Gezonde sportkantine: minder werk dan je denkt

Steeds meer korfbalverenigingen gaan aan de slag met een gezonde sportkantine en behalen gouden, zilveren en bronzen certificaten. Vaak kun je met kleine aanpassingen al veel bereiken. Het behalen van een certificaat was daarom volgens Ready’60 verrassend makkelijk. Ook Dindoa behaalde een certificaat: “De gezonde sportkantine is een groot succes, leden reageren positief en onze omzet stijgt.”

De korfbalkantine is een plek waar veel jongeren en volwassenen hun tijd doorbrengen. Met een gezonde sportkantine bied je mensen gezonde alternatieven naast de al aangeboden producten waardoor je mensen stimuleert gezonder te kiezen. Dit past goed bij de landelijke afspraken in het Preventieakkoord om de gezondheid van Nederlanders te verbeteren.

Ready’60: makkelijker dan je denkt
Ready’60 ging aan de slag met een gezonde sportkantine en vulde de kantinescan in. Hieruit bleek dat de vereniging al goed op weg was en dat er alleen kleine aanpassingen nodig waren voor een certificaat. “We hebben de inrichting van de kantine veranderd, een watertap op de bar gezet, zijn tosti’s gaan maken met volkoren brood en hebben gezondere producten toegevoegd aan het assortiment”, aldus het bestuur. De aanpassingen zijn niet veel werk, maar zorgen er wel voor dat mensen gezondere keuzes maken. “Het is minder werk dan je denkt en met kleine stappen kun je al veel bereiken.” Hier lees je meer over de aanpak van Ready’60.

Dindoa: groot succes én omzetstijging
Dindoa behaalde één jaar geleden een certificaat. “We zijn met kleine stapjes begonnen. De eerste stap was om het aanbod uit te breiden met broodjes gezond en broodjes brie. Hierna zijn we het gaan uitbreiden”, aldus Jolande van den Berg. De gezonde kantine is een groot succes: “De reacties van onze leden zijn heel positief. Als we een keer geen gezonde broodjes hebben, krijgen we dat te horen.” Ze geeft de tip om gewoon te beginnen: “Dat kan al heel eenvoudig door je koeling op een andere manier in te richten en de betere keuzes zichtbaarder te maken. We zijn nu een paar jaar bezig en onze omzet stijgt alleen maar. Dit ligt echt aan de gezondere keuzes die we aanbieden.” Hier lees je meer over het succes van Dindoa.

GG/IJskoud de Beste: eerste ‘gezonde’ Leaguevereniging
Deze maand ontving GG/IJskoud de Beste als eerste Korfbal Leaguevereniging een certificaat. De kantine biedt nu naast het standaard aanbod ook gezondere alternatieven. Het gezondere aanbod is net als bij Dindoa stapsgewijs ontstaan. "Tijdens het Korfbalcongres werden we enthousiast over een gezonde kantine. Nu bieden we voor alle verschillende productgroepen een gezonder alternatief aan. Denk aan alcohol vrij bier, sport- en frisdranken zonder suiker of bijvoorbeeld een appel. Ook water drinken stimuleren we”, aldus het bestuur. Hier lees je meer over de aanpak van GG/IJskoud de Beste.

Ook aan de slag?
Team:Fit kan ook jouw vereniging helpen het aanbod in de kantine gezonder te maken. Je kunt jouw ideeën bespreken met een persoonlijke Team:Fit coach die gratis bij jouw vereniging langskomt. Kijk op www.teamfit.nl voor meer informatie en meld jouw vereniging aan. Na de aanmelding volgt een adviesgesprek waar een coach jouw vereniging helpt met het opstellen van realistische doelen en een concreet actieplan. Ook vullen jullie samen de kantinescan in. Met jullie gezondere kantineaanbod gaan jullie op weg naar brons, zilver of goud!

Datum: 28 januari 2020 uur

Gezonde sportkantine