieuwe gezichten. Als alternatief voor het schoolkorfbaltoernooi gaat korfbalvereniging Noveas de komende tijd langs op verschillende schoolpleinen om korfbalclinics te geven. Daarnaast stellen veel verenigingen net als korfbalvereniging Nexus hun trainingen open voor niet-leden.

Foto: Valto.

Datum: 25 mei 2020 uur

Schoolkorfbal