Skip to the main content

Melden ernstige calamiteiten

(Sport) Medische zaken

Vindt er een medische calamiteit plaats op jouw vereniging, meld het dan bij de Medische Commissie van het KNKV. Bij een medische calamiteit gaat het primair om levensbedreigende situaties zoals een hartstilstand, ernstig hoofd/hersenletsel, klaplong of epilepsieaanval.

Gelukkig komt dat niet vaak voor, maar als het gebeurt heeft het een enorme impact voor alle betrokkenen. Omdat de impact zo groot is, wil de Medische Commissie graag inzicht in de voorvallen die plaatsvinden zodat zij kunnen kijken wat wij als bond kunnen betekenen in het voorkomen van- of handelen bij die ernstige calamiteiten. Een eerder soortgelijk voorval is bijvoorbeeld aanleiding geweest om korfbalverenigingen te stimuleren (tegen een gereduceerd tarief) een AED aan te schaffen.

Naast deze calamiteiten kunnen ook andere calamiteiten plaatsvinden waarvoor een ambulance moet komen, zoals bijvoorbeeld een schouder uit de kom of een botbreuk. Ook daarvan wil de Medische Commissie graag van op de hoogte gesteld worden.

Onderzoek

Dit jaar heeft de medische commissie onderzoek gedaan naar ernstige calamiteiten op korfbalverenigingen. Dit onderzoek is uitgevoerd om tijdig de aard en omvang van problemen op landelijke schaal te kunnen waarnemen zodat, indien mogelijk, maatregelen getroffen kunnen worden om onze mooie en gezonde sport zo veilig mogelijk te laten zijn. De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in onderstaande infographic.

Calamiteit melden

Heeft zich een dergelijke schokkende situatie op jouw vereniging voorgedaan? Informeer de Medische Commissie van het KNKV dan via medischecommissie@knkv.net.

Gerelateerde artikelen

Koninklijke onderscheiding Frank Backx
(Sport) Medische zaken Vrijwilligers
Koninklijke onderscheiding Frank Backx

Frank Backx, voorzitter van de medische commissie van het KNKV, oud-international en oud-bestuurder van CKV OVVO, is benoemd tot Officier in Orde van  Oranje-Nassau. Backx ontving zijn Koninklijke onderscheiding op 11 mei …

Lees meer
Herzog Medical ondersteunt in prestaties en herstel
(Sport) Medische zaken
Herzog Medical ondersteunt in prestaties en herstel

Herzog Medical steunt vanaf 1 juli 2018 het KNKV en diens sporters bij het leveren van de best mogelijke prestaties. Herzog heeft producten om korfballers zowel tijdens als na de wedstrijd of training te ondersteunen.

Lees meer
Het KNKV kan ook komende jaren rekenen op Push Braces
(Sport) Medische zaken Partners
Het KNKV kan ook komende jaren rekenen op Push Braces

Het KNKV werkt ook de komende twee jaar samen met Nea International. Het Nederlandse bedrijf levert al sinds 2007 naar volle tevredenheid gewrichts- en spierondersteunende braces (Push braces en Push Sports braces) …

Lees meer

Topartikelen

Competitie
Zaalcompetitie gaat weer van start
KNKV Organisatie Opleidingen Trainers
Boek ‘The art of Korfball coaching’: de praktijk gevisualiseerd
Bestuurders Verenigingsservice
Lancering online platform voor sportbestuurders