Skip to the main content

MDT Sport biedt kansen voor verenigingen en jongeren

Vrijwilligers

Wil je jongeren betrekken bij je vereniging en investeren in de bestuurders, coördinatoren, trainers en coaches van de toekomst? Doe dan mee aan het project MDT Sport en begeleid jongeren bij het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten, terwijl zij zich inzetten voor jouw vereniging. Als je vereniging meedoet aan dit project dan word je geholpen bij het werven van jonge vrijwilligers en kun je onder andere bestuurders-, trainers- en arbitrale opleidingen gefinancierd krijgen voor deze jongeren.

Maatschappelijke Dienst Tijd Sport is een project vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in samenwerking met de sportbonden KNVB, KNKV, KNLTB en Nevobo. Met dit project kunnen jongeren tussen de 14 en 27 jaar de sportwereld en het verenigingsleven leren kennen en zichzelf ontwikkelen tot bijvoorbeeld bestuurslid, coördinator, trainer of coach. Ze lopen mee met ervaren vrijwilligers, worden begeleidt en doen zo ervaring op voor de toekomst.

Brede ontwikkelingskansen

Naast dat jongeren met MDT Sport meer kunnen leren over traditionele vrijwilligerstaken zoals besturen, fluiten, training geven en coachen, biedt MDT Sport jongeren ook de kans om zichzelf te ontwikkelen tot een vrijwilliger met een minder traditionele taak. Zo kunnen jongeren zichzelf bijvoorbeeld ook ontwikkelen tot social media expert of eventmanager.

Invulling van het project

Jongeren kunnen binnen dit project twee programma’s volgen. De begeleider vanuit de vereniging bepaalt samen met de jongere welk programma geschikt is. De programma’s zijn gericht op bestuursfuncties, het organiseren van activiteiten, trainerschap en communicatie. GO PRO is voor jongeren die al weten wat ze willen leren en helpt specifieke vaardigheden versterken. TRY OUT is voor jongeren die nog niet weten wat ze willen. Jongeren verkennen hierbij meerdere activiteiten.

Budget voor trainingen en opleidingen

Voor elke jongere die deelneemt aan het project is het mogelijk om een training of opleiding te volgen die past bij zijn of haar leerdoelen. Hiervoor is per jongere een budget tot €350,- beschikbaar. Hierbij kun je denken aan een bestuurders, trainers- of arbitrale opleiding. Zo kun je bijvoorbeeld geld krijgen om jongeren een KT2- of KT3-opleiding te laten volgen. Dit biedt een mooie kans om zonder eigen budget tóch jonge leden op te leiden en te investeren in de kwaliteit van verenigingskader.

Voordelen voor de vereniging

Doordat je als vereniging met dit project geld krijgt om jongeren op te leiden, investeer je in de kwaliteit van het toekomstige kader van je vereniging. Daarnaast verbindt je met dit project ouderen en jongeren van jouw vereniging met elkaar. De jongeren die meedoen aan MDT Sport kunnen al een vrijwilligersfunctie hebben, maar dit project kan ook nieuwe vrijwilligers opleveren. Ook kan de frisse blik van jongeren een positieve bijdrage leveren aan de organisatie van je vereniging.

Meedoen en meer informatie

Verenigingen die deelnemen aan dit project ontvangen een ondersteuningspakket, worden geholpen bij de werving van jongeren en ontvangen een financiële vergoeding voor de begeleiding van de jongeren. Heb je als vereniging interesse in nieuwe jonge vrijwilligers en wil je jongeren een leertuin bieden? Kijk dan voor meer informatie in het handboek voor verenigingen of op mdtsport.nl. Vragen kun je mailen naar info@mdtsport.nl.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Koninklijke onderscheiding Frank Backx
(Sport) Medische zaken Vrijwilligers
Koninklijke onderscheiding Frank Backx
Frank Backx, voorzitter van de medische commissie van het KNKV, oud-international en oud-bestuurder van CKV OVVO, is benoemd tot Officier in Orde van  Oranje-Nassau. Backx ontving zijn Koninklijke onderscheiding op 11 mei tijdens zijn afscheid als hoogleraar klinische sportgeneeskunde bij de Universiteit van Utrecht uit handen van de burgemeester van Maarssen. Backx kreeg de onderscheiding […]
Lees meer
In de spotlight: Maaike de Kock-Molendijk
Vrijwilligers
In de spotlight: Maaike de Kock-Molendijk
Het KNKV zet regelmatig een vrijwilliger in de spotlight en dit keer is dat Maaike de Kock-Molendijk. Al ruim zes jaar is De Kock-Molendijk lid van de Commissie van Beroep (CvB), één van de tuchtorganen van het KNKV. Als een persoon of vereniging in beroep gaat tegen een straf van de tuchtcommissie, behandelt de CvB […]
Lees meer
Extra editie online magazine: vrijwilligers
Best practice Verenigingsservice Vrijwilligers
Extra editie online magazine: vrijwilligers
Samen met de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond en het Nederlands Handbal Verbond heeft het KNKV een extra editie van het online magazine samengesteld. Deze editie staat in het teken van vrijwilligers. Verenigingen van diverse bonden delen hun ervaringen en vertellen wat wel en niet werkt. Daarnaast gaat hoogleraar Lucas Meijs in op het denken vanuit […]
Lees meer

Topartikelen

Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd
Verenigingsservice
Denk mee over de toekomst van de jeugdcompetitie
Bestuurders
Ontdek welke voordelen de verenigingsmonitor jouw vereniging biedt