Skip to the main content

Mooie samenwerkingen tussen Haagse verenigingen door Sportakkoord

Best practice

Vanuit het Sportakkoord is er een mooie samenwerking ontstaan tussen Haagse korfbalverenigingen. De verenigingen werken gezamenlijk aan ledenwerving door de werving van de Kangoeroe Klup te structureren, aan ledenbehoud door in te zetten op trainersbegeleiding en aan een gezamenlijke bestuurlijke toekomstvisie met hulp van een externe procesbegeleider. Eén van de concrete resultaten is dat dankzij deze samenwerking en de financiering vanuit het Sportakkoord nu bijna honderd Haagse jeugdtrainers bezig zijn met het behalen van hun KT2-diploma.

De Haagse korfbalverenigingen hadden al langere tijd de wens om meer met elkaar te gaan samenwerken en dankzij het Sportakkoord is deze samenwerking versneld in gang gezet. Samen met het KNKV en Stichting Werkgever Sportclubs Den Haag hebben Die Haghe, HKV/Ons Eibernest, ALO, Achilles, GKV, KVS/Maritiem, Dunas, Lynx, VEO en Refleks de mogelijkheden van het sportakkoord op een rij gezet en bepaald welke richting de voorkeur heeft. Uiteindelijk is ervoor gekozen om in te zetten op ledenwerving, ledenbehoud en een bestuurlijke toekomstvisie.

Ledenwerving en ledenbehoud

De ledenwervingscommissies van alle Haagse verenigingen zijn nu met elkaar in gesprek om de werving van met name de Kangoeroe Klup goed te structureren. Dit heeft nu al geleid tot gezamenlijke communicatie-uitingen, de verdeling van wervingslocaties en het uitwisselen van kennis, ervaringen en trainingsvormen. Om leden te behouden zetten de verenigingen in op trainersbegeleiding en het opleiden van trainers. Bijna honderd jeugdtrainers volgen nu een KT2-opleiding.

Bestuurlijke toekomstvisie

Om de samenwerking tussen alle Haagse voorzitters op te starten is een externe procesbegeleider aangesteld vanuit het Sportakkoord. Gezamenlijk werken deze voorzitters aan een toekomstvisie voor het Haagse korfbal. Ook hier vindt uitwisseling van kennis, ervaring en ideeën plaats. Het feit dat er een externe persoon is als kartrekker, geeft een extra zetje in de rug om echt te gaan samenwerken.

Specifieke wens of behoefte

Heeft jouw vereniging ook een specifieke behoefte zoals het in gang zetten van een samenwerking? Bespreek deze behoefte dan met een verenigingsondersteuner vanuit de gemeente of vanuit het KNKV. Samen met deze ondersteuner overleg je waar je vereniging hulp bij kan gebruiken en bekijk je welke ondersteuningsmogelijkheden er voor jouw vereniging zijn vanuit het Sportakkoord. In dit stappenplan zie je wat je kunt doen om ondersteuning te ontvangen.

Meer informatie en vragen

Meer informatie over het Sportakkoord vind je op deze pagina. Ook lees je op allesoversport.nl meer over de services vanuit het Sportakkoord. In dit artikel lees je hoe een externe procesbegeleider Odisco helpt bij het optimaliseren van samenwerkingen. Met vragen kun je terecht bij je verenigingsadviseur of kun je contact opnemen via sportakkoord@nocnsf.nl.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Bij GG/IJskoud de Beste kan iedereen meedoen
Best practice Financiën Ledenwerving/-behoud
Bij GG/IJskoud de Beste kan iedereen meedoen

Bij GG/IJskoud de Beste kan iedereen meedoen en kunnen ook kinderen uit gezinnen met weinig geld lid worden. Door de goede samenwerking tussen Jeugdfonds Sport & Cultuur en Groen-Geel konden afgelopen seizoen …

Lees meer
Maassluis benut kansen in coronatijd
Best practice
Maassluis benut kansen in coronatijd

Korfbalvereniging Maassluis heeft het afgelopen jaar gedacht in kansen en zo ontstonden veel mooie initiatieven. Toen alle reguliere activiteiten werden stilgelegd vanwege het coronavirus, ging het bestuur in gesprek met de commissies. …

Lees meer
KVS/Maritiem onderneemt acties aan de hand van verenigingsmonitor
Best practice Bestuurders Verenigingsservice
KVS/Maritiem onderneemt acties aan de hand van verenigingsmonitor

Eind april is voor het tweede jaar op rij de verenigingsmonitor verstuurd naar alle verenigingen. Het bestuur van KVS/Maritiem heeft de monitor vorig jaar ingevuld en kwam zowel tijdens het invullen van …

Lees meer

Topartikelen

Competitie
Zaalcompetitie gaat weer van start
KNKV Organisatie Opleidingen Trainers
Boek ‘The art of Korfball coaching’: de praktijk gevisualiseerd
Bestuurders Verenigingsservice
Lancering online platform voor sportbestuurders