Skip to the main content

Regionale Talentencentra

Talentontwikkeling Trainers

Een regionaal talentencentrum (RTC) biedt talenten in de directe omgeving in de leeftijdscategorie U15, U17 en U19 een programma om zichzelf te ontwikkelen met als doel doorstroming naar hoger liggende niveaus en nationale selecties. Hierin hebben wij de regie. Wij proberen bij alle zeven regionale topsportorganisaties (RTO’s) aan te sluiten met de eigen RTC’s. Wij streven ernaar om alle zes regio’s te verbinden aan RTO’s.

Talentontwikkeling vindt plaats onder onze verantwoordelijkheid. Het wordt top-down gecoördineerd en bottom-up vormgegeven. De directeur Korfbal coördineert het project en wordt hierbij ondersteund door een beleidsmedewerker Coördinator Talentontwikkeling en de Mastercoach. De bondscoaches geven in het veld leiding aan het project. Zij voeren in samenwerking met de RTC-coaches het programma uit.

RTC-coaches en werkgroepen

Aanstelling van alle RTC-coaches U19 vindt plaats door de Mastercoach, die gebruik maakt van de nationale coaches en de coördinator Talentontwikkeling. Voor Regionale Talentencentra (korfbalregio) worden werkgroepen geformeerd. Deze zijn verantwoordelijk voor het faciliteren van de teams en hebben hier een budget voor.

Het opleidingstraject maakt het mogelijk dat talenten zich maximaal ontwikkelen, de clubcompetities versterkt worden en dat de nationale selecties hun status van absolute nummer één van de wereld kunnen behouden. Op dit moment beschikken wij over coaches van hoog niveau voor zowel de RTC-teams als de nationale talententeams.

De talententeams worden ingezet voor internationale ontmoetingen. De coördinatie van de inzet van de selectieteams is in handen van de directeur Korfbal, bijgestaan door de coördinator talentontwikkeling en de mastercoach.

Beleid, onderzoek en organogram

Het RTC-beleid voor talentontwikkeling vind je hier, een terugblik op het onderzoek over talentontwikkeling vind je hier en het organogram vind je hieronder. Alle algemene informatie over talentontwikkeling vind je hier.

Korfballen onder schooltijd

Naast de reguliere RTC’s, waarvoor talenten geselecteerd dienen te worden, zijn er twee locaties waar middelbare scholieren kunnen korfballen onder schooltijd zonder noodzakelijke selecties. Bij de korfbalklassen van RTC Dordt Sport en Sporthighschool Veenendaal kunnen middelbare scholieren school en korfbal combineren en zo het maximale uit zichzelf halen. Zowel RTC Dordt Sport als Sporthighschool Veenendaal zijn verenigingsneutraal – de deelnemers blijven dus verder gewoon trainen en spelen bij hun eigen vereniging – en staat onder leiding van KNKV-talententrainers.

Dordrecht

RTC Dordt Sport biedt voor 12- t/m 18-jarigen met ingang van schooljaar 2023-2024 twee ochtenden in de week een korfbaltraining (8.00-10.00 uur) aan. RTC Dordt Sport biedt zelf geen onderwijs aan en in overleg met de middelbare school van de deelnemer worden deze trainingen in zijn of haar schoolprogramma ingepast. Meer informatie: rtc.zuidwest@knkv.net

Aanmelden voor Korfbalklas Dordrecht kan hier.

Veenendaal

De korfbalklas is onderdeel van het Sporthighschoolprogramma van het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV). Het is bedoeld voor regionale korfballers van 13 t/m 16 jaar uit De Vallei en Midden-Nederland die onder schooltijd op woensdagochtenden hun vaardigheden willen verbeteren. Je hoeft geen toelatingsexamen te doen om mee te doen, de trainingen zijn geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in korfbal.

De focus van de trainingen ligt op individuele korfbalvaardigheden en -technieken. De lessen worden verzorgd door een KNKV-talententrainer en duren anderhalf uur per week. Daarnaast kun je gratis deelnemen aan de Athletics Skills Model-trainingen en zijn er mogelijkheden voor studiebegeleiding, maatwerk coaching en begeleiding door een fysiotherapeut. Als deelnemer ontvang je ook een uniek korfbalklas trainingsshirt.

Voor deelname aan de korfbalklas betaal je eenmalig € 385,- voor een heel schooljaar (ongeveer 35 weken, 1 training van 1,5 uur per week). Als je niet op het CLV zit, kun je in overleg met jouw school en het CLV deelnemen aan de korfbalklas.

Als je enthousiast bent geworden, meld je dan aan voor de informatieavond. Daar vertellen CLV en KNKV meer over het programma en kun je al je vragen stellen. Wil je meer informatie over de korfbalklas en het proces of heb je vragen stuur dan een e-mail naar: korfbalschool.veenendaal@knkv.net.

Aanmelden voor Korfbalklas Veenendaal kan hier.

Meest bekeken artikelen

Juryvoorzitter
Arbitrage Opleidingen
Juryvoorzitter
Bij wedstrijden in de zaalcompetitie in vastgestelde klassen wordt gespeeld met de schotklok. Om de wedstrijden in goede banen te leiden, zijn een drietal functionarissen nodig.
Lees meer
Ledenbehoud
Ledenwerving/-behoud
Ledenbehoud
Door aandacht te hebben voor je leden en inzicht te hebben in de wensen en behoeften van je leden kun je ervoor zorgen dat de leden ook lid blijven.
Lees meer
Ontstaan van korfbal
Ontstaan van korfbal
Korfbal is in 1902 geïntroduceerd door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download