Skip to the main content

KT4-opleiding: leerdoelen van cursist zijn uitgangspunt

KNKV Organisatie Trainers

Voor ambitieuze en ervaren korfbaltrainers die zichzelf graag verder willen ontwikkelen tot hoofdcoach, is er de KT4-opleiding. Tijdens deze opleiding ontwikkelen cursisten zichzelf onder leiding van professionals op het gebied van training geven, coachen, trainersbegeleiding en het ontwikkelen van sporttechnisch beleid. Dit seizoen volgen vijftien cursisten de opleiding. In september start een nieuwe KT4-opleiding, waarvoor aanmelden nu mogelijk is én welke deels vergoed kan worden via het STAP-budget. 

“De opleiding duurt een heel seizoen en hierbij zijn de leerdoelen van de cursist het uitgangspunt. De opleiding vindt grotendeels plaats in de praktijk, waarin cursisten begeleidt worden door een praktijkbegeleider, stagedocent en een KNKV-leercoach. Naast de persoonlijke leerroute, faciliteren we een programma waarin cursisten kennis delen, zichzelf laten inspireren door experts en zichzelf verder specialiseren. Teamontwikkeling, wedstrijdanalyse, coachprofiel, visie op korfbal, zelfregulatie en prestatiegedrag komen aan de orde”, aldus Tineke Bosch (hoofd opleidingen bij het KNKV). 

‘Veel geleerd van de verschillende begeleiders’
Dit seizoen zijn de cursisten divers. Jonge trainers, oudere trainers, internationals, mannen, vrouwen. Lars Pieper volgt dit jaar de KT4-opleiding en is één van de jongste deelnemers aan KT4-opleiding. “De KT4-cursus geeft mij de mogelijkheid geeft om in discussie te gaan met collega-trainers, over de uitdagingen van de dagelijkse praktijk. Dit geeft mij nieuwe inzichten, waardoor ik kennis in de praktijk beter leerde toepassen”, aldus Pieper.  

‘Goed voor mijn verder carrière als coach’
Samantha Schorn is oud-topkorfbalster en is nu trainer van NKC ‘51 2. Volgend seizoen staat ze als hoofdtrainer voor de selectie van Zwart Wit uit Delden. “Als korfballer is het toch anders dan als coach. De KT4-opleiding is een positieve ervaring voor mij. Vooral de praktijksessies zijn waardevol omdat je kunt sparren met de medecursisten. Als coach heb je vaak je eigen visie, maar het is toch leuk om te horen hoe een ander denkt. Ook de sessies met bondscoach Jan Niebeek en assistent-bondscoach Ruben Boode waren eye-openers. Heel gaaf om deze mannen te horen praten over korfbal en hoe zij in de afgelopen jaren bepaalde dingen hebben aangepakt”, aldus Schorn. 

KT4-opleiding seizoen 2022-2023
In september start een nieuwe KT4-opleiding. De opleiding bevat twintig bijeenkomsten waarvan tien praktijk- en tien theoriebijeenkomsten en duurt tot en met juni 2023. De bijeenkomsten vinden plaats op het bondsbureau in Papendal. De concrete data worden nog vastgesteld maar de bijeenkomsten vinden in ieder geval plaats op vrijdagavonden en zaterdagochtenden. Voorafgaand aan de opleiding vinden er in september eerst intakegesprekken plaats, waarin onder andere met cursisten wordt gesproken over persoonlijke leerdoelen en visie op korfbal.  

Toelating en aanmelden
Om deel te nemen aan de KT4-opleiding dien je een team te coachen op minimaal het niveau van de derde klasse of een stageplaats te realiseren bij een vereniging op minimaal overgangsklasseniveau. Ook is er een verplichte vooropleiding en dien je een praktijkbegeleider te hebben van specifiek niveau. Wil je weten of je aan de eisen voldoet? Vul deze vragenlijst dan in. Wil je jezelf aanmelden? Doe dit dan voor 1 juli 2022 door dit formulier in te vullen.  

STAP-budget
De KT4-opleiding wordt opgenomen binnen de STAP-regeling. Dit betekent dat cursisten een aanvraag kunnen doen voor een tegemoetkoming van €1000,-. Deze aanvragen lopen per kwartaal. 1 september is het moment dat je als cursist aanvraag kunt doen. Hier zijn voorwaarden aangesteld. Meer hierover lees je hier. 

Meer informatie en vragen
Meer informatie over de KT4-opleiding vind je hier. Vragen kun je mailen naar opleidingen@knkv.nl 

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Kom jij de landelijke financiële commissie versterken?
KNKV Organisatie
Kom jij de landelijke financiële commissie versterken?
Ben jij ambitieus en wil jij jouw financiële talenten graag inzetten voor de korfbalsport? Vanwege het aftreden van twee zittende leden van de landelijke financiële commissie is het KNKV op zoek naar nieuwe leden. Heb jij een korfbalachtergrond, een financiële achtergrond én wil jij graag je steentje bijdragen aan de korfbalsport? Reageer dan voor 18 mei 2022 op de vacature.
Lees meer
Telefonische bereikbaarheid Koningsdag
KNKV Organisatie Verenigingsservice
Telefonische bereikbaarheid Koningsdag
Woensdag 27 april is het KNKV niet telefonisch bereikbaar in verband met Koningsdag. Vanaf donderdag 9.00 uur staat het KNKV weer voor iedereen klaar. Je kunt je vragen en opmerkingen altijd op ieder gewenst tijdstip indienen via de helpdesk.
Lees meer
Succesvolle start digitaal korfbalcongres 2022
Arbitrage Bestuurders Trainers Verenigingsservice Vrijwilligers
Succesvolle start digitaal korfbalcongres 2022
Gisteravond ging het digitale korfbalcongres 2022 van start. Met ruim tweehonderd bestuurders, trainers, coaches, scheidsrechters en overige kaderleden die aanwezig waren bij de workshops ‘Trends en ontwikkelingen’ en ‘Analyse en wedstrijdvoorbereiding’, was dit een succesvolle start van de congresweek.
Lees meer

Topartikelen

Trainers Verenigingsservice
Clinic ‘Training geven: de basics’ bij jouw vereniging?
Arbitrage Bestuurders Ledenwerving/-behoud Trainers Verenigingsservice
Terugblik en terugkijken digitaal korfbalcongres 2022
Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd