Column Kees Rodenburg

We kijken terug op een prachtige Korfbal Challenge. Breedtesport en topsport, jong en oud, van regionaal tot internationaal; het was allemaal te zien in Rotterdam. Op de slotdag werd het contract met onze trouwe partner Rotterdam Topsport en Topsportcentrum Rotterdam met vier jaar verlengd. Voor mij een opvallend moment tijdens de Challenge: de verbaasde en ook geïnteresseerde gezichten van de regionale onder 15-talenten, die in ‘hun’ hal de wedstrijd tussen China en Portugal zagen. ‘Wordt daar ook gekorfbald? Ze zijn best lang en ze kunnen zuiver schieten’, hoorde ik de talenten zeggen.

Korfbal is allang geen Nederlandse sport meer, korfbal is van de hele wereld. Er zijn al zeventig landen aangesloten bij de internationale bond (de IKF) en tijdens de Challenge waren maar liefst negen landen aanwezig. Naast Nederland waren dat België, Duitsland, Engeland, Tsjechië, Portugal, China, Chinees Taipei en Suriname. Dat laatste land is natuurlijk een geval apart. Het was prachtig om te zien hoe de Surinaamse gemeenschap was uitgerukt om trots haar nationale team aan te moedigen. Natuurlijk betreft dat nu alleen Nederlandse korfballers met Surinaamse roots, maar het doel is om via het onderwijs korfbal in Suriname op de kaart te zetten.

Niet alleen in Rotterdam was korfbal zonder grenzen. De Portugese kampioen Benfica speelde deze week tegen teams van Dalto/Klaverblad Verzekeringen en Albatros. Verder gingen de Portugezen op bezoek bij onze landskampioen TOP/SolarCompleet om een Korfbal League-wedstrijd te zien en korfbalvrienden te ontmoeten. Datzelfde TOP speelt nu de Europa Cup in Catalonië. Voor het eerst spelen daar alleen de beste acht van Europa en ik voorspel daar een spannende strijd om de medailles. De kampioenen van Tsjechië, Duitsland, Engeland, Portugal en zeker die van Catalonië halen al een hoog niveau. De Belgische kampioen zal al zijn wedstrijden met het sterkste team dienen te spelen om overeind te blijven. Hopelijk komt ook eens de tijd dat dat ook voor de Nederlandse kampioen geldt. De wedstrijden zijn allen te volgen via de IKF-stream, op Youtube te vinden onder ‘ikfchannel’.

In Friesland wordt al hard gewerkt aan het eerste officiële onder 19-kampioenschap in Leeuwarden. Dat is nu een officieel IKF-event met als naam: IKF Open U19 European Championship 2018. Wat blijft is de kwaliteit en de sfeer die er al was, dankzij een professionele kwaliteit leverende groep vrijwilligers van de Friese verenigingen. In juni is er het officieuze WK onder 17 in Eindhoven, de IKF U17 Korfball World Cup. Na meer dan twintig jaar perfecte ondersteuning vanuit De Boemerang - nu opgegaan in KVS’17 -, gaan DSC, Rust Roest en PSV / lifovragen.nl nu de kar trekken.

In oktober gaan we internationaal echt los. Zestien landen betwisten elkaar dan om de Europese titel en proberen plaatsing voor het WK 2019 in Zuid-Afrika te realiseren. Wat velen niet weten is dat de topsportstatus en financiële ondersteuning van korfbal in Nederland onder meer afhankelijk is van het aantal landen dat deelneemt aan het WK. Dankzij plaatsingstoernooien in beide Amerika’s, Afrika, Azië en in Europa doen meer dan veertig landen mee aan plaatsing voor dit toernooi. Het criterium voor de topsportstatus van korfbal in Nederland is: 38 landen, die zich proberen te plaatsen voor een WK. Zonder internationaal korfbal zou korfbal in Nederland geen topsportstatus kunnen hebben. Dat betekent: geen erkenning of financiële ondersteuning vanuit NOC*NSF en het ministerie van VWS. Dus is de samenwerking met en de ondersteuning van de internationale korfbalfederatie (IKF) erg belangrijk.

Los van de genoemde grote toernooien beleven heel veel Nederlandse clubs plezier aan internationale contacten. Vaak zijn we daar als bond niet van op de hoogte, terwijl we mogelijk wel kunnen helpen en ook kunnen zorgen dat activiteiten op elkaar worden afgestemd. Het vragen naar en melden van activiteiten wordt zeer op prijs gesteld en kan via onze coördinator internationaal korfbal: Helmi Langenhorst (helmi.langenhorst@knkv.nl).

Vriendschap, plezier en interesses in elkaars cultuur zijn misschien wel de echte olympische waarden. Korfbal zonder grenzen biedt dit. Maak een start, maak gebruik van ondersteuning vanuit het KNKV en hou ons op de hoogte.

Kees Rodenburg

Datum: 11 januari 2018 uur

Column