Skip to the main content

Irene van Rijsewijk nieuwe voorzitter KNKV, Meijer benoemd tot erevoorzitter

KNKV Organisatie

Tijdens de digitale Bondsraad op Papendal heeft Irene van Rijsewijk zaterdag de voorzittershamer van het KNKV overgenomen van Rob Meijer. Ook Marita Verkaik trad toe tot het bestuur, dat voor het eerst wordt geleid door een vrouw én nu voor het merendeel uit vrouwen bestaat. Meijer werd, na bijna tien jaar het KNKV te hebben geleid, benoemd tot erevoorzitter.

Van Rijsewijk, die haar sporen heeft verdiend als topadviseur binnen de landelijke overheid/politiek en in Eindhoven twee opleidingsorganisaties leidt, sprak na haar benoeming de vergadering toe: “Met de kennis en ervaring, die ik heb opgedaan in onder meer het korfbal en mijn werkzame leven, denk ik – als voorzitter van ‘buiten’ – een verbindende rol te kunnen spelen bij het samen werken aan de gestelde doelen en als korfbalsport de volgende stap te maken.”

Na een dankwoord richting haar voorganger ging Van Rijsewijk in haar toespraak in op het feit dat de korfbalsport haar veel gebracht heeft en dat ze die iets terug wil geven. “I may be the first woman in this office, I will not be the last”, zo haalde de eerste vrouwelijke KNKV-voorzitter de aankomende Amerikaanse vice-president Kamala Harris aan.

‘Inclusie en gender equality voor korfballers vanzelfsprekend’

In haar persoonlijk getinte rede prees Van Rijsewijk al die bestuurders, coaches, scheidsrechters en overige vrijwilligers waarop de sport drijft. Ook ging ze in op inclusie en gender equality – “voor korfballers vanzelfsprekend, voor de rest van de wereld uniek” – en daarmee op de enorme potentie van het korfbal.

Van Rijsewijk presenteerde haar bestuur, dat met Marita Verkaik nog een nieuwkomer kent en dat voor het eerst in de geschiedenis uit meer vrouwen (vier) dan mannen (drie) bestaat. Na het noemen van de twee hoofdambities van het KNKV – zoveel mogelijk mensen laten genieten van korfbal én korfbal naar olympisch niveau – stelde ze gezamenlijk nieuwe werkafspraken te maken om deze doelen te gaan halen.

Tot slot ging ze in op de kansen die de coronabeperkingen voor de korfbalsport met zich meebrengen en op de verdere internationalisering van de sport: “Met 69 landen waarin gekorfbald wordt en China als vierde korfballand doen we het niet slecht. Wel is het zaak om te blijven innoveren in korfbalvormen en in de manier waarop we onze sport in beeld brengen. Aangezien we voorop lopen op het gebied van livestream hebben we alles in handen om hierin verder te groeien.”

Rob Meijer benoemd tot erevoorzitter

Na de speech van Van Rijsewijk was er uitgebreid aandacht voor het afscheid van Rob Meijer, die vanaf 2011 het KNKV leidde. Na toespraken vanuit de IKF, Bondsraad, de KNKV-directie en het bestuur en een compilatie van zijn tijd als voorzitter werd Meijer onderscheiden als erevoorzitter. Hij kreeg het teken opgespeld door zijn vrouw Linda. “Mag ik iedereen bedanken voor de mooie woorden. Ik ben natuurlijk trots om benoemd te zijn als erevoorzitter. Het blijft je binden aan het KNKV en dat wil ik ook graag. Ik ben niet snel stil, maar hier ben ik wel een beetje stil van”, luidde de reactie van Meijer, met wie afgelopen week op KNKV.nl een uitgebreid afscheidsinterview verscheen.

Wilson-erebeker

Tijdens de Bondsraad werd ook bekend dat Henk Lagerwaard vrijdag, ook namens Ria Poelstra en Michel van Gent, de Wilson-erebeker uitgereikt heeft gekregen door Rob Meijer en directeur Henry van Meerten. De Wilson-erebeker is een onderscheiding voor een persoon of groep personen, die zich inzet om het korfbal of het KNKV te dienen. Lagerwaard startte jaren geleden met het inventariseren van het KNKV-archief, zodat dit overgebracht kon worden naar de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De laatste twee jaren kreeg Lagerwaard daarbij hulp van Ria Poelstra en Michel van Gent, die gezamenlijk vele uurtjes in Zeist sleten.

Het inhoudelijke verslag van de Bondsraad volgt deze week, net als een artikel over de uitreiking van de Wilson-erebeker aan Henk Lagerwaard, Ria Poelstra en Michel van Gent. In het KNKV Magazine van januari verschijnt een uitgebreid interview met Irene van Rijsewijk.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Grote Clubactie gaat zaterdag van start
Financiën Verenigingsservice
Grote Clubactie gaat zaterdag van start
Morgen gaat de Grote Clubactie weer van start. Met deze lotenverkoopactie kan iedere vereniging eenvoudig extra inkomsten genereren. Vorig jaar deden 250 korfbalverenigingen mee aan deze actie en haalden zij gemiddeld €2025,- op. Door de vorig jaar geïntroduceerde online verkoopmethode is het verkopen van (veel) loten nóg makkelijker geworden. Wil jouw vereniging extra inkomsten binnenhalen? Meedoen aan de actie kan nog steeds!
Lees meer
Succesvolle clinic 'Training geven: de basics' bij VZOD basis voor vervolg
Opleidingen Trainers
Succesvolle clinic 'Training geven: de basics' bij VZOD basis voor vervolg
De maand van ‘Training geven: de basics’ is in volle gang! Deze maand geven KNKV-docenten trainersclinics aan ruim 1750 trainers van 175 verenigingen. Tijdens deze clinics leren beginnende trainers in één avond de basis van het training geven. VZOD is één van de verenigingen die een clinic heeft aangevraagd. De clinic was een groot succes […]
Lees meer
De Week van de Scheidsrechter
Arbitrage
De Week van de Scheidsrechter
Van zaterdag 1 tot en met zondag 9 oktober is het weer de Week van de Scheidsrechter. Dit is hét jaarlijkse moment waarop we scheidsrechters massaal bedanken voor hun inzet. Zij zijn immers onmisbaar voor onze sport. Hoewel het altijd goed is om je waardering te laten blijken, is dit een extra mooi moment om […]
Lees meer

Topartikelen

Opleidingen Trainers
Succesvolle clinic 'Training geven: de basics' bij VZOD basis voor vervolg
Arbitrage
De Week van de Scheidsrechter
Arbitrage Competitie
Spelregelwijzigingen 2022