De Week van Respect

Van 4 tot en met 10 november is het de Week van Respect 2019. Natuurlijk is respect iets van iedere dag, maar in de Week van Respect staat het vol in de schijnwerpers. Respect voor jezelf, elkaar en de omgeving waarin je leeft. Ook op het korfbalveld is respect belangrijk.

Sportverenigingen staan voor verschillende uitdagingen: respect voor de scheidsrechter, de tegenstander, de accommodatie, seksuele diversiteit en het gedrag van ouders.

Duidelijke visie en afspraken
Hoe respectvol leden zijn en hoe ze conflicten oplossen met elkaar, is afhankelijk van de afspraken die er gelden. Je hebt als sportvereniging een duidelijke visie op gedrag en bijbehorende afspraken nodig. Als je de visie van jouw sportvereniging en bijbehorende afspraken helder krijgt en deze duidelijk en op een leuke manier communiceert, weet iedereen waar die aan toe is. Zo heb je ook een terugvalbasis in geval van onwenselijk gedrag.

Bouwen aan een prettig sportklimaat
Vaak heeft een sportvereniging wel een huishoudelijk reglement, maar weten leden niet precies wat hier in staat. De week van Respect is een mooi moment om met elkaar heldere afspraken te maken en aan een prettig sportklimaat te bouwen. Met deze afspraken kun je de sporters, ouders en bezoekers op een positieve manier vertellen waar jullie vereniging voor staat.

Week van Respect
Laat dit een startpunt zijn voor het bouwen aan een positief sportklimaat en ga aan de slag door bijvoorbeeld een avond te organiseren waar je afspraken maakt. Of laat het een viermoment zijn van alles wat jullie al doen op het gebied van respect en sportiviteit. Op de website van de Respect Education Foundation vind je meer informatie over de Week van Respect. Je vindt hier ook verschillende hupmiddelen zoals een toolkit Team-Dynamiek, toolkit Groepsdruk en een overzicht van stellingen die je kunt gebruiken om het gesprek aan te gaan met alle leden.

Doe jij ook mee? #weekvanrespect

Foto: Edwin Sonneveld, korfbalfoto.nl.

Datum: 31 oktober 2019 uur