Skip to the main content

Nea International en KNKV beperken kans op enkelblessures en herhaling

(Sport) Medische zaken

Korfbal is een dynamische sport die veel vraagt van het lichaam. Voornamelijk de enkels hebben het zwaar te verduren bij het snelle wenden en keren en bij het vele springen en landen. Ada Jansen, sportfysiotherapeut en manueel therapeut bij het KNKV: “Veel enkelblessures bij korfbal ontstaan bij het neerkomen na een sprong. “Bij de rebound focussen korfballers zich op de bal in de lucht en niet op hun landing.” Om enkelletsel te voorkomen en te beperken heeft het KNKV al jarenlang een samenwerking met Nea International, het bedrijf achter Push braces en Push Sports.

Één op de negen korfballers loopt eens per jaar een enkelblessure op. De enkel is na een eerste blessure nog extra kwetsbaar: de kans op herhaling binnen een jaar is maar liefst dertig procent. Een enkelbreuk komt in het korfbal niet vaak voor, maar ook een veelvoorkomende verrekking of (in)scheuring van de enkelbanden zorgt in bijna alle gevallen voor schade aan het kraakbeen. Die schade kan op de lange termijn leiden tot allerlei restklachten en wil je dus graag voorkomen. Om de kans op enkelletsel te beperken en om de kans op herhaling van blessures te verkleinen, is het voor de korfballers van TeamNL Korfbal en Talent TeamNL Korfbal verplicht om een enkelbrace te dragen. Hoewel een brace nooit volledig kan voorkomen dat je door je enkel gaat, is het beperken van de mogelijkheid in korfbal noodzakelijk. De samenwerking van het KNKV met Nea International is volgens Jansen dan ook een hele goede zaak.
Meer over hierover lees je in het KNKV magazine.

 

Gerelateerde artikelen

Herzog Medical ondersteunt in prestaties en herstel
(Sport) Medische zaken
Herzog Medical ondersteunt in prestaties en herstel
Herzog Medical steunt vanaf 1 juli 2018 het KNKV en diens sporters bij het leveren van de best mogelijke prestaties. Herzog heeft producten om korfballers zowel tijdens als na de wedstrijd of training te ondersteunen.
Lees meer
‘Binnen sporten kan veilig, geef alle sporten de ruimte’
(Sport) Medische zaken Competitie Korfbalaanbod
‘Binnen sporten kan veilig, geef alle sporten de ruimte’
Sporten is niet alleen heel leuk, maar ook heel gezond. Bewegen, inspanning verrichten, maar ook samen zijn en lol maken versterkt ons immuunsysteem en verlaagt onze kans om ziek te worden. “Als georganiseerde sport zetten we ons enorm in voor een goede lobby om de sport zoveel mogelijk open te stellen, maar accepteren we misschien […]
Lees meer
Melden ernstige calamiteiten
(Sport) Medische zaken
Melden ernstige calamiteiten
Vindt er een medische calamiteit plaats op jouw vereniging, meld het dan bij de Medische Commissie van het KNKV. Bij een medische calamiteit gaat het primair om levensbedreigende situaties.
Lees meer

Topartikelen

Trainers Verenigingsservice
Clinic ‘Training geven: de basics’ bij jouw vereniging?
Arbitrage Bestuurders Ledenwerving/-behoud Trainers Verenigingsservice
Terugblik en terugkijken digitaal korfbalcongres 2022
Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd