Skip to the main content

Irene van Rijsewijk nieuwe voorzitter KNKV, Meijer benoemd tot erevoorzitter

KNKV Organisatie

Tijdens de digitale Bondsraad op Papendal heeft Irene van Rijsewijk zaterdag de voorzittershamer van het KNKV overgenomen van Rob Meijer. Ook Marita Verkaik trad toe tot het bestuur, dat voor het eerst wordt geleid door een vrouw én nu voor het merendeel uit vrouwen bestaat. Meijer werd, na bijna tien jaar het KNKV te hebben geleid, benoemd tot erevoorzitter.

Van Rijsewijk, die haar sporen heeft verdiend als topadviseur binnen de landelijke overheid/politiek en in Eindhoven twee opleidingsorganisaties leidt, sprak na haar benoeming de vergadering toe: “Met de kennis en ervaring, die ik heb opgedaan in onder meer het korfbal en mijn werkzame leven, denk ik – als voorzitter van ‘buiten’ – een verbindende rol te kunnen spelen bij het samen werken aan de gestelde doelen en als korfbalsport de volgende stap te maken.”

Na een dankwoord richting haar voorganger ging Van Rijsewijk in haar toespraak in op het feit dat de korfbalsport haar veel gebracht heeft en dat ze die iets terug wil geven. “I may be the first woman in this office, I will not be the last”, zo haalde de eerste vrouwelijke KNKV-voorzitter de aankomende Amerikaanse vice-president Kamala Harris aan.

‘Inclusie en gender equality voor korfballers vanzelfsprekend’

In haar persoonlijk getinte rede prees Van Rijsewijk al die bestuurders, coaches, scheidsrechters en overige vrijwilligers waarop de sport drijft. Ook ging ze in op inclusie en gender equality – “voor korfballers vanzelfsprekend, voor de rest van de wereld uniek” – en daarmee op de enorme potentie van het korfbal.

Van Rijsewijk presenteerde haar bestuur, dat met Marita Verkaik nog een nieuwkomer kent en dat voor het eerst in de geschiedenis uit meer vrouwen (vier) dan mannen (drie) bestaat. Na het noemen van de twee hoofdambities van het KNKV – zoveel mogelijk mensen laten genieten van korfbal én korfbal naar olympisch niveau – stelde ze gezamenlijk nieuwe werkafspraken te maken om deze doelen te gaan halen.

Tot slot ging ze in op de kansen die de coronabeperkingen voor de korfbalsport met zich meebrengen en op de verdere internationalisering van de sport: “Met 69 landen waarin gekorfbald wordt en China als vierde korfballand doen we het niet slecht. Wel is het zaak om te blijven innoveren in korfbalvormen en in de manier waarop we onze sport in beeld brengen. Aangezien we voorop lopen op het gebied van livestream hebben we alles in handen om hierin verder te groeien.”

Rob Meijer benoemd tot erevoorzitter

Na de speech van Van Rijsewijk was er uitgebreid aandacht voor het afscheid van Rob Meijer, die vanaf 2011 het KNKV leidde. Na toespraken vanuit de IKF, Bondsraad, de KNKV-directie en het bestuur en een compilatie van zijn tijd als voorzitter werd Meijer onderscheiden als erevoorzitter. Hij kreeg het teken opgespeld door zijn vrouw Linda. “Mag ik iedereen bedanken voor de mooie woorden. Ik ben natuurlijk trots om benoemd te zijn als erevoorzitter. Het blijft je binden aan het KNKV en dat wil ik ook graag. Ik ben niet snel stil, maar hier ben ik wel een beetje stil van”, luidde de reactie van Meijer, met wie afgelopen week op KNKV.nl een uitgebreid afscheidsinterview verscheen.

Wilson-erebeker

Tijdens de Bondsraad werd ook bekend dat Henk Lagerwaard vrijdag, ook namens Ria Poelstra en Michel van Gent, de Wilson-erebeker uitgereikt heeft gekregen door Rob Meijer en directeur Henry van Meerten. De Wilson-erebeker is een onderscheiding voor een persoon of groep personen, die zich inzet om het korfbal of het KNKV te dienen. Lagerwaard startte jaren geleden met het inventariseren van het KNKV-archief, zodat dit overgebracht kon worden naar de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De laatste twee jaren kreeg Lagerwaard daarbij hulp van Ria Poelstra en Michel van Gent, die gezamenlijk vele uurtjes in Zeist sleten.

Het inhoudelijke verslag van de Bondsraad volgt deze week, net als een artikel over de uitreiking van de Wilson-erebeker aan Henk Lagerwaard, Ria Poelstra en Michel van Gent. In het KNKV Magazine van januari verschijnt een uitgebreid interview met Irene van Rijsewijk.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Verzonden e-mail over registratie korfbal.nl
KNKV Organisatie
Verzonden e-mail over registratie korfbal.nl

Afgelopen dinsdag zijn de nieuwe websites van het KNKV live gegaan. Woensdagmiddag is ook de nieuwe omgeving van mijn.korfbal.nl geactiveerd waarna alle gebruikers uit de oude omgeving ingelogd zijn. Uit veiligheidsoverwegingen is…

Lees meer
KNKV present bij Walk the Talk
KNKV Organisatie
KNKV present bij Walk the Talk

Leon Simons was zondag in het Zwiterse Genève namens het KNKV aanwezig bij Walk the Talk: The Health for All Challenge 2019. Dit is een ‘gezondheidswandeling’ waar hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld op afkomen.

Lees meer
Actiepunten communicatie toegelicht
KNKV Organisatie
Actiepunten communicatie toegelicht

Het afgelopen jaar heeft stagiaire Mariska onderzoek gedaan naar hoe het KNKV de communicatie naar de verenigingen kan verbeteren. Hier lees je hoe het er nu voor staat met de actiepunten die hieruit voortvloeiden.

Lees meer

Topartikelen

Bestuurders Financiën
Tool voor compensatieregelingen voor sportverenigingen
Korfbalaanbod Verenigingsservice
Jongerenorganisaties en sportbonden roepen kabinet op om een stap te zetten voor jongeren
Best practice Bestuurders Verenigingsservice
Vijfde editie online KNKV Magazine