Skip to the main content

Is iedereen welkom op jouw vereniging?

Korfbalaanbod

Sportverenigingen maken het mogelijk dat zo veel mogelijk mensen met plezier kunnen sporten en bewegen. Door drempels voor toegankelijkheid weg te nemen, kunnen verenigingen ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt in de sport. Zo dragen ze bij aan een inclusieve samenleving waarin iedereen kan meedoen. Inclusie biedt verenigingen mooie kansen, maar hoe welkom is iedereen bij jouw vereniging? Doe de inclusiecheck en kom erachter waar de kansen liggen voor jouw vereniging. Als je dit weet, kun je aan de slag en misschien zelfs via het Sportakkoord gebruik maken van verschillende (gratis) services.

Deze week heeft NOC*NSF de campagne ‘Welkom in de sport’ gelanceerd. Het doel van deze campagne is om het werkveld bewust te maken van de mogelijkheden en belemmeringen die er vanwege iemands leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie zijn om te gaan sporten en bewegen. De campagne laat verenigingen nadenken. In hoeverre is je vereniging inclusief? Is het bestuur van je vereniging divers en representatief? Is de accommodatie voor iedereen toegankelijk en sluit het aanbod aan op de wensen en behoeften van sporters uit de omgeving? Via weeswelkomindesport.nl kun je een inclusiecheck doen.

Trainingen, inspiratiesessies en begeleiding

Als je de inclusiecheck hebt gedaan kan het zijn dat hier nieuwe ambities uit voortvloeien. Het lokale Sportakkoord ondersteunt verenigingen bij het realiseren van ambities, ook op het gebied van inclusie. Via het Sportakkoord kun je gebruik maken van verschillende services voor inclusief sporten. Zo zijn er gratis trainingen, inspiratiesessies en begeleidingsmogelijkheden waarmee je op weg kunt naar een inclusieve sportomgeving. In het kader van inclusief sporten heeft Swift uit Amsterdam vorig jaar bijvoorbeeld een workshop acceptatie LHBTI+ gevolgd. Meer over inclusie in het korfbal lees je op korfbal.nl.

Foto: Winanda van Zwamen, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Verenigingsondersteuning: verenigingsadviseurs én korfbaladviseurs
Korfbalaanbod Verenigingsservice
Verenigingsondersteuning: verenigingsadviseurs én korfbaladviseurs

Om verenigingen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen heeft het KNKV diverse adviseurs in dienst. De adviseurs ondersteunen verenigingen op onderwerpen waar zij behoefte aan hebben. Sinds 1 december 2020 telt het …

Lees meer
Pilots: korfbalevenementen op 24 april
Korfbalaanbod
Pilots: korfbalevenementen op 24 april

Dinsdag 6 april werd bekendgemaakt dat er deze maand in heel Nederland pilots zijn met testbewijzen voor evenementen en activiteiten. Deelnemers kunnen meedoen aan zo’n evenement als ze middels een negatief testbewijs …

Lees meer
Innovatieve oplossingen sport(evenementen)
Korfbalaanbod
Innovatieve oplossingen sport(evenementen)

Heb jij een innovatieve oplossing voor het veilig en verantwoord openstellen van sportevenementen voor publiek én voor de hygiëne en luchtkwaliteit van binnensportaccommodaties? Sportinnovator en het Topteam Sport hebben een innovatiecompetitie opgezet.

Lees meer

Topartikelen

Vrijwilligers
MDT Sport biedt kansen voor verenigingen en jongeren
Opleidingen Trainers
Volg een KT3-opleiding op één van de tien locaties
Trainers
Sessies trainersbegeleiding in oktober