EK en WK U21 naar 2021, jeugdtoernooien gecanceld

De Internationale Korfbal Federatie (IKF) heeft zojuist bekendgemaakt, dat bijna de gehele internationale wedstrijdagenda van dit jaar wordt verplaatst naar 2021 of wordt geschrapt. Dit naar aanleiding van de wereldwijde verspreiding van het coronavirus en alle onzekerheden die daarvan het gevolg zijn.

Voor de Nederlandse teams, fans en organisatiecomités heeft het IKF-besluit onder andere het volgende tot gevolg:

EK en WK U21 naar volgend jaar
Het IKF European Korfball Championship, waaraan TeamNL Korfbal in november in België zou deelnemen, wordt verplaatst naar 2021. Ditzelfde geldt voor het IKF U21 World Korfball Championship, dat Talent TeamNL Korfbal (U21) in juli in Chinees Taipei zou spelen. Over de precieze toekomstige data van beide eindtoernooien geeft de IKF uiterlijk eind deze maand uitsluitsel.

Donderdag werd al bekend dat de International World Games Association (IWGA) de World Games heeft verplaatst van juli 2021 naar juli 2022.

Geen eindtoernooien U19, U17, U15
In overleg met de IKF heeft het KNKV besloten de U17 Korfball World Cup in Eindhoven en het U15 European Korfball Championship in Drachten af te gelasten. Eerder werd al bekend dat het IKF U19 (Open) European Korfbal Championship in april in Leeuwarden niet door zou gaan. Voor alle drie deze eindtoernooien geldt nu dat ze dit jaar niet meer worden gespeeld.

De IKF verschaft, zoals gesteld, uiterlijk eind deze maand meer duidelijkheid over de internationale kalender. Uiterlijk 1 juni wordt bekend of de IKF Beach Korfball World Cup (Europe), die in augustus in Den Haag gepland staat, doorgang zal vinden. Over de Europa Cup voor clubteams, volgend seizoen, komt de IKF uiterlijk 1 juli met een besluit.

‘Begrip voor beslissing’
KNKV-directeur Kees Rodenburg: “Het KNKV is uiteraard teleurgesteld dat de genoemde toernooien niet kunnen doorgaan, maar heeft gezien de omstandigheden natuurlijk alle begrip voor deze beslissingen van de IKF en heeft in diezelfde lijn moeten besluiten de jeugdtoernooien te cancelen. Voor onze spelers, stafleden, lokale organisatiecomités en overige betrokkenen is het natuurlijk erg jammer dat hun eindtoernooien nu verplaatst of geschrapt worden.”

Rodenburg vervolgt: “Onze nationale teams zijn nu uitstekend geprepareerd, maar hebben geen internationaal wedstrijdprogramma. Samen met de bondscoaches kijken we nu naar de mogelijkheden om tot een alternatief wedstrijdprogramma te komen.”

Nederlandse competitie
Het Bondsbestuur van het KNKV vergadert maandagavond 6 april over de Nederlandse competitie en de afwikkeling hiervan.

Updates over de gevolgen van het coronavirus vind je hier, veelgestelde vragen en antwoorden hier, waardevolle en actuele initiatieven hier.

Datum: 4 april 2020 uur

IKF Internationale evenementen Talent TeamNL Korfbal