Skip to the main content

Is iedereen welkom op jouw vereniging?

Korfbalaanbod

Sportverenigingen maken het mogelijk dat zo veel mogelijk mensen met plezier kunnen sporten en bewegen. Door drempels voor toegankelijkheid weg te nemen, kunnen verenigingen ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt in de sport. Zo dragen ze bij aan een inclusieve samenleving waarin iedereen kan meedoen. Inclusie biedt verenigingen mooie kansen, maar hoe welkom is iedereen bij jouw vereniging? Doe de inclusiecheck en kom erachter waar de kansen liggen voor jouw vereniging. Als je dit weet, kun je aan de slag en misschien zelfs via het Sportakkoord gebruik maken van verschillende (gratis) services.

Deze week heeft NOC*NSF de campagne ‘Welkom in de sport’ gelanceerd. Het doel van deze campagne is om het werkveld bewust te maken van de mogelijkheden en belemmeringen die er vanwege iemands leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie zijn om te gaan sporten en bewegen. De campagne laat verenigingen nadenken. In hoeverre is je vereniging inclusief? Is het bestuur van je vereniging divers en representatief? Is de accommodatie voor iedereen toegankelijk en sluit het aanbod aan op de wensen en behoeften van sporters uit de omgeving? Via weeswelkomindesport.nl kun je een inclusiecheck doen.

Trainingen, inspiratiesessies en begeleiding

Als je de inclusiecheck hebt gedaan kan het zijn dat hier nieuwe ambities uit voortvloeien. Het lokale Sportakkoord ondersteunt verenigingen bij het realiseren van ambities, ook op het gebied van inclusie. Via het Sportakkoord kun je gebruik maken van verschillende services voor inclusief sporten. Zo zijn er gratis trainingen, inspiratiesessies en begeleidingsmogelijkheden waarmee je op weg kunt naar een inclusieve sportomgeving. In het kader van inclusief sporten heeft Swift uit Amsterdam vorig jaar bijvoorbeeld een workshop acceptatie LHBTI+ gevolgd. Meer over inclusie in het korfbal lees je op korfbal.nl.

Foto: Winanda van Zwamen, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Sportstimuleringsbudget voor inclusieve doelgroepen
Financiën Korfbalaanbod
Sportstimuleringsbudget voor inclusieve doelgroepen
Voor het versterken, verbeteren of vernieuwen van het korfbalaanbod voor inclusieve doelgroepen kunnen verenigingen sportstimuleringsbudget aanvragen. Dit budget kun je onder andere gebruiken voor de promotie van de sportactiviteiten voor inclusieve doelgroepen, het aanschaffen van specifiek sportmateriaal voor deze doelgroep of om een samenwerking op te zetten met bijvoorbeeld een revalidatiecentrum, zorgcentrum, wijkcentrum of verzorgingstehuis. […]
Lees meer
‘Binnen sporten kan veilig, geef alle sporten de ruimte’
(Sport) Medische zaken Competitie Korfbalaanbod
‘Binnen sporten kan veilig, geef alle sporten de ruimte’
Sporten is niet alleen heel leuk, maar ook heel gezond. Bewegen, inspanning verrichten, maar ook samen zijn en lol maken versterkt ons immuunsysteem en verlaagt onze kans om ziek te worden. “Als georganiseerde sport zetten we ons enorm in voor een goede lobby om de sport zoveel mogelijk open te stellen, maar accepteren we misschien […]
Lees meer
Korfballen onder schooltijd in Dordrecht, Groningen en Veenendaal
Korfbalaanbod Talentontwikkeling
Korfballen onder schooltijd in Dordrecht, Groningen en Veenendaal
Middelbare scholieren uit de omgeving van Dordrecht, Groningen en Veenendaal kunnen volgend schooljaar hun lesprogramma combineren met korfbal. In september start er bij RTC Dordt Sport, Topsport Talentschool Groningen en Sporthighschool Veenendaal een programma waarbij scholieren onder schooltijd korfbaltraining kunnen volgen, om zichzelf zo onder leiding van professionele korfbaltrainers verder te ontwikkelen.
Lees meer

Topartikelen

Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd
Verenigingsservice
Denk mee over de toekomst van de jeugdcompetitie
Bestuurders
Ontdek welke voordelen de verenigingsmonitor jouw vereniging biedt