Melden ernstige calamiteiten

Vindt er een medische calamiteit plaats op jouw vereniging, meld het dan bij de Medische Commissie van het KNKV! Bij een medische calamiteit gaat het primair om levensbedreigende situaties zoals een hartstilstand, ernstig hoofd/hersenletsel, klaplong of epilepsieaanval.

Gelukkig komt dat niet vaak voor, maar als het gebeurt heeft het een enorme impact voor alle betrokkenen. Omdat de impact zo groot is, wil de Medische Commissie graag inzicht in de voorvallen die plaatsvinden zodat zij kunnen kijken wat wij als bond kunnen betekenen in het voorkomen van- of handelen bij die ernstige calamiteiten. Een eerder soortgelijk voorval is bijvoorbeeld aanleiding geweest om korfbalverenigingen te stimuleren (tegen een gereduceerd tarief) een AED aan te schaffen.

Naast deze calamiteiten kunnen ook andere calamiteiten plaatsvinden waarvoor een ambulance moet komen, zoals bijvoorbeeld een schouder uit de kom of een botbreuk. Ook daarvan wil de Medische Commissie graag van op de hoogte gesteld worden.

Onderzoek
Dit jaar heeft de medische commissie onderzoek gedaan naar ernstige calamiteiten op korfbalverenigingen. Dit onderzoek is uitgevoerd om tijdig de aard en omvang van problemen op landelijke schaal te kunnen waarnemen zodat, indien mogelijk, maatregelen getroffen kunnen worden om onze mooie en gezonde sport zo veilig mogelijk te laten zijn. De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in onderstaande infographic.

Calamiteit melden
Heeft zich een dergelijke schokkende situatie op jouw vereniging voorgedaan? Informeer de Medische Commissie van het KNKV dan via medischecommissie@knkv.net

Datum: 24 september 2019 uur

Medisch