Skip to the main content

KT4-opleiding: leerdoelen van cursist zijn uitgangspunt

KNKV Organisatie Trainers

Voor ambitieuze en ervaren korfbaltrainers die zichzelf graag verder willen ontwikkelen tot hoofdcoach, is er de KT4-opleiding. Tijdens deze opleiding ontwikkelen cursisten zichzelf onder leiding van professionals op het gebied van training geven, coachen, trainersbegeleiding en het ontwikkelen van sporttechnisch beleid. Dit seizoen volgen vijftien cursisten de opleiding. In september start een nieuwe KT4-opleiding, waarvoor aanmelden nu mogelijk is én welke deels vergoed kan worden via het STAP-budget. 

“De opleiding duurt een heel seizoen en hierbij zijn de leerdoelen van de cursist het uitgangspunt. De opleiding vindt grotendeels plaats in de praktijk, waarin cursisten begeleidt worden door een praktijkbegeleider, stagedocent en een KNKV-leercoach. Naast de persoonlijke leerroute, faciliteren we een programma waarin cursisten kennis delen, zichzelf laten inspireren door experts en zichzelf verder specialiseren. Teamontwikkeling, wedstrijdanalyse, coachprofiel, visie op korfbal, zelfregulatie en prestatiegedrag komen aan de orde”, aldus Tineke Bosch (hoofd opleidingen bij het KNKV). 

‘Veel geleerd van de verschillende begeleiders’
Dit seizoen zijn de cursisten divers. Jonge trainers, oudere trainers, internationals, mannen, vrouwen. Lars Pieper volgt dit jaar de KT4-opleiding en is één van de jongste deelnemers aan KT4-opleiding. “De KT4-cursus geeft mij de mogelijkheid geeft om in discussie te gaan met collega-trainers, over de uitdagingen van de dagelijkse praktijk. Dit geeft mij nieuwe inzichten, waardoor ik kennis in de praktijk beter leerde toepassen”, aldus Pieper.  

‘Goed voor mijn verder carrière als coach’
Samantha Schorn is oud-topkorfbalster en is nu trainer van NKC ‘51 2. Volgend seizoen staat ze als hoofdtrainer voor de selectie van Zwart Wit uit Delden. “Als korfballer is het toch anders dan als coach. De KT4-opleiding is een positieve ervaring voor mij. Vooral de praktijksessies zijn waardevol omdat je kunt sparren met de medecursisten. Als coach heb je vaak je eigen visie, maar het is toch leuk om te horen hoe een ander denkt. Ook de sessies met bondscoach Jan Niebeek en assistent-bondscoach Ruben Boode waren eye-openers. Heel gaaf om deze mannen te horen praten over korfbal en hoe zij in de afgelopen jaren bepaalde dingen hebben aangepakt”, aldus Schorn. 

KT4-opleiding seizoen 2022-2023
In september start een nieuwe KT4-opleiding. De opleiding bevat twintig bijeenkomsten waarvan tien praktijk- en tien theoriebijeenkomsten en duurt tot en met juni 2023. De bijeenkomsten vinden plaats op het bondsbureau in Papendal. De concrete data worden nog vastgesteld maar de bijeenkomsten vinden in ieder geval plaats op vrijdagavonden en zaterdagochtenden. Voorafgaand aan de opleiding vinden er in september eerst intakegesprekken plaats, waarin onder andere met cursisten wordt gesproken over persoonlijke leerdoelen en visie op korfbal.  

Toelating en aanmelden
Om deel te nemen aan de KT4-opleiding dien je een team te coachen op minimaal het niveau van de derde klasse of een stageplaats te realiseren bij een vereniging op minimaal overgangsklasseniveau. Ook is er een verplichte vooropleiding en dien je een praktijkbegeleider te hebben van specifiek niveau. Wil je weten of je aan de eisen voldoet? Vul deze vragenlijst dan in. Wil je jezelf aanmelden? Doe dit dan voor 1 juli 2022 door dit formulier in te vullen.  

STAP-budget
De KT4-opleiding wordt opgenomen binnen de STAP-regeling. Dit betekent dat cursisten een aanvraag kunnen doen voor een tegemoetkoming van €1000,-. Deze aanvragen lopen per kwartaal. 1 september is het moment dat je als cursist aanvraag kunt doen. Hier zijn voorwaarden aangesteld. Meer hierover lees je hier. 

Meer informatie en vragen
Meer informatie over de KT4-opleiding vind je hier. Vragen kun je mailen naar opleidingen@knkv.nl 

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Stageplek: content & communicatie
KNKV Organisatie
Stageplek: content & communicatie
Het KNKV zoekt een sterspeler op het gebied van communicatie, die dagelijks wil scoren met overtuigende content. Wil jij dat korfballers, fans en sportliefhebbers op het juiste moment en via de juiste kanalen worden bereikt? Oftewel, ben jij er klaar voor om het team te versterken vanaf september 2023? Dan is dit de stageplaats die […]
Lees meer
De rol van Teammanager in de KNKV Wedstrijdzaken-app
Verenigingsservice
De rol van Teammanager in de KNKV Wedstrijdzaken-app
In de KNKV Wedstrijdzaken-app kunnen personen de rol van ‘Teammanager’ krijgen. Met die rol kun je gebruikmaken van allerlei leuke en handige functionaliteiten. Ben jij de Teammanager van je team en wil je de Wedstrijdzaken-app optimaal gebruiken? Hieronder leggen we uit wat de Teammanager allemaal kan. Rijschema Samen naar wedstrijden rijden is niet alleen beter […]
Lees meer
KNKV niet bereikbaar op 18, 24 en 29 mei
KNKV Organisatie
KNKV niet bereikbaar op 18, 24 en 29 mei
De komende weken zijn we een aantal dagen niet telefonisch bereikbaar. Het gaat om donderdag 18 mei (Hemelvaartsdag), woensdag 24 mei (personeelsdag) en maandag 29 mei (Tweede Pinksterdag). Vragen en opmerkingen kun je op ieder gewenst tijdstip indienen via de Helpdesk. Deze worden zo snel mogelijk beantwoord.
Lees meer

Topartikelen

Bestuurders Verenigingsservice
Vijf redenen om de verenigingsmonitor in te vullen
KNKV Organisatie
KNKV niet bereikbaar op 18, 24 en 29 mei
Korfbalaanbod Opleidingen Trainers
Kangoeroetrainers opgelet: doe mee met de clinic Veelzijdig Bewegen!