Skip to the main content

Korfbal brengt wetenschap en praktijk in perfecte harmonie

Opleidingen

Prof.dr. Peter Beek is verbonden aan de Vrije Universiteit en hij heeft in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het zogenaamde differentieel leren. Differentieel leren wil zeggen dat je tot in het extreme varieert, om spelers hun eigen bewegingen en inzichten te laten ontdekken. Spelers worden continu verrast, waardoor ze zich moeten aanpassen en impliciet leren.

In de afgelopen maanden was Beek betrokken bij de cursussen van de KT4 (KorfbalTrainer 4, de hoogste trainersopleiding van het KNKV), waar hij kennismaakte met de toepassing van zijn theorie in de korfbalpraktijk. Voor het eerst zag hij hoe differentieel leren kon worden toegepast in een combinatie met deliberate play. Deliberate play wil zeggen dat je spelers onbewust laat leren, op een spelende manier. “En daar zijn wij in het korfbal al een paar jaar mee bezig”, zegt Scholtmeijer.

Wetenschap in de praktijk bij TeamNL Korfbal

“In het korfbal is het hoofddoel scoren en in balbezit blijven in de aanval en het onderscheppen van de bal zonder een doelpunt tegen te krijgen in de verdediging. Deze hoofddoelen worden gefaciliteerd door de vier korfbalacties. In de aanval zijn dit: schieten, vrijspelen, assist geven en rebounden. Verdedigend geldt: voorkomen van schieten, pass of schot blokkeren, assist onderscheppen en verdedigende rebound pakken. In elke oefening die we met TeamNL Korfbal doen komen deze vier aanvallende en verdedigende acties in meer of mindere mate terug. Hierbij willen we continu situaties creëren waarin spelers worden uitgedaagd om zelf na te denken over hun acties. Dit doen we, omdat deze situaties de grootste gelijkenis hebben met de wedstrijd.”

De trainingen van Scholtmeijer (en een aantal andere coaches in Nederland) zijn opgezet volgens het principe ‘deliberate play’. “Een mooi voorbeeld was de training waarbij we twee tegen twee oefenden, waarbij de verdedigers mochten spelen met badmintonrackets (klik  hier voor de video op de Facebookpagina van Scholtmeijer.) Hierdoor werd het onderscheppen veel makkelijker en het aanvallen moeilijker. Een tweezijdig leerproces, waarbij zowel aanvallers als verdedigers continu moeten aanpassen op de veranderende situatie. Het zoeken naar creatieve oplossingen wordt zo enorm gestimuleerd. Je geeft ze helemaal geen tips mee, maar ze gaan uit automatisme zelf met de oefening aan de haal, met een grote lach op hun gezicht. Veel plezier en er wordt tegelijkertijd ontzettend veel geleerd. Een perfect voorbeeld waarin deliberate play en differentieel leren in alle facetten terugkomt.”

Is korfbal de enige ‘wetenschappelijk georiënteerde’ sport?

Korfbal is echter niet de enige sport waarin het kan. Scholtmeijer voorziet ook kansen bij andere disciplines. “Bij het voetbal en in de top van het hockey zijn ze ook al bezig met dit soort trainingen. Andere sporten zullen op termijn wellicht ook volgen. Bij AZ Alkmaar is men ook goed bezig. Beek heeft hier ook de nodige invloed en onder andere dat heeft ervoor gezorgd dat we na de zomer met AZ in gesprek gaan om van elkaar te leren.”

Ben je geïnteresseerd in deze onderwerpen? Tijdens de KT4-cursussen van het KNKV worden deze uitvoerig behandeld. Wil je hieraan deelnemen, lees dan hier meer informatie en de toelatingseisen. De volgende cursus gaat na de zomervakantie van start. Dit jaar behaalden tien KT4-cursisten hun diploma.

Gerelateerde artikelen

Competitie-avonden in augustus en september
Competitie
Competitie-avonden in augustus en september
In het voorjaar heeft team competitie een ronde door Nederland gemaakt om met verenigingen van gedachte te wisselen over het aanpassen van de jeugdcompetitie. Om verder in te zoomen op deze inhoud en dit breder te trekken, organiseren we in augustus en september een nieuwe ronde competitie-avonden. Deze avonden gaan niet alleen over de jeugdcompetitie, […]
Lees meer
Herstructurering veldkorfbalcompetitie
Competitie
Herstructurering veldkorfbalcompetitie
Aan het einde van het afgelopen seizoen heeft het KNKV verenigingen bevraagd over de opzet van de veldcompetitie. Hierbij was de vraag of de huidige opzet van een veldcompetitie in poules van acht ploegen verdeeld over het najaar en voorjaar nog voldeed aan de behoefte van verenigingen en leden. Op basis van de behoefte van […]
Lees meer
Bijeenkomsten ‘Strategisch plan 2022+’
Bestuurders KNKV Organisatie
Bijeenkomsten ‘Strategisch plan 2022+’
Bestuurders en jongeren opgelet! Wil jij meedenken met het KNKV en input leveren voor de weg die het KNKV gaat bewandelen de komende jaren? Pak dan deze unieke kans en meld jezelf aan voor één van de vier bijeenkomsten over het Strategisch Plan 2022+. Hier gaat het KNKV met de aanwezigen in gesprek over het […]
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Competitie-avonden in augustus en september
Competitie
Herstructurering veldkorfbalcompetitie
Bestuurders KNKV Organisatie
Bijeenkomsten ‘Strategisch plan 2022+’