Rodenburg bij BVSC over olympisch traject

KNKV-directeur Kees Rodenburg was maandagmiddag te horen in het NPO Radio 1-sportprogramma BVSC. Met presentator Roelof de Vries en sidekick Erben Wennemars sprak Rodenburg over de stappen die een sport moet volgen om olympisch te kunnen worden. De aanleiding voor het gesprek is de ambitie van de internationale wielerbond UCI om veldrijden op het programma van de Olympische Winterspelen te krijgen.

“Veldrijden heeft een heel belangrijk voordeel. Zoiets gaat via internationale bonden en de UCI is natuurlijk al een bond met olympische disciplines. De UCI is slim, want op de Zomerspelen zou er door de eventuele toetreding van veldrijden een UCI-nummer weg moeten, maar op de Winterspelen is er juist een gebrek aan disciplines. Veldrijden staat er dus goed voor”, aldus ervaringsdeskundige Rodenburg, die ‘Korfbal olympisch’ als één van de twee hoofddoelstellingen van het KNKV heeft.

Over de kansen op korfbal op de Olympische Zomerspelen te krijgen, stelt Rodenburg: “Korfbal heeft ook voordelen, want korfbal is de unieke mixed gender sport. Korfbal heeft een internationale federatie, die weliswaar minder te vertellen heeft dan de UCI, maar die wel goed georganiseerd is en contacten heeft op IOC-niveau.”

Noodzaak van een gevarieerd podium
Verder sprak Rodenburg onder meer over de Nederlandse heerschappij in het veldrijden en korfbal, de noodzaak van een gevarieerd en afwisselend podium, de criteria waaraan een sport moet voldoen om olympisch te kunnen worden en de noodzaak van hooggeplaatste Nederlandse sportbestuurders.

Het complete BVSC-interview met Rodenburg hoor je hier. Beluister de uitzending van 3 februari 2020, vanaf 7.34. Een presentatie van Kees Rodenburg aan de Bondsraad over de olympische ambitie vind je hier.

Datum: 4 februari 2020 uur