Accommodatie dicht: voorkom legionella

Door de kabinetsmaatregelen om het coronavirus te bestrijden - en de daaropvolgende KNKV-maatregelen - zijn de korfbalaccommodaties de komende tijd gesloten. Hierdoor worden douches en andere apparaten, die water vernevelen, niet gebruikt. Het is belangrijk om legionellagroei te beperken.

Allereerst: wat is legionella ook alweer precies? De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de twintig en vijftig graden Celsius. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. Van nature komt de bacterie voor in grond en in water. De meeste mensen worden niet ziek als ze de legionellabacterie inademen, maar sommige mensen krijgen griepachtige klachten en besmetting met de bacterie kan in sommige gevallen leiden tot een ernstige longontsteking, die soms zelfs fataal kan zijn.

Beheersplan en tips
Veel korfbalverenigingen beschikken over een legionellabeheersplan, aangezien de meeste sportaccommodaties niet het hele jaar door worden gebruikt. Om legionellagroei te beperken vind je hier een aantal algemene tips over wat je kunt doen met douche- en waterinstallaties die gevoelig zijn voor legionella. Zo is het zinvol om te letten op:

  • Het voorkomen van stilstand van water in een systeem;
  • Het goed afstellen van de boiler of combiketel (tenminste zestig graden);
  • Het bij voorkeur wekelijks doorspoelen van de tappunten gedurende twee minuten. Als dit niet mogelijk is, spoel dan direct bij het ‘opnieuw’ in gebruik nemen van de accommodatie de kranen en douches door met water met een hoge temperatuur (advies: tachtig graden). Indien nodig chemisch reinigen.

Wees vooral alert, zodra de sportparken weer open mogen dat de douche en waterinstallaties voor gebruik eerst goed worden doorgespoeld.

Meer informatie
Meer informatie over legionella en de bestrijding ervan vind je op de website van het RIVM en op deze website. Op onze eigen website vind je een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden naar aanleiding van de maatregelen tegen het coronavirus en hierin staat verdere relevante informatie voor verenigingen.

Datum: 3 april 2020 uur

Accommodatie