Skip to the main content

Verenigingsscheidsrechter

Arbitrage Opleidingen

Het KNKV biedt diverse opleidingen aan en deze vinden plaats bij de verenigingen. In verband met het coronavirus is er besloten om geen KNKV-bijeenkomsten meer bij verenigingen te organiseren. Dit heeft tot gevolg dat alleen individuele opleidingstrajecten door gaan, dit betreft de opleidingen tot KNKV-scheidsrechter en verenigingsscheidsrechter. Deze opleidingen kunnen starten zodra de competitie weer start. Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met team Opleidingen via arbitrageopleidingen@knkv.nl.

Ben jij diegene die elke week op het veld staat om wedstrijden te fluiten in het breedtekorfbal en wil jij jezelf ontwikkelen? Ga dan aan de slag om je diploma verenigingsscheidsrechter te halen. De opleiding is geschikt voor iedereen die in het bezit van het spelregelbewijs of Basisopleiding B.

Wij verwachten van de Verenigingsscheidsrechter de juiste houding en uitstraling. Maar zeker ook enthousiasme voor het spel, voor de spelers en voor alle anderen die bij het korfbal betrokken zijn. Met andere woorden: je bent een ambassadeur voor het KNKV en de korfbalsport!

Wat komt er aan bod tijdens de bijeenkomst en de praktijk?
  • Houding en presentatie;
  • Interpretatie en kennis van de spelregels;
  • Communicatie;
  • Sportiviteit en respect;
  • Weerbaarheid.
Opleidingsduur

Als cursist start je de opleiding. Je fluit, onder begeleiding van een gediplomeerd verenigingsbegeleider, zoveel wedstrijden (breedtekorfbal) als nodig zijn om het examen (Proeve van Bekwaamheid) met goed gevolg af te leggen. Je leert in de praktijk.

Start en toelating

De cursist kan starten met de opleiding als hij/zij een gediplomeerd verenigingsbegeleider of KNKV-beoordelaar heeft die hem/haar begeleid. Om deel te nemen aan deze opleiding dien je in het bezit te zijn van het spelregelbewijs of daaraan gelijkgesteld diploma. Om examen te doen dien je minimaal zeventien jaar oud te zijn.

Examen (Proeve van Bekwaamheid)

Let op! De aanvraag voor het examen (Proeve van Bekwaamheid) dient binnen één jaar na aanmelding voor de cursus te worden gedaan. Als cursist en verenigingsbegeleider denken dat het niveau voldoende is, vraagt de cursist een examen (PvB) aan bij de District Werkgroep Opleidingen (DWO). De cursist dient, voorafgaand aan het examen een portfolio (met daarin drie verslagen) in te leveren bij de DWO. Het examen (PvB) bestaat uit het fluiten van één wedstrijd in de breedtekorfbalcompetitie bij de Senioren/A-jeugd. Tijdens deze wedstrijd wordt van de cursist verwacht dat hij of zij laat zien de kennis van het spelregelbewijs te kunnen toepassen en de vaardigheden zoals aangeleerd in de begeleidingsperiode onder de knie heeft.

Als het examen (PvB) als ‘niet voldaan’ wordt beoordeeld, heeft de kandidaat tegen betaling van het daarvoor geldende bedrag recht op één herkansing. Als de herkansing als ‘niet voldaan’ wordt beoordeeld, heeft de kandidaat geen recht op nog een tweede herkansing. De kandidaat kan zich eventueel weer aanmelden voor de betreffende module en dient dan het cursusgeld nogmaals te betalen.

Diegenen die het praktijkexamen met goed gevolg hebben afgelegd, ontvangen het certificaat Verenigingsscheidsrechter.

Kosten

€ 40.00. Herkansing: € 30.00.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal is via een download beschikbaar.

Aanmelden en betalen

Op dit moment (begin oktober) is het nog niet mogelijk om je aan te melden voor arbitrale opleidingen. Door de afgelopen 2 jaar waarin er nagenoeg geen examens afgenomen konden worden is er een grote wachtlijst ontstaan. Op dit moment wordt eerst bij iedereen op de wachtlijst de examens afgenomen. Zodra het inschrijven weer mogelijk is zal dit via de website en aan de verenigingen gecommuniceerd worden.

Een overzicht van alle arbitrale opleidingen vind je hier.

Gerelateerde Items

Korfbaltrainer 3
Opleidingen Trainers
Korfbaltrainer 3

Wil jij aan de slag met oefenvormen die bijdragen aan de ontwikkeling van spelers, die wedstrijdecht zijn en die oproepen wat spelers moeten leren? Dan is de KT3-opleiding wat voor jou!

Lees meer
Scheidsrechterskleding
Arbitrage
Scheidsrechterskleding

In samenwerking met Erima heeft KNKV een kledinglijn gericht op de arbitrage.

Lees meer
Official Portaal / aanwijzen & afzeggen scheidsrechters
Arbitrage
Official Portaal / aanwijzen & afzeggen scheidsrechters

Op deze pagina is de informatie over het Official Portaal en aanwijzen/afzeggen van scheidsrechters te vinden.

Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download