De open korfbalvereniging

Er wordt een debat gevoerd over de toekomst van de sport in Nederland. Het onzalige idee dat verenigingsport ten dode is opgeschreven heeft her en der postgevat. Transitie in de sport is de moderne term voor een mogelijk noodzakelijke verandering.

Voor het KNKV kom ik in vele landen. Als er iets is wat daar indruk maakt, is het wel ons verenigingsmodel. Het fenomeen clubhuis, nevenactiviteiten rondom de sport en bovenal die enorme sportparticipatie van Nederland maken de buitenlanders jaloers. Meer dan vier miljoen Nederlanders sporten bij een vereniging! Geen enkel land komt qua georganiseerde breedtesport ook maar in de buurt van Nederland. En ook qua topsport komen we vanuit het model van verenigingen en clubcompetities tot een verhoudingsgewijs hoog niveau. De bedenkers van dat onzalige idee kijken naar verenigingen als bedrijven. Leden zijn klanten en gedragen zich als consumenten. Natuurlijk zijn er sectoren waar dit min of meer voor geldt. Misschien bent u wel lid van de skibond of de motorsportbond vanwege een goede verzekering. De klassieke vereniging met clubhuiscultuur kent geen klanten, maar heeft betrokken leden en bestaat al meer dan honderd jaar en zal er ook in de volgende eeuw nog steeds zijn. Het clubhuis was natuurlijk vroeger een keet of een publieke ruimte, maar is nu soms al een hoogwaardig multifunctionele accommodatie. Ga maar eens bij PKC/SWKGroep of DeetosSnel kijken.

Juist door betrokkenheid, samenwerken en actief lidmaatschap is een toegankelijke en sociale sportomgeving gecreëerd door vele verenigingen. De oudste vind je bij schaatsen, voetbal, hockey en korfbal. Voor weinig geld worden hoogwaardige voorzieningen gecreëerd in een sociaal veilige omgeving. Om dat laatste te behouden is onder meer het rapport van Klaas de Vries belangrijk.

Toch is de transitie van belang. We kunnen niet precies blijven doen wat we de laatste dertig jaar deden. De maatschappij verandert. Vrijwilligers werken liever projectgewijs, jongeren hebben vele mogelijkheden, jongeren werken meer, ouderen gaan langer door met sporten, ouders werken beiden en willen zaken kunnen combineren. Spelen korfbalverenigingen daar voldoende op in? Ik zie goede initiatieven ontstaan. De combinatie met naschoolse opvang in het clubhuis, KombiFit-achtige activiteiten voor ouders, het clubhuis als startpunt voor de tourfietsclub, combinatie met jeu de boules, trimmen en wandelen zijn bestaande voorbeelden. Vanuit de overheid wordt dit gestimuleerd. Nederland blinkt uit in overheidssteun ten aanzien van sportaccommodaties. Dan moeten die wel liefst elke dag gebruikt worden. Daar kunnen we met korfbal wat aan doen door ook doordeweeks en mogelijk overdag wedstrijden te gaan spelen. Ook samenwerkingsverbanden met andere sporten, het onderwijs, of de wijk bieden grote kansen. Korfbal is onze kapstok. Het staat centraal bij onze verenigingen. Je beperken tot alleen korfbal betekent dat je voorbij gaat aan alle kansen die samenwerking biedt. Onze verenigingsondersteuners helpen je graag op weg richting de open korfbalvereniging.

Kees Rodenburg

Datum: 14 december 2017 uur

Column