Komend weekend geen competitie voor Brabantse teams

Het KNKV heeft kennis genomen van de persconferentie van de Brabantse Veiligheidsregio’s op 10 maart naar aanleiding van het coronavirus, waarbij Brabanders worden opgeroepen ‘zeven dagen sociale onthouding’ in acht te nemen. Het advies luidde: “Ga even geen nieuwe sociale contacten aan en wees terughoudend met bestaande sociale contacten.” Door de burgemeesters van de veiligheidsregio’s zijn in Noord-Brabant evenementen met meer dan 1.000 mensen verboden en bovendien is de organisatoren van samenkomsten met minder dan 1.000 mensen gevraagd ook te overwegen deze af te gelasten.

Naar aanleiding van de ontwikkelingen in Noord-Brabant heeft NOC*NSF alle sportbonden geadviseerd gevolg te geven aan de oproep van de Veiligheidsregio’s. Daarom heeft het KNKV besloten alle wedstrijden van teams die uitkomen voor een Noord-Brabantse vereniging af te gelasten tot en met zondag 15 maart.

Dit betreft een maatregel die voor de betreffende teams is genomen ongeacht niveau en competities. Daarbij gaat het om ongeveer 400 wedstrijden. Alle wedstrijden die de komende dagen op de planning staan voor Brabantse teams worden op een later tijdstip ingehaald. Het KNKV komt per competitie zo snel mogelijk met de inhaaldata.

Voor vragen over de competitie kunnen verenigingen zich wenden tot competitie@knkv.nl. Voor de situatie na 15 maart volgt het KNKV de verdere ontwikkelingen van de overheid, RIVM en NOC*NSF.

De rest van Nederland
Voor de overige wedstrijden zijn de bestaande richtlijnen en adviezen van RIVM van toepassing. Actuele informatie over het coronavirus vind je op de website van het RIVM.

Basishygiëne
Het RIVM heeft het volgende advies uitgebracht: De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Nu in Nederland besmettingen zijn vastgesteld, geeft het RIVM met regelmaat updates en adviezen. Op maandagavond 9 maart is er een nieuwe maatregel bijgekomen en wordt opgeroepen om geen handen meer te schudden. Op de website van het RIVM vind je de laatste informatie.

Sportspecifieke hygiënezaken
Als aanvulling op het advies van het RIVM over de basishygiëne volgt het KNKV het advies om bij de wedstrijden de komende periode het handen schudden met medespelers, tegenstanders en scheidsrechters te vermijden. Natuurlijk vragen wij korfballers elkaar nog steeds een prettige wedstrijd toe te wensen maar daarbij raden we aan een alternatief voor het handen schudden te gebruiken. Het KNKV adviseert het volgende:

  • Ontvang je clubgenoten, tegenstanders en de scheidsrechters nog net zo hartelijk maar zonder handen schudden;
  • Bedank de scheidsrechter na afloop mondeling zonder handen schudden;
  • Het blijft belangrijk om alleen een eigen bidon of waterfles te gebruiken;
  • Ben je scheidsrechter, gebruik dan alleen je eigen scheidsrechtersfluitje.
Datum: 10 maart 2020 uur

Competitie