In memoriam: Bob de Die

Ons heeft het bericht bereikt dat erelid Bob de Die, voormalig vice-voorzitter van het KNKV en voormalig voorzitter van de Internationale Korfbal Federatie, op 86-jarige leeftijd is overleden.

Reeds op dertienjarige leeftijd nam De Die zitting in het bestuur van zijn vereniging Pernix. Bij deze Leidse vereniging schopte De Die, tevens scheidsrechter, het ook tot het eerste team. In 1969 trad De Die toe het hoofdbestuur van de Christelijke Korfbalbond (CKB). Van fusiebond KNKV (1973) werd hij vice-voorzitter en bij zijn afscheid in 1983 van het hoofdbestuur werd hij benoemd tot erelid van het KNKV.

IKF en IWGA
In 1981 was hij toegetreden tot het bestuur van de Internationale Korfbal Federatie, waarvan hij in 1988 voorzitter werd. Tijdens zijn voorzitterschap kwam korfbal voor het eerst op het programma van de World Games. Over het seizoen ’84-’85 reikte het KNKV-bestuur de Wilson-erebeker uit aan het IKF-bestuur, vanwege diens inzet voor de korfbalsport. In 1993 werd de bevlogen De Die verkozen tot vice-voorzitter in het bestuur van de International World Games Association (IWGA).

In 2003 zwaaide hij af als voorzitter van de IKF – hij werd opgevolgd door zijn ‘pupil’ Jan Fransoo en in 2005 nam hij afscheid als vice-voorzitter van de IWGA. De IKF riep De Die uit tot erevoorzitter en van het Internationaal Olympisch Comité ontving hij, vanwege zijn verdiensten voor de Olympische beweging, de Olympic Order. Door de internationale sportorganisatie GAISF werd hij onderscheiden met de GAISF Award.

‘Aimabel mens en kundig bestuurder’
Ook na zijn bestuursperiode bleef De Die zich inzetten voor de korfbalsport. Ook toen zijn gezondheid minder werd, bleef hij de door hem geliefde sport fanatiek volgen en de korfbalcontacten onderhouden.

KNKV-voorzitter Rob Meijer: “Ik zou Bob de Die willen typeren als een warme, markante persoonlijkheid, een aimabel mens en een kundig bestuurder. Het KNKV is dankbaar voor zijn bijdrage aan de korfbalsport en wenst zijn vrouw Gré, kinderen en overige naasten sterkte met het verwerken van dit verlies."

Op de website van de IKF verscheen dit In memoriam (Engelstalig).

Foto: (eind jaren zeventig, tijdens een vergadering): Bob de Die (rechts), naast toenmalig KNKV-voorzitter Cor van Dijk.

Datum: 27 maart 2020 uur

Bestuurders