Opleidingen seizoen 2019-2020

Nog even en dan gaat seizoen 2019-2020 van start. Ook dit seizoen biedt het KNKV weer opleidingen aan met een gedifferentieerde aanpak voor trainers, coaches en scheidsrechters. De eerste opleidingen starten in september. Voor alle opleidingen geldt: inschrijven is nu al mogelijk.

Een goed kader is belangrijk om leden te binden en te betrekken bij de vereniging. Door vanuit de vereniging het kader een opleiding aan te bieden, help je het kader met plezier kwalitatief goed hun rol te kunnen vervullen.

Kwaliteit en plezier
Elke sporter verdient een competente trainer/coach en elke wedstrijd een competente scheidsrechter in een sociaal veilige sportomgeving. Een opleiding zorgt voor meer kwaliteit en plezier bij sporters en het kader zelf. Ga voor kwaliteit, binding en betrokkenheid en meld jouw trainers, coaches en/of scheidsrechters aan voor een arbitrale of technische opleiding. De opleidingen organiseert het KNKV op basis van behoefte met als doel iedereen die zich inschrijft een opleiding te bieden. Naast collectieve opleidingen zijn ook individuele trajecten mogelijk.

Scheidsrechters
Als vereniging kun je al starten met het opleiden van scheidsrechters met leden vanaf 14 jaar door ze het spelregelbewijs via www.korfbalmasterz.nl te laten behalen. Verder biedt het KNKV de opleidingen ‘Jeugdscheidsrechter’, ‘Verenigingsscheidsrechter’ en ‘KNKV-scheidsrechter’ aan. Natuurlijk is het belangrijk om er voor te zorgen dat aankomende scheidsrechters goed begeleid worden bij hun opleiding. Daarvoor is er de opleiding ‘Verenigingsbegeleider’. Voor scheidsrechters die al veel ervaring hebben in het wedstrijdkorfbal en het leuk vinden andere scheidsrechters te beoordelen is de opleiding ‘KNKV-beoordelaar’ interessant. Voor het goed verlopen van wedstrijden biedt het KNKV dus diverse arbitrale opleidingen aan. Van scheidsrechter, begeleider tot beoordelaar.

Bij wedstrijden in de zaalcompetitie wordt in een aantal klassen gespeeld met de ‘schotklok’. Om de regels rondom de wedstrijden in goede banen te leiden, zijn drie functionarissen nodig: een juryvoorzitter, schotklokbediener en tijd/scorewaarnemer. Speciaal voor deze rollen vindt in het najaar de opleiding ‘Jurylid’ plaats. Alle verenigingen die het komende zaalseizoen te maken hebben met een jurytafel/schotklok ontvangen nadere informatie hierover via de mail.

Kijk hier voor meer informatie en aanmelden arbitrale opleidingen.

Trainers en coaches
Om te zorgen voor gecertificeerde trainers en coaches zijn er een drietal opleidingen: Korfbal Trainer 2 (KT2), KT3 en KT4. In de opleiding KT2 ligt de focus vooral op didactiek, het lesgeven om korfbalvaardigheden over te kunnen brengen. Het vervolg hierop is KT3 waarin kennis van korfbal, van training en van korfballers aan bod komt en coaching behandeld wordt. Ook leidt de KT3 de cursist op tot Praktijkbegeleider voor KT2. In KT4 worden alle aspecten van het trainersvak verder en dieper uitgewerkt.

Trainersbegeleiders helpen de trainers bij het ontwikkelen en versterken van hun pedagogische- en inhoudelijke vaardigheden. Om als trainersbegeleider aan de slag te gaan heb je een aantal competenties nodig. De opleiding ‘Trainersbegeleiding’ leidt cursisten op in deze competenties. De eerste opleidingen voor trainersbegeleiding worden gepland vanaf november. Let op, inschrijven kan vanaf 16 september 2019.

Kijk hier voor meer informatie en aanmelden technisch kader opleidingen.

In onderstaande video zie je trainers/coaches en scheidsrechters in actie tijdens het NK Veldkorfbal 2019.

Heb je vragen? Je kunt hiermee terecht bij opleidingen@knkv.nl.

 

Datum: 28 augustus 2019 - 15:00 uur