Skip to the main content

Jongerenorganisaties en sportbonden roepen kabinet op om een stap te zetten voor jongeren

Korfbalaanbod Verenigingsservice

Jongerenorganisaties en sportbonden slaan de handen ineen en roepen het kabinet op om zo snel mogelijk jongeren in groepen of teamverband (buiten) te laten sporten op hun vereniging. Het KNKV ondersteunt deze oproep. 

Het statement is onder andere verstuurd aan de fracties in de Tweede Kamer.

De gehele tekst van het statement vind je hieronder:

Jongerenorganisaties en sportbonden slaan de handen ineen en roepen het kabinet op om zo snel mogelijk jongeren in groepen of teamverband (buiten) te laten sporten op hun vereniging. Vaste trainingsgroepen en de sociale structuren van verenigingen zijn voor de meeste Nederlanders cruciaal om regelmatig te blijven sporten en bewegen. Jongeren zijn gedurende de coronacrisis aanzienlijk minder gaan sporten, wat een negatieve invloed heeft op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.

De inspanningen van de Rijksoverheid om de coronapandemie te bestrijden, worden door zowel de sportsector als de jongerenorganisaties erkend. Wij nemen gedurende deze crisis samen onze verantwoordelijkheid om het coronavirus te overwinnen. Dat neemt niet weg dat veel jongeren zich in een schrijnende situatie bevinden. Op een leeftijd dat de wereld voor hen opengaat, zitten velen langdurig eenzaam thuis. Jongvolwassenen missen inmiddels al maandenlang de mogelijkheid om met leeftijdsgenoten samen te sporten. Om even bij je vereniging gezond bezig te zijn en de sleur van dagenlang binnen zitten te doorbreken. Ze kunnen hun vrienden amper zien en er is geen uitlaatklep meer.

Vooral op jonge mensen in Nederland trekken de huidige maatregelen dus een enorme wissel. Sportbonden en jeugdraden, studentenorganisaties, jongerenorganisaties en de duizenden sport- en jeugdverenigingen in Nederland zijn ervan overtuigd dat we juist in deze periode een deel van de oplossing kunnen bieden. We beschikken al over een ijzersterke verenigingsinfrastructuur met een breed en divers aanbod. De sportsector en jongerenorganisaties kunnen samen de jonge Nederlander op een veilige en gecontroleerde manier in teams of groepen actief laten zijn, waardoor tevens sociaal contact wordt hersteld en eenzaamheid wordt teruggedrongen. Wij kunnen hen fit, gezond en weerbaar houden door hen hun favoriete buitensport te laten beoefenen onder deskundige begeleiding.

Wij vinden dat nu het moment is om jongvolwassenen de gelegenheid te bieden uit hun sociale isolement te komen. De verenigingen zijn er klaar voor en de bonden, sportorganisaties, jeugdorganisaties en NOC*NSF ondersteunen hen waar nodig met raad en daad. Juist de jongeren snakken naar een veilige omgeving waarin het mogelijk is om weer fysiek bezig te zijn en even plezier te hebben. Zij hebben dit inmiddels keihard nodig, na een lang jaar van coronamaatregelen. Samen met de jongeren helpen we voorkomen dat een hele generatie een flinke deuk oploopt. Mentale, fysieke en sociale gezondheid staan op het spel. Veilig en verantwoord sporten en activiteiten ondernemen biedt een belangrijke oplossing.

De sportsector kan dankzij een bestaand netwerk van duizenden verenigingen ook deze jongeren zich op een veilige manier, in de buitenlucht in groepen laten ontspannen en inspannen. Tegen en met elkaar, in het eigen sociale netwerk van de vereniging. In trainingsvormen en tijdens onderlinge wedstrijden en activiteiten op lokaal niveau. Op die manier worden reisbewegingen tijdens de pandemie zo veel mogelijk voorkomen. De jongerenorganisaties pleiten ervoor om jongeren op deze verantwoorde wijze perspectief te bieden.

De sportsector, jeugdorganisaties en jongeren hebben bewezen verantwoordelijk om te gaan met de geldende coronamaatregelen en de ruimte die ze krijgen. Jeugd tot en met 17 jaar kan al maanden trainingspartijen spelen met hun team en dat gaat prima. Laten we daarom juist nu samen de volgende stap zetten om ook jongvolwassenen te helpen. Laten we hen niet alleen dit perspectief bieden, maar er ook concreet en op dit moment invulling aan geven. Met elkaar. Op een gecontroleerde en veilige manier. Wij zijn ervan overtuigd dat dat nodig is en kan. Die verantwoordelijkheid nemen we graag.

Met deze oproep hebben wij als sportsector en jongerenorganisaties bewust de aansluiting gezocht met de meest recente routekaart van het kabinet waarin in fase 3 is aangegeven dat volwassenen van alle leeftijden weer zouden kunnen sporten op de eigen club. Door dit voor jongeren al eerder mogelijk te maken, is er straks een logische en natuurlijke overgang naar alle volwassenen bij een eventuele versoepeling richting ‘het oude normaal’.

Dit initiatief wordt ondersteund door:

Coalitie Y, Jeugdraad KNVB, JongNL Limburg, KNHB, KNKV, KNLTB, KNRB, KNVB, KNZB

Nationale Jeugdraad, Nevobo, NOC*NSF, NSRF, Scouting, Skateboard federatie, Sportvisserij

Studenten Sport Nederland en YMCA

Het gezamenlijk statement vind je hier.

 

 

Gerelateerde artikelen

Met je vereniging of team naar het EK?
Verenigingsservice
Met je vereniging of team naar het EK?
Van 25 tot en met 30 oktober speelt TeamNL Korfbal het EK in Antwerpen. Lijkt het je leuk om met je vereniging of team dit toernooi te bezoeken en TeamNL Korfbal aan te moedigen? Koop dan snel een ticket! De finale staat gepland op zaterdagavond 30 oktober om 19.00 uur, dus wie die dag competitie […]
Lees meer
Korfballen onder schooltijd bij Sporthighschool Veenendaal
Korfbalaanbod Talentontwikkeling
Korfballen onder schooltijd bij Sporthighschool Veenendaal
Goed nieuws voor alle middelbare scholieren uit de omgeving van Veenendaal die graag onder schooltijd hun korfbalvaardigheden verder willen ontwikkelen! In september start het KNKV in samenwerking met het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) een unieke korfbalmodule, waar alle scholieren van dertien tot en met zestien jaar uit de RTC-regio’s De Vallei en Midden Nederland zichzelf […]
Lees meer
Innovatieve oplossingen sport(evenementen)
Korfbalaanbod
Innovatieve oplossingen sport(evenementen)
Heb jij een innovatieve oplossing voor het veilig en verantwoord openstellen van sportevenementen voor publiek én voor de hygiëne en luchtkwaliteit van binnensportaccommodaties? Lees dan meer over de innovatiecompetitie.
Lees meer

Topartikelen

Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd
Verenigingsservice
Denk mee over de toekomst van de jeugdcompetitie
Bestuurders
Ontdek welke voordelen de verenigingsmonitor jouw vereniging biedt