Skip to the main content

Melden ernstige calamiteiten

(Sport) Medische zaken

Vindt er een medische calamiteit plaats op jouw vereniging, meld het dan bij de Medische Commissie van het KNKV. Bij een medische calamiteit gaat het primair om levensbedreigende situaties zoals een hartstilstand, ernstig hoofd/hersenletsel, klaplong of epilepsieaanval.

Gelukkig komt dat niet vaak voor, maar als het gebeurt heeft het een enorme impact voor alle betrokkenen. Omdat de impact zo groot is, wil de Medische Commissie graag inzicht in de voorvallen die plaatsvinden zodat zij kunnen kijken wat wij als bond kunnen betekenen in het voorkomen van- of handelen bij die ernstige calamiteiten. Een eerder soortgelijk voorval is bijvoorbeeld aanleiding geweest om korfbalverenigingen te stimuleren (tegen een gereduceerd tarief) een AED aan te schaffen.

Naast deze calamiteiten kunnen ook andere calamiteiten plaatsvinden waarvoor een ambulance moet komen, zoals bijvoorbeeld een schouder uit de kom of een botbreuk. Ook daarvan wil de Medische Commissie graag van op de hoogte gesteld worden.

Onderzoek

Dit jaar heeft de medische commissie onderzoek gedaan naar ernstige calamiteiten op korfbalverenigingen. Dit onderzoek is uitgevoerd om tijdig de aard en omvang van problemen op landelijke schaal te kunnen waarnemen zodat, indien mogelijk, maatregelen getroffen kunnen worden om onze mooie en gezonde sport zo veilig mogelijk te laten zijn. De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in onderstaande infographic.

Calamiteit melden

Heeft zich een dergelijke schokkende situatie op jouw vereniging voorgedaan? Informeer de Medische Commissie van het KNKV dan via medischecommissie@knkv.net.

Gerelateerde artikelen

Nieuw dopingreglement gepubliceerd   
(Sport) Medische zaken
Nieuw dopingreglement gepubliceerd  
Tijdens de bondsraadvergadering van 12 december 2020 is het nieuwe dopingreglement vastgesteld. Het KNKV is verplicht de versie van de World Anti-Doping Agency (WADA) ongewijzigd over te nemen. Het vernieuwde dopingreglement vind je hier. Enkele belangrijke wijzigingen zijn dat er nu onderscheid is gemaakt voor minderjarige sporters en niet tot de top behorende sporters. Medeplichtigheid […]
Lees meer
Voorkomen van kruisbandletsel
(Sport) Medische zaken
Voorkomen van kruisbandletsel
Een gescheurde voorste kruisband is een vervelende blessure en ook bij korfbal komt dit wel eens voor. Voor een korfballer betekent dit meestal een jaar lang niet meedoen op competitieniveau. Maar wat is een voorste kruisbandletsel, hoe kun je dit voorkomen en hoe zien de behandeling en revalidatie eruit? “Er zijn speciale trainingsprogramma’s om de […]
Lees meer
KNKV en Nea (Push -Sports- braces) verlengen
(Sport) Medische zaken
KNKV en Nea (Push -Sports- braces) verlengen
Het KNKV en Nea International hebben hun samenwerking met minimaal twee jaar verlengd. Onlangs tekenden KNKV-directeur Henry van Meerten en Nea-directeur Rob Müller een contract, dat beide partijen tot 31 december 2020 aan elkaar bindt.
Lees meer

Topartikelen

Trainers Verenigingsservice
Clinic ‘Training geven: de basics’ bij jouw vereniging?
Arbitrage Bestuurders Ledenwerving/-behoud Trainers Verenigingsservice
Terugblik en terugkijken digitaal korfbalcongres 2022
Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd