Schelden is Not So Great

Afgelopen dinsdag werd het programma ‘Make Holland great again’ uitgezonden. Deze week werd in het programma ingezet op verandering brengen in het wangedrag richting scheidsrechters. Het blijkt dat mensen het in het dagelijks leven gek vinden als iemand zomaar begint te schelden, maar op de sportvelden komt dit helaas nog te vaak voor.

De programmamakers introduceerden de Not So Great-kaart. Omdat mensen het lastig vinden iemand aan te spreken op zijn/haar gedrag, kan de Not So Great-kaart uitkomst bieden.

Not So Great-kaart
Met de Not So Great-kaart kun je mensen laten weten dat hun gedrag niet acceptabel is, zonder dat je ze hiervoor aan hoeft te spreken. Als je ziet dat iemand de scheidsrechter uitscheldt, kun je de kaart geven aan die persoon. Op de kaart staat duidelijk wat de actie inhoudt. Degene die de kaart ontvangt, kan zijn gedrag weer great maken door het door te geven aan een ander die scheldt. Dus: “Hoor je een scheldwoord, geef de kaart voort!” Zo zorgen we dat mensen bewust worden van hun gedrag.

Als vereniging kun je de Not So Great-kaarten kosteloos verkrijgen en deze naar eigen invulling verspreiden.

Aflevering terugkijken
De hele aflevering van ‘Make Holland great again’ kun je hier zien. Het fragment over uitschelden van scheidsrechters kun je hier zien.

Datum: 19 september 2019 uur

Arbitrage