Skip to the main content

Nea International en KNKV beperken kans op enkelblessures en herhaling

(Sport) Medische zaken

Korfbal is een dynamische sport die veel vraagt van het lichaam. Voornamelijk de enkels hebben het zwaar te verduren bij het snelle wenden en keren en bij het vele springen en landen. Ada Jansen, sportfysiotherapeut en manueel therapeut bij het KNKV: “Veel enkelblessures bij korfbal ontstaan bij het neerkomen na een sprong. “Bij de rebound focussen korfballers zich op de bal in de lucht en niet op hun landing.” Om enkelletsel te voorkomen en te beperken heeft het KNKV al jarenlang een samenwerking met Nea International, het bedrijf achter Push braces en Push Sports.

Één op de negen korfballers loopt eens per jaar een enkelblessure op. De enkel is na een eerste blessure nog extra kwetsbaar: de kans op herhaling binnen een jaar is maar liefst dertig procent. Een enkelbreuk komt in het korfbal niet vaak voor, maar ook een veelvoorkomende verrekking of (in)scheuring van de enkelbanden zorgt in bijna alle gevallen voor schade aan het kraakbeen. Die schade kan op de lange termijn leiden tot allerlei restklachten en wil je dus graag voorkomen. Om de kans op enkelletsel te beperken en om de kans op herhaling van blessures te verkleinen, is het voor de korfballers van TeamNL Korfbal en Talent TeamNL Korfbal verplicht om een enkelbrace te dragen. Hoewel een brace nooit volledig kan voorkomen dat je door je enkel gaat, is het beperken van de mogelijkheid in korfbal noodzakelijk. De samenwerking van het KNKV met Nea International is volgens Jansen dan ook een hele goede zaak.
Meer over hierover lees je in het KNKV magazine.

 

Gerelateerde artikelen

Enkelblessures en enkelbraces
(Sport) Medische zaken
Enkelblessures en enkelbraces

De enkel is het meest getroffen lichaamsdeel tijdens en door korfbal. In het KNKV Magazine beantwoordt de medische commissie vragen over enkelblessures en het gebruik van braces.

Lees meer
Melden ernstige calamiteiten
(Sport) Medische zaken
Melden ernstige calamiteiten

Vindt er een medische calamiteit plaats op jouw vereniging, meld het dan bij de Medische Commissie van het KNKV. Bij een medische calamiteit gaat het primair om levensbedreigende situaties.

Lees meer
Nieuw dopingreglement gepubliceerd   
(Sport) Medische zaken
Nieuw dopingreglement gepubliceerd  

Tijdens de bondsraadvergadering van 12 december 2020 is het nieuwe dopingreglement vastgesteld. Het KNKV is verplicht de versie van de World Anti-Doping Agency (WADA) ongewijzigd over te nemen. Het vernieuwde dopingreglement vind …

Lees meer

Topartikelen

Competitie
Zaalcompetitie gaat weer van start
KNKV Organisatie Opleidingen Trainers
Boek ‘The art of Korfball coaching’: de praktijk gevisualiseerd
Bestuurders Verenigingsservice
Lancering online platform voor sportbestuurders