Dameskorfbal

Korfbal maar dan met alleen meisjes en vrouwen!

Sinds 1938 wordt er in Nederland dameskorfbal gespeeld. Ontstaan als een variatie op het korfbal omdat in het katholieke zuiden van het land destijds gemengd sporten niet toegestaan was. In 1994 is de Nederlandse Dameskorfbalbond (NDKB) opgegaan in het KNKV. Momenteel kent het dameskorfbal tachtig verenigingen met zo'n 10.500 leden en neemt daarmee twaalf procent van het totale ledenaantal van het KNKV voor haar rekening. 

De dameskorfbalverenigingen zijn gevestigd in het Zuiden. In de driehoek Nijmegen, Tilburg en  Maastricht. De verenigingen zijn veelal gevestigd in de kleinere dorpskernen, waar naast korfbal het maatschappelijke karakter een (vaak nog belangrijkere) rol speelt.
Er wordt geïnvesteerd in de relatie met de verenigingen zodat er gezamenlijk gekeken en gewerkt kan worden aan het positioneren van dameskorfbal als korfbalvorm. Hierdoor ontstaat er energie en beweging om de identiteit te versterken, een ontwikkeling in gang te zetten en te kijken naar kansen.

Topklasse
Het Dameskorfbal kent ook een Topklasse die, na de play-offs, wordt afgesloten met een finale om het Nederlands Kampioenschap. In de zaal is deze finaledag een echte happening die wordt voorafgegaan aan het grootste side event voor jeugd.En jaarlijks vindt een Bekercompetitie plaats en wordt er ook voor de jeugd in de Hoofdklasse A, B en C en NK georganiseerd. Na de zaalcompetitie worden tijdens de Dames Awards, een gala avond, in diverse categorieën de prijzen uitgereikt aan de beste speelster, het beste team, de beste coach, het beste talent en de beste scheidsrechter.

 

Nieuws, interviews en bijzonderheden over de wedstrijden in de Topklasse, de Bekercompetitie, de diverse NK’s en de Dames Awards zijn te vinden op Korfbal.nl/dames.