Een jumpers knee is een veelvoorkomende blessure die wordt gezien bij sporters die veel sprongbelasting hebben, zoals basketballers, volleyballers maar ook korfballers. Tot wel 45 procent van de sporters kan hier last van hebben. Een springersknie leidt tot pijn en verminderde functie, hetgeen voor de sporter problemen kan opleveren bij zowel het uitvoeren van trainingen als bij de competitie.
Met de resultaten van de JUMPER-studie willen ze een wetenschappelijk onderbouwd advies kunnen geven aan sporters met een springersknie. Resultaten kunnen zowel voor de topsporter als de amateursporter van toepassing zijn.
Naast het onderzoeken van verschillende behandelmethoden levert het onderzoek ook vele nieuwe inzichten op het gebied van radiologische beeldvorming. Voor de onderzoeken met echografie en MRI zullen namelijk de nieuwste technieken worden toegepast om naar de knieschijfpees te kijken.
Voor wie?
Voor het onderzoek zijn ze op zoek naar sporters, ook korfballers, met klachten van een springersknie. Het onderzoek is niet alleen voor topsporters, maar ook voor de amateursporter die normaliter (dus indien er geen blessure zou zijn) drie maal per week aan sportactiviteiten doet.
Om deel te kunnen nemen aan de JUMPER-studie zijn enkele criteria van belang. Samen met de sporter wordt nauwkeurig beoordeeld of hij/zij geschikt is voor het onderzoek. Een aantal criteria zijn:
-Leeftijd tussen 18 en 35 jaar
-Pijnklachten onder de knieschijf in het verloop van de knieschijfpees
-Sportbeoefening ten minste drie keer per week (kan door klachten tijdelijk verminderd zijn)
-Er is in het afgelopen jaar niet langer dan vier aaneengesloten weken oefentherapie gedaan
Meer informatie
Meer informatie over de JUMPER-studie is te raadplegen via www.jumperstudie.nl. Mocht je interesse hebben in het onderzoek en willen bekijken wat de mogelijkheden zijn voor eventuele deelname, kun je contact opnemen met Stephan Breda via springersknie@erasmusmc.nl.