Skip to the main content

Nieuwe opleidingsvorm voor jeugdscheidsrechters: Fluiten is leuk!

Arbitrage

Jeugdscheidsrechters spelen een belangrijke rol bij jeugdkorfbalwedstrijden. Zij kunnen kinderen plezier laten ervaren en beleven aan korfbal. Hiervoor is het cruciaal dat zij fluiten zelf als leuk ervaren, zeker als zij voor het eerst gaan fluiten. Daarom heeft het KNKV voor het opleiden van jeugdscheidsrechters een nieuwe vorm gekozen. Het opleiden van jeugdscheidsrechters kan vanaf nu middels een begeleidingstraject binnen de veilige omgeving van de eigen vereniging.

Met deze nieuwe richting wil het KNKV verenigingen stimuleren nieuwe jeugdscheidsrechters langer en op basis van behoefte te begeleiden. De begeleiding binnen de vereniging vindt dan plaats op basis van behoefte en met ondersteunend materiaal vanuit het KNKV. Het formele examenmoment is losgelaten, elke leeftijdscategorie vraagt namelijk iets anders van een scheidsrechter en is daarom niet in één moment te vangen.

Belang van begeleiding

Voor de startende scheidsrechter is het van belang dat hij of zij zich kan ontwikkelen en in een veilige omgeving wedstrijden kan fluiten. Als vereniging heb je een verantwoordelijkheid om goed voor je mensen, in dit geval startende scheidsrechters, te zorgen. Hoe zorg je dat ze iets leren? Maar vooral hoe zorg je voor het plezier tijdens het fluiten van een wedstrijd? Adequate begeleiding vanuit de vereniging en ondersteuning op de momenten dat het lastig wordt/kan gaan worden staat hierbij centraal. Een begeleider die binding heeft met de jonge scheidsrechter en hem of haar op een vragende manier helpt in de ontwikkeling, daar waar nodig als klankbord optreedt en optreedt tegen ongewenst gedrag van derden tijdens te wedstrijd.

Hoe werkt het in de praktijk?

In de praktijk betekent dit dat de vereniging zelf intern zorgt voor het opleidingstraject van jeugdscheidsrechters. Het KNKV biedt ondersteunend materiaal aan en registreert de jeugdscheidsrechter als zodanig in Sportlink. Het advies is om voor de jeugdscheidsrechters een startersavond te organiseren. Verenigingen kunnen hiervoor gebruik maken van het beschikbare format. Daarna kun je aan de slag. Door middel van het fluiten bij de eigen vereniging met passende begeleiding, wordt de jeugdscheidsrechter voorbereid op het begeleiden van jeugdwedstrijden. Wanneer hij of zij samen met de begeleider denkt klaar te zijn om zelfstandig te gaan fluiten melden zij dit via opleidingen@knkv.nl. Het KNKV informeert je vereniging dan over de procedure omtrent de registratie van de jeugdscheidsrechter in Sportlink.

Meer informatie en kosten

Aan dit traject zijn geen kosten verbonden. Het KNKV stelt ondersteunend materiaal beschikbaar, welke verenigingen kunnen downloaden. Meer informatie en de materialen vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Grote Clubactie gaat zaterdag van start
Financiën Verenigingsservice
Grote Clubactie gaat zaterdag van start
Morgen gaat de Grote Clubactie weer van start. Met deze lotenverkoopactie kan iedere vereniging eenvoudig extra inkomsten genereren. Vorig jaar deden 250 korfbalverenigingen mee aan deze actie en haalden zij gemiddeld €2025,- op. Door de vorig jaar geïntroduceerde online verkoopmethode is het verkopen van (veel) loten nóg makkelijker geworden. Wil jouw vereniging extra inkomsten binnenhalen? Meedoen aan de actie kan nog steeds!
Lees meer
Succesvolle clinic 'Training geven: de basics' bij VZOD basis voor vervolg
Opleidingen Trainers
Succesvolle clinic 'Training geven: de basics' bij VZOD basis voor vervolg
De maand van ‘Training geven: de basics’ is in volle gang! Deze maand geven KNKV-docenten trainersclinics aan ruim 1750 trainers van 175 verenigingen. Tijdens deze clinics leren beginnende trainers in één avond de basis van het training geven. VZOD is één van de verenigingen die een clinic heeft aangevraagd. De clinic was een groot succes […]
Lees meer
De Week van de Scheidsrechter
Arbitrage
De Week van de Scheidsrechter
Van zaterdag 1 tot en met zondag 9 oktober is het weer de Week van de Scheidsrechter. Dit is hét jaarlijkse moment waarop we scheidsrechters massaal bedanken voor hun inzet. Zij zijn immers onmisbaar voor onze sport. Hoewel het altijd goed is om je waardering te laten blijken, is dit een extra mooi moment om […]
Lees meer

Topartikelen

Opleidingen Trainers
Succesvolle clinic 'Training geven: de basics' bij VZOD basis voor vervolg
Arbitrage
De Week van de Scheidsrechter
Arbitrage Competitie
Spelregelwijzigingen 2022