“Verenigingen hoeven niet zelf het wiel uit te vinden”

Verenigingen doen er alles aan om korfballers een veilige omgeving te bieden, waarin ze gelijkwaardig met elkaar kunnen sporten en ze zich thuis voelen. Om meer en beter in contact te komen met de verenigingen intensiveert het KNKV de relatie met de 480 aangesloten verenigingen. In een drieluik wordt die relatie vanuit verschillende betrokkenen geschetst. Deel 3 van 3: de verenigingscoach.

Het KNKV intensiveert de relatie en verenigingsservice vanuit zeven professionals als verenigingsadviseur. Op korte termijn stelt het KNKV naast Ingrid Sijstermans, Fedde Boersma en Jan Boer, de huidige verenigingsadviseurs, vier nieuwe verenigingsadviseurs aan. Deze adviseurs worden geholpen door verenigingscoaches, die ook kunnen fungeren als procesbegeleider of expert bij bepaalde onderwerpen of thema’s. Fennie Willemsen is verenigingscoach met kennis en ervaring op gebied van de Kangoeroe Klup.

Kennis en ervaring
Willemsen: “Ik werd gevraagd door de organisatie van district Zuid-West, dan ga je daar over nadenken. Als ik wat op bondsgebied wil betekenen, dan ligt de Kangoeroe Klup dichter bij mij dan bijvoorbeeld arbitrage.” Tien jaar ervaring heeft de Rotterdamse inmiddels met de Kangoeroetjes. “Het is best lastig om kinderen met zo’n korte spanningsboog iets te leren, dus besloten we dat we de nadruk niet moeten leggen bij het aanleren van het korfballen, maar bezig moeten zijn met bewegen en plezier hebben.”

Waarom de oma uit Rotterdam ‘ja’ heeft gezegd tegen de rol van verenigingscoach? “Ik heb veel vrije tijd, ervaring, organisatietalent en een luisterend oor. En natuurlijk wil ik mijn ervaringen met het ‘trainen’ van de kangoeroes en het organiseren van bijvoorbeeld Giga Kangoeroedagen delen.”

Vrijwilligerswerk zit deze verenigingscoach in het bloed. Ze bestuurt al vele jaren, in de kerk, op school, op de bridgeclub maar vooral in het korfbal. In ruim vijftig jaar heeft ze van alles gedaan, ploegjes trainen, wedstrijden fluiten, wedstrijdsecretariaat, verschillende commissies en een bestuursfunctie bij WION. Nu is ze verbonden aan RWA in Poortugaal omdat haar kleinkinderen daar korfballen. Aan kennis en ervaring dus geen gebrek.

Contact met de verenigingen
Fennie Willemsen is weliswaar nog niet al te lang als verenigingscoach actief, maar de eerste ervaringen zijn positief. Een aantal verenigingen hebben al contact met haar gezocht. Verenigingen kunnen gebruik maken van haar ervaringen, netwerk en enthousiasme. “Het is belangrijk dat verenigingen niet elke keer zelf het wiel uit gaan zitten vinden, er is genoeg kennis en ervaring om hen heen, en ik kan dat brengen.” Wat Willemsen zeker niet gaat doen is het verzorgen van de trainingen of het daadwerkelijk organiseren. Maar wel in gesprek met de verenigingen om te kijken naar wat ze (kunnen) doen, en bijvoorbeeld hoe de aanpak is of kan zijn. “Het informeren en contact onderhouden vind ik heel belangrijk”, aldus Willemsen.

In verschillende regio’s wordt al gewerkt met verenigingscoaches. De onderlinge kennisdeling en het contact tussen deze coaches vindt de vrijwilligster ook belangrijk. Willemsen: “Het moet geen vergadercultuur worden, maar zorg voor contact. Dat kan ook al via WhatsApp, mail of telefoon. Maar sluis de informatie door. Het is goed dat het KNKV het opbouwen van de relatie met de verenigingen intensiveert, de achterban is wat losgeraakt van het KNKV.”

Vorige artikelen:

Meer informatie over Vereniging Centraal vind je hier.

Heb je vragen? Wil je persoonlijk contact met een verenigingsadviseur? Neem contact op met coördinator Ingrid Sijstermans via ingrid.sijstermans@knkv.nl

Datum: 27 juni 2019 uur

Vereniging Centraal