Aanvraag tegemoetkoming

Sportverenigingen en -stichtingen, die hun vaste lasten niet meer kunnen betalen door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, kunnen via de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) - eerder het Noodloket genoemd - in bepaalde gevallen een eenmalige tegemoetkoming van vierduizend euro ontvangen. Hier lees je hoe je je op de aanvraag kunt voorbereiden, wat je nodig hebt om de aanvraag te doen en hoe het aanvraagproces gaat . (Informatievoorziening met dank aan de KNHB).

Wil je je voorbereiden op de aanvraag? Vraag dan eerst eHerkenning niveau 1 (of hoger) aan. Via het eLoket dien je de aanvraag voor de tegemoetkoming digitaal in. Voor het indienen van de aanvraag heb je eHerkenning niveau 1 (of hoger) of DigiD nodig. eHerkenning is een digitaal identificatie systeem voor ondernemers, vaak gebruikt bij subsidieaanvragen bij overheden. De aanvraag voor een eHerkenningsmiddel niveau 1 kan vaak al binnen een dag afgerond zijn en is een jaar geldig. Er zijn meerdere leveranciers en aan de aanvraag zitten eenmalig kosten. Dit verschilt tussen leveranciers. Er is geen spoedaanvraag nodig. Op de website eHerkenning.nl kun je via een eenvoudig stappenplan een eHerkenningsmiddel aanvragen.

SBI-code hoofdactiviteit 
Tijdens de aanvraag moet je de SBI-code van jouw hoofdactiviteit selecteren. Korfbalverenigingen vallen (bij juiste opgave) onder de opgenomen SBI-codes 93.12.2 (Veldsport in teamverband (geen voetbal)) of 93.14.2 (Zaalsport in teamverband).

Aanvragen: periode en proces
Je hebt drie maanden de tijd om de tegemoetkoming aan te vragen. Dit kan alleen online. Voor de aanvraag heb je een aantal gegevens nodig. Een aantal KVK-gegevens wordt automatisch ingevuld. Deze dien je wel te controleren tijdens het doen van de aanvraag. Verzamel vooraf alle benodigde gegevens.

Voor de aanvraag heb je nodig:

  • Een eHerkenningsmiddel niveau 1 (of hoger) of DigiD;
  • Het KVK-nummer van de vereniging (let op: niet het vestigingsnummer/RSIN);
  • De SBI-code van de hoofdactiviteit van de vereniging;
  • Het bankrekeningnummer van de vereniging;
  • Het correspondentie- en bezoekadres van de vereniging;
  • De contactgegevens: naam, telefoonnummer, e-mailadres

Maak je gebruik van een intermediair om de aanvraag in te dienen? Dan heb je hiervoor een machtiging nodig. De machtiging hoef je niet mee te sturen met de aanvraag. Deze kan wel opgevraagd worden bij controles. Het machtigingsformulier vind je hier.

Na de aanvraag
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) probeert binnen twee weken een besluit te nemen. Na 'een positief besluit' betaalt RVO binnen een paar werkdagen uit. Lukt het RVO niet binnen twee weken een besluit te nemen, dan ontvang je hierover op tijd bericht. RVO controleert de aanvragen achteraf, ook als deze via een intermediair lopen. Constateert RVO bij de controle dat het de tegemoetkoming ten onrechte heeft verstrekt? Dan herziet RVO het uitbetaalde bedrag of vordert het terug. Dit kan tot vijf jaar na uitbetaling van de tegemoetkoming.

Datum: 2 april 2020 uur

Vereniging Centraal