Skip to the main content

Regionale Talentencentra

Talentontwikkeling Trainers

Een regionaal talentencentrum (RTC) biedt talenten in de directe omgeving in de leeftijdscategorie U15, U17 en U19 een programma om zichzelf te ontwikkelen met als doel doorstroming naar hoger liggende niveaus en nationale selecties. Het KNKV heeft de regie. Het KNKV probeert bij alle zeven regionale topsportorganisaties (RTO’s) aan te sluiten met de eigen RTC’s. Het KNKV streeft ernaar om alle zes regio’s te verbinden aan RTO’s.

Talentontwikkeling vindt plaats onder de verantwoordelijkheid van het KNKV. Het wordt top-down gecoördineerd en bottom-up vormgegeven. De directeur Korfbal coördineert het project en wordt hierbij ondersteund door een beleidsmedewerker Coördinator Talentontwikkeling en de Mastercoach. De bondscoaches geven in het veld leiding aan het project. Zij voeren in samenwerking met de RTC-coaches het programma uit.

Naast de huidige zes reguliere RTC’s, waarvoor talenten geselecteerd dienen te worden, heeft het KNKV een samenwerking met de Topsport Talent School Groningen. Voor dit regionaal trainingscentrum in Groningen kunnen middelbare scholieren zichzelf aanmelden om daar onder schooltijd te kunnen trainen. Zo kunnen ze school en korfbal combineren en het maximale uit zichzelf halen.

RTC-coaches en werkgroepen

Aanstelling van alle RTC-coaches U19 vindt plaats door de Mastercoach, die gebruik maakt van de nationale coaches en de coördinator Talentontwikkeling. Voor Regionale Talentencentra (korfbalregio) worden werkgroepen geformeerd. Deze zijn verantwoordelijk voor het faciliteren van de teams en hebben hier een budget voor.

Het opleidingstraject maakt het mogelijk dat talenten zich maximaal ontwikkelen, de clubcompetities versterkt worden en dat de nationale selecties hun status van absolute nummer één van de wereld kunnen behouden. Op dit moment beschikt het KNKV over coaches van hoog niveau voor zowel de RTC-teams als de nationale talententeams.

De talententeams worden ingezet voor internationale ontmoetingen. De coördinatie van de inzet van de selectieteams is in handen van de directeur Korfbal, bijgestaan door de coördinator talentontwikkeling en de mastercoach.

Beleid, onderzoek en organogram

Het RTC-beleid voor talentontwikkeling vind je hier, een terugblik op het onderzoek over talentontwikkeling vind je hier en het organogram vind je hieronder. Alle algemene informatie over talentontwikkeling vind je hier.

Gerelateerde Items

Oefenstof voor trainers
Trainers
Oefenstof voor trainers

Spelenderwijs verbeteren is een bedrijf dat zich richt op korfbalcoaches. Het bedrijf heeft een applicatie ontwikkeld met betekenisvolle spelvormen die kunnen worden gegeven aan de gehele korfbaljeugd.

Lees meer
Trainersopleidingen
Opleidingen Trainers
Trainersopleidingen

Een competente trainer/coach creëert sportplezier en zorgt dat sporters zich goed kunnen ontwikkelen. Om dat te bereiken heeft het KNKV een aantal trainersopleidingen. Welke dit zijn lees je hier.

Lees meer
Stappenplan trainersbegeleiding
Trainers
Stappenplan trainersbegeleiding

Waar moet je aan denken en wat moet je regelen om trainersbegeleiding écht te laten slagen? Hier lees je wat de belangrijkste stappen en aandachtspunten zijn.

Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download