Scheidsrechters bedankt en KorfbalmasterZ bij KZ/Thermo4U

Dit is de week van de scheidsrechter! Heb je afgelopen weekend de scheidsrechter extra bedankt? Ook aankomend weekend kun je dat weer doen.

Geef hem/haar een hand voor en na de wedstrijd, maak een praatje, vraag of hij/zij ook een leuke wedstrijd heeft gehad of naar de motivatie om scheidsrechter te zijn. Misschien krijg je wel tips waar je wat mee kunt en kun je hem/haar ook tips meegeven.

In de Week van de Scheidsrechter staan de scheidsrechters extra in het zonnetje. Maar je kunt natuurlijk elke week positieve aandacht en waardering aan de scheidsrechter geven. Ze staan tenslotte elke week in het veld om de wedstrijden te leiden voor ieders plezier.

Merk je dat je het niet altijd eens bent met de scheidsrechter of begrijp je zijn/haar beslissingen niet altijd? Doe dan eens de spelregelkennis op Korfbalmasterz.nl. Iedereen heeft toegang en kan oefenen met de spelregels. En je kunt hier ook je spelregelbewijs halen.

Korfbal Leaguevereniging KZ/Thermo4U vindt het belangrijk dat hun leden het spelregelbewijs halen. Onlangs haalde de hele selectie het spelregelbewijs. We vroegen Piet Hein Havik, lid van de werkgroep Arbitrage bij KZ, waarom zij het zo belangrijk vinden?

“In de praktijk blijkt, dat er nogal wat spelers rondlopen met onvoldoende spelregelkennis en dat leidt vaak weer tot ongewenst commentaar op de beslissingen van scheidsrechters. Het enkele feit dat men nu weer min of meer gedwongen wordt om zich bewust te worden van spelregels maakt ook meer bewust van de soms complexe kant ervan”.

Hoe heeft KZ het aangepakt dat alle spelers dit behalen?
“Helaas zitten wij nog niet helemaal op 100%, maar wel al boven de 90%. Dat is in eerste instantie aangepakt door goed te luisteren naar de adviezen van andere clubs die daar al ervaring mee hadden opgedaan. Vervolgens hebben wij met grote regelmaat de geslaagden op de website gemeld met daarbij welke van de tien seniorenteams al klaar of bijna klaar waren, zonder meteen de namen te noemen van hen die nog niet zo ver zijn. Vervolgens ontstaat er binnen die teams dan wel weer een prikkel om af te ronden. Met de resterende eenlingen zoeken we individueel contact”.

En wat levert het volgens jullie op?
“Het heeft een gunstige invloed op de sfeer in het veld, omdat mensen beter op de hoogte zijn. Het geeft ook ouders de gelegenheid via de KorfbalmasterZ-website makkelijk kennis te nemen van regels en daardoor met meer kennis van zaken wedstrijden te volgen. Gewoon volhouden dus!”

Voor scheidsrechters
Scheidsrechters zijn een belangrijke schakel bij het plezier in de wedstrijd en spelers, coaches en hun supporters zijn het niet altijd met hem of haar eens. Hoe kan een scheidsrechter met bepaalde situaties omgaan om de wedstrijd zo leuk mogelijk te maken voor iedereen in het veld. Maar ook hoe zorgt hij of zij ervoor dat hij/zij plezier blijft houden in het fluiten van wedstrijden?

Waar nodig ondersteunt het KNKV graag! En ook sportbreed is er aandacht voor de uitvoering van de rol als scheidsrechter. Bekijk bijvoorbeeld het filmpje met de ‘4 Inzichten voor de Moderne Scheidsrechter’ eens! Deze inzichten bevatten praktische tips die wellicht kunnen helpen.

Datum: 8 oktober 2018 - 00:00 uur
Arbitrage Korfbal Vrijwilligers