Skip to the main content

KNKV bestrijdt doping: voorlichting beschikbaar

(Sport) Medische zaken

Samen met de Dopingautoriteit werkt het KNKV aan een ‘schone’ sport binnen het korfbal. Dit doet het KNKV door met de Dopingautoriteit voorlichting en educatie te bieden aan teams binnen de Regionale Talentencentra (RTC’s), nationale selecties en topkorfbalverenigingen. Het afgelopen jaar gaf de Dopingautoriteit negentien fysieke voorlichtingen voor het KNKV en volgden leden van het KNKV tweehonderdtien E-learnings. Daarmee is het KNKV de bond met de meest afgenomen fysieke educatiesessies. Bij het aantal gevolgde E-learnings neemt het KNKV de derde plek in van de top vijf van bonden. De teller van het aantal positieve dopinggevallen in korfbal bleef op nul.

Dopingovertredingen

Jaarlijks publiceert de Dopingautoriteit het aantal uitgevoerde dopingcontroles en de bijbehorende bevindingen. In 2019 heeft de Dopingautoriteit 3.140 dopingcontroles uitgevoerd. In twaalf gevallen was sprake van een dopingovertreding (aanwezigheid van een of meer verboden stoffen). Daarnaast werden drie andere mogelijke overtredingen vastgesteld. De meeste overtredingen werden vastgesteld in de krachtsporten. Bij korfbal is geen dopingovertreding geconstateerd.

Voorlichting en educatie

Om een dopingvrije sport te realiseren zorgt het KNKV samen met de Dopingautoriteit voor goede educatie en voorlichting op gebied van doping zowel met fysieke educatiesessies als met E-learning modules. De fysieke sessies zijn bedoeld voor (aankomend) topsporters, trainer/coaches en overige begeleiders zoals sportartsen en -fysiotherapeuten.

In 2019 heeft de Dopingautoriteit in totaal drieëntachtig educatiesessies voor (aankomende) topsporters, veertien voor trainer-coaches en zeven voor overige begeleiders verzorgd. Voor het KNKV zijn de sessies gegeven aan de nationale teams van U19 en U17, negen RTC teams en de naar de Korfbal League gepromoveerde selecties van KV Tempo en GG/IJskoud de beste.

De infographic -gepubliceerd door de Dopingautoriteit- over de topsport educatiecijfers kun je hier bekijken. KNKV-directeur Kees Rodenburg: “Ik ben blij met de inspanningen van onze talenten- en topteams om te investeren in de spelregels voor een schone sport. Dit voorkomt onnodige – en in een heel enkel geval wellicht bewuste – dopingovertredingen. Deze goede samenwerking met de Dopingautoriteit zetten we dan ook met volle overtuiging door.”

E-learningplatform

Vanwege de uitbraak van het coronavirus en de bijhorende maatregelen vinden er de komende tijd geen fysieke educatiesessies plaats. Wel is een E-learningplatform beschikbaar. Het e-learningplatform is toegankelijk voor iedereen. Wil je bijvoorbeeld meer weten over de dopingregels, dopingcontroles en risico’s voor onbewust dopinggebruik? Meld je dan aan. Na aanmelding kun je één of meerdere modulen naar keuze doorlopen. Heb je een module doorlopen, dan ontvang je een certificaat.

Dopingautoriteit

De Dopingautoriteit -opgericht op 1 januari 2019- wil een dopingvrije sport in Nederland realiseren. De Dopingautoriteit voert verschillende taken uit ter bestrijding van de doping in de sport, dit in overeenstemming met de Wereld Anti-Doping Code. Voor de uitvoering werkt de Dopingautoriteit samen met vele nationale en internationale organisaties, waaronder het KNKV.

Meer informatie over doping en de Dopingautoriteit vind je op de website: www.dopingautoriteit.nl.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Nieuw dopingreglement gepubliceerd   
(Sport) Medische zaken
Nieuw dopingreglement gepubliceerd  
Tijdens de bondsraadvergadering van 12 december 2020 is het nieuwe dopingreglement vastgesteld. Het KNKV is verplicht de versie van de World Anti-Doping Agency (WADA) ongewijzigd over te nemen. Het vernieuwde dopingreglement vind je hier. Enkele belangrijke wijzigingen zijn dat er nu onderscheid is gemaakt voor minderjarige sporters en niet tot de top behorende sporters. Medeplichtigheid […]
Lees meer
Zorgverzekering bij Zilveren Kruis
(Sport) Medische zaken
Zorgverzekering bij Zilveren Kruis
Een goede zorgverzekering is belangrijk. Zilveren Kruis biedt speciaal voor korfballers een uitgebreide zorgverzekering met extra vergoedingen waarbij korfballers kunnen profiteren van aantrekkelijke korting en services.
Lees meer
Nea International en KNKV beperken kans op enkelblessures en herhaling
(Sport) Medische zaken
Nea International en KNKV beperken kans op enkelblessures en herhaling
Korfbal is een dynamische sport die veel vraagt van het lichaam. Voornamelijk de enkels hebben het zwaar te verduren bij het snelle wenden en keren en bij het vele springen en landen. Ada Jansen, sportfysiotherapeut en manueel therapeut bij het KNKV: “Veel enkelblessures bij korfbal ontstaan bij het neerkomen na een sprong. “Bij de rebound […]
Lees meer

Topartikelen

Trainers Verenigingsservice
Clinic ‘Training geven: de basics’ bij jouw vereniging?
Arbitrage Bestuurders Ledenwerving/-behoud Trainers Verenigingsservice
Terugblik en terugkijken digitaal korfbalcongres 2022
Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd